Hopp til innhold

Norgesglasset 13.02.07

Skjult rusmisbruk blant eldre - Skatten i fjellet - Vår daglige Beatles: "Not a Second Time" - Livreddende middagslur - HC Hanssen kåserer - Individtilpasset kjøreopplæring - Dømt til fengsel for å ha tatt innbruddstyv - Telefonkatalogen avbestilles - Allmennlegene avdekker for få sexovergrep

Hør: Norgesglasset 13.02.07

Skjult rusmisbruk blant eldre

Piller
Foto: Bjørn Sigurdsøn / Scanpix

Er glasset med portvin som bestemor sjenker et tegn på rusmisbruk? Det er ikke alltid lett å avgjøre om enkelte eldre sliter med rusmisbruk, fordi mange fornekter problemet selv. Jo eldre man blir jo lettere blir det å ta et lite glass ekstra til maten eller et par sovetabletter for å få en god natt. Misbruk av både alkohol og tabletter er et stort, men god skjult problem blant eldre i dag, det sier psykiater Wenche Sommerfelt. Hun har vært med på å arrangere en konferanse om eldre og rusmisbruk for å sette fokus på problemet.

- Eldre mennesker, og da definerer vi fra 50 +, er svært disponert for misbruk fordi alderdommen preges av tap på mange områder, forteller Sommerfelt til reporter Agnete Daae-Qvale Holmemo.

Skatten i fjellet

Norsk bergverksdrift har vært beskjeden de siste 30 årene men nå er interessen for ressursene i fjellet stigende, skriver Teknisk Ukeblad. - Det skyldes blant annet industriutvikling i Asia og stigende råvarepriser, sier Are Korneliussen ved Norges Geologiske undersøkelse. Han mener det ligger store verdier i norske fjell. Reporter: Arild Opheim.

Vår daglige Beatles:

"Not a Second Time"

With The Beatles
Foto: EMI / Apple Corps

Den anerkjente musikkritikeren William Mann sammenlignet Lennon & McCartney med Gustav Mahler da han analyserte "Not a Second Time". Sangen gjorde at anerkjente kritikere og seriøse komponister begynte å ta The Beatles på alvor. "Not a Second Time" var nest siste spor på plata "With The Beatles". 

Livreddende middagslur

Middagsluren kan redde liv, viser ny omfattende forskning. Greske og amerikanske forskere har fulgt nærmere 24 000 friske grekere mellom 20 og 86 år over en periode på 6 år. Resultatene viser at langt færre av dem som tok seg en lur på minst 30 minutter tre ganger i uka døde av hjerte og kar sykdommer enn dem som ikke tok seg en siesta i løpet av dagen. Middagslurens beskyttende effekt var sterkest for menn i arbeid. Ved reporter Sjur Sætre og programleder Arild Opheim.

Kåseri

HC Hanssen kåserer: "Damerumper i opplag"

Individtilpasset kjøreopplæring

Er du en trygghetssøker, ansvarstaker, spenningssøker eller risikotaker? Individuelle egenskaper kan avgjøre hvordan man skal læres opp når man skal ta lappen. Ved Høgskolen i Nord-Trøndelag prøves det nå ut en såkalt individtilpasset kjøreopplæring. Prosjektet er basert på mange års forskning og går ut på å undervise kjørelever etter hvilke egenskaper de har som sjåfører. Målet er å skape gode holdninger til trafikk og dermed redusere antall trafikkuhell, ved å gjøre elevene mer bevisst på hvordan de oppfører seg i trafikken. Reporter: Helen Hillevi Ruud.

Dømt til fengsel for å ha tatt innbruddstyv

Arne Andre Hjemaas varslet politiet fire ganger før han tok loven i egne hender og fanget innbruddstyven. Salten Tingrett har dømt ham til nitti dager ubetinget fengsel for å ha behandlet innbruddstyven for hardt. Nå starter Kjell Arne Hansen i Misvær innsamlingsaksjon til støtte for Hjemaas. Reporter: Bjørn Vang.

Telefonkatalogen avbestilles

Telefonkatalogen 2007
Foto: Sigmund Haugedal / NRK

I nyhetene har vi lest og høyrt at samferdselsminister Liv Signe Navarsete vil ta tak i telefonkatalogsaka, og stoppe det som miljøforkjemperar kallar sløsing med ressursar og belastning for miljøet. Statsråden vil no at dei som ønsker katalogen, skal måtte be om den. Arild Opheim intervjuar hobbymiljøverner Sverre Andreas Stakkestad, som starta telefonkatalograbalderet.

Allmennlegene avdekker for få sexovergrep

Allmennlegene avdekker for få overgrep, det hevder professor og lege Anne Luise Kirkengen, som arbeider ved universitetene i Tromsø og Trondheim. Hun mener legene må stille følgende spørsmål til pasienten: Har du opplevd vanskelige ting i din oppvekst?

Hør: Norgesglasset 13.02.07

Norgesglasset NRK P1

 

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters