Norgesglasset 27.02.07

Kvinner i krig - Ha det glødelampa? - Vår daglige Beatles: "A Hard Day's Night" - Jens Stoltenberg og FNs tusenårsmål - HC Hanssen kåserer - Økt risiko for diabetes - Mammut på låven - Ukjente polarekspedisjoner del 2 - ID på fly

Hør: Norgesglasset 27.02.07

Kvinner i krig

Kvinner i Forsvaret.
Foto: Stian Solum

I dag er det åpning av den frivillige sesjonen for jenter som er født i 1989. Dette er det første årskullet som har fått innkalling, tidligere har jenter måtte melde seg til tjeneste på eget initiativ. Jentene skal på lik linje med guttene bli en del av det norske forsvaret. Men de nervøse og sikkert spente 18 år gamle jentene som møter på Hamar i dag, er ikke de første kvinnene i krigshistorien, forteller Nini Fritzner ved Forsvarsmuseet. Reporter er Agnete Daae-Qvale Holmemo.

Ha det glødelampe?

Administrerende direktør i Osram, Rune Marki.
Foto: Thor Henry Bjor / NRK

Dei brukar langt mindre energi, men berre 1 av 10 lyskilder som blir solgt er sparepærer i Norge - og det over 20 år etter at dei kom i butikken. Hør Rune Marki, administrerande direktør i Osram og reporter Thor Henry Bjor.

Vår daglige Beatles:

"A Hard Day's Night"

"A Hard Day's Night" var tittelmelodien i filmen med samme navn, og ble også gitt ut på albumet "A Hard Day's Night". Låta ble også gitt ut som singel, og toppet hitlistene både i Storbritannia og USA.

Jens Stoltenberg og FNs tusenårsmål

Utstilling av 10.000 løfter fra hele Norge
Foto: Yvonne Mørum / NRK

Kvart tredje sekund dør det eit barn i verden. Det blir 27.000 barn per dag. Ufattelige 10 millionar små barn dør kvart år før dei fyller 5 år. Verdens politiske lederar er for lengst blitt enige om å redusere barnedødligheta. Og det blei statsminister Jens Stoltenberg klart minna om då han i dag opna ei ustilling om FNs tusenårsmål "Vi lover å bry oss". Reporter er Thor Henry Bjor.

Kåseri

HC Hanssen kåserer: "Fornøyd med tilværelsen"

Økt risiko for diabetes

Så mange som 10% av befolkningen kan være i risikosonen for å utvikle type 2 diabetes. Tallet er høyere enn antatt, sier Kristian Midthjell ved HUNT forskningssenter. Han viser til foreløpige resultater fra den tredje store helseundersøkelsen i Nord- Trøndelag, også kalt HUNT 3. Reporter: Arild Opheim.

Mammut på låven

Ole Nashoug
Foto: Stein S Eide / NRK

Ole Nashoug i Vang i Hamar driver for fullt og bygger et gedigent hus som skal romme to mammuter på gården hans opp mot Gåsbu. Huset er på 210 m2 og har en arkitektur som de sibirske mammutfangsthyttene. Mammut-modellene er under utbygging og blir i naturlig størrelse. Nashoug er levende opptatt av geologi. Bortsett fra litt pengestøtte fra Innovasjon Norge bruker han sine egne sparepenger på dette mammutbygget til 3.2 millioner kroner. Han samarbeider med Norsk geologisk forening om utstillingen. Han håper bygget på småbruket hans skal bli en del av Skandinavias flotteste geologiutstilling. Og satser på å bruke det i en slags form for gardsturisme. Huset åpner 22. mai.

Ukjente polarekspedisjoner del 2

Mot slutten av 1800 tallet begynte norske hvalfangere å utforske områdene i sør, ved Antarktis. Carl Anton Larsen fra Vestfold ledet flere ekspedisjoner i dette området på jakt etter hval og sel. Fangst ble det ikke til å begynne med, men Carl Anton Larsen gjorde oppsiktsvekkende fosilfunn og oppdaget feil ved kartene. Da den svenske vitenskapsmannen Otto Nordenskiold i 1902 skulle til Antarktis var Carl Anton Larsen kaptein på eksepdisjonsskipet Antarctica. Ved reporter Sjur Sætre.

ID på fly

Luftartstilsynet kjem no med endå fleire sikkerhetstiltak for å hindre terroranslag mot fly i norsk luftrom. Dei nye sikkerhetsrutinene skal innførast 1. mars, og får følger for dei fleste av oss som skal ut å fly. Men berre to dagar før ordninga skal tre i kraft, rår det full forvirring om korleis dei nye reglane skal praktiserast. Reporter Kjetil Lillesæter dro til Trondheim Lufthavn Værnes.

Hør: Norgesglasset 27.02.07

Norgesglasset NRK P1

 

Kulturstrøm