Norgesglasset 28.02.07

Ung og homofil - Linjeakevitten 200 år - Vår daglige Beatles: "I Should Have Known Better" - Hvorfor kjøper menn sex? - Forsk på norsk genmat - Bekymra nordmenn klarar ikkje å nyte livet - Friluftsloven 50 år - Finsk polka på nett

Hør: Norgesglasset 28.02.07

Ung og homofil

Ungdom som føler seg tiltrukket av noen av samme kjønn eller som er forelsket i noen av samme kjønn, har høyere risiko for selvmordsforsøk enn annen ungdom. Sjansen for at disse ungdommene skal føle seg ensomme og ruser seg er også større enn for annen ungdom. Forsker Kristinn Hegna ved Norsk institutt for forskning om oppvekst, velferd og aldring, har nettopp tatt doktorgrad om sammenhengen mellom seksualitet og psykisk helse blant unge. Avhandlingen baserer seg på svarene fra 12 000 norske tenåringer. Ved programleder Ann Jones.

Linjeakevitten 200 år

Akevitt
Foto: Johannessen, Sara / SCANPIX

For 200 år siden klappet skipet Throndhiems Prøve til kai med noen fat potetsprit som hadde vært på tur til Nederlandsk India og tilbake. Den skulle selges i Østen, men ingen ville ha så dårlig sprit. Men da den kom hjem hadde den helt skiftet smak. Lysholm-familien hadde oppfunnet linjeakevitten.

Vår daglige Beatles:

"I Should Have Known Better"

George Harrison traff sin første kone under innspillingen av filmen "A Hard Day's Night". "I Should Have Known Better" var låta som førte dem sammen.

Hvorfor kjøper menn sex?  

Prosttitusjon innendørs
Foto: Johannessen, Sara / SCANPIX

Diskusjonen om prostitusjon i samfunnet har fått et nytt forum på internett. Ressurssenteret for menn, Reform, har opprettet en nettside, sexhandel.no, der mennene som kjøper sex kan diskutere og utveksle sine egne historier og meninger. Gjennom denne dialogen kan menn på sine egne premisser debattere og problematisere sin egen adferd. Reform håper at forumet kan bidra til en holdningsendring blant mennene og dermed begrense sex-handelen. Reporter er Agnete Daae-Qvale Holmemo.

Forsk på norsk genmat

Vi må forske mye mer på utvikling av genmodifisert mat i Norge. Hvis ikke blir det norske landbruket utkonkurrert om få år. Påstanden kommer fra professor ved Universitetet for miljø og biovitenskap på Ås, Hilde-Gunn Opsahl Sorteberg. Hun tror importert genmodifisert mat vil komme på norske bord om færre enn 10 år. Reportere Thor Henry Bjor og Ann Jones.

Bekymra nordmenn klarar ikkje å nyte livet

Norge er det beste landet i verda å bu i. Det har i alle fall FN rekna ut. Men jo betre me har det, jo meir bekymrar me oss. Professor i medisin, Per Fugelli, meiner me har mykje å lære av folkeslag som har mykje mindre å rutte med enn oss. Dessutan meiner han me bør følgje filosofien til stoikarane: Skal ein finne vegen til sjelefred og trygghet må me forsone oss med det ufullkomne. Ventar me at livet er perfekt, at me har det heilt trygt, så blir me uansett skuffa. For av og til er angsten meir helsefarleg enn farene me fryktar.

Ukjente polarekspedisjoner del 3:

Carsten E. Borchgrevink, - første mann på antarktis

Han var norsk med engelsk blod i årene, og emigrerte til Australia som ung mann i 1888. Nærmest ved en tilfeldighet ble han den første mann i verden som satte sin fot på det antarktiske kontinent, og det brukte han for alt det var verdt.

Borchgrevink klarte etter hvert å skaffe engelske penger til en egen ekspedisjon til Antarktis. En ekspedisjon som i allefall i ettertid har fått stor annerkjennelse. Carsten E. Borchgrevink har sin selvskrevne plass i vår polarhistorie.

Friluftsloven 50 år

Friluftsloven ble vedtatt av Stortinget for 50 år siden, mens Einar Gerhardsen satt med regjeringsmakta. Myndighetene den gangen så på friluftsliv og idrett som viktig for folkehelsa, - alle skulle ut på tur i en periode da velferdssamfunnet ble utbygd. Reporter Kjetil Lillesæter snakker med assisterende generalsekretær i Den Norske Turistforening, Anne Mari Aamelfot Hjelle.

Finsk polka på nett

Den har sirkulert mellom mailbokser verden over, og hvis du er en av dem som har fått den dumpet i epostkassa di, har du kanskje opplevd hvordan den klistrer seg på hjernen. Vi forteller historien bak folkemelodien og internettfenomenet Ievan Polkka. Reporter er Helen Hillevi Ruud.

Hør: Norgesglasset 28.02.07

Norgesglasset NRK P1

 

Kulturstrøm

  • Flere fornøyd med radiotilbudet

    63 prosent sier de er ganske eller svært fornøyd med det generelle radiotilbudet i Norge, ifølge en undersøkelse fra Medietilsynet. Det er åtte prosentpoeng mer enn i fjor. I tillegg er andelen misfornøyde mindre.

    DAB-radio