Hopp til innhold

Norgesglasset 11.04.07

Ekte påskekrim i Oppdal - Ja, vi elsker dette travet - Vår daglige Beatles: "Yes It Is" - Smaken av Norge: Ferskkjøtt med løksaus - Stein i iskrem - Du-form i nekrologer - Lyrikkhåndboka - Medbestemmelse hyttekommuner - Nyhavna og verftsområdet

Hør: Norgesglasset 11.04.07

Ekte påskekrim i Oppdal 

Da pizzabilen forsvant fra grillkroa på Oppdal, ble de to venninnene tilbudt 10.000 av sjefen for å sjekke opp frekke tyver. Ekte påskekrim på Oppdal med andre ord.

Ja, vi elsker dette travet

Forfatter Forfatter og traventusiast Tormod Valaker og traventusiast Claus Wittusen.
Foto: Sjur Sætre / NRK

 

Travmiljøet er et fyrverkerei sier mannen som nå har skrevet bok om hesteeierne, kuskene, trenerne og spillerne. Travsport og travspill har tradisjoner langt tilbake også i Norge. Hver neste helg i sommerhalvåret og på ukedager også samles tusenvis av mennesker på våre 11 travbaner. Nå er sesongen i gang igjen. Sjur Sætre møter Tormod Valaker, travelsker og forfatteren av boka "Ja, vi elsker dette travet!" og traventusiast Claus Wittusen.

Vår daglige Beatles:

"Yes It Is"

The Beatles poserer for fotografen
Foto: AP

 

I serien "Vår daglige Beatles" er vi nå kommet til 1965, og i dag skal det handle om en av de såreste balladene til John Lennon - "Yes It Is". John Lennon synger om en kvinne kledd i rødt, og sangen var baksiden på singlen "Ticket To Ride".

Smaken av Norge:

Ferskkjøtt med løksaus

Inge Johnsens barndomsfavoritt er ferskt kokt kjøtt med løksaus som på Fosen i Trøndelag spises sammen med kraften som grønnsaksuppe. Her bruker man kjøtt som er mindre mørt fra naturens side, og koker det i inntil 3 timer. Kraften man får brukes både i løksausen og som suppe. I suppa bruker Inge et norsk svar på pasta, nemlig melboller. Med masse gode grønnsaker både til kjøttet og i suppa, blir dette riktig sunn mat.

Stein i iskrem


På vegne av Bergindustriens Landssammenslutning har det blitt gjort en landsundersøkelse om folks holdning og kunnskap til virksomheten i bergindustrien og de produkter bergindustriens medlemmer lager. Nordmenn er "steingale". Bare 6 prosent vet at det er stein i iskrem. Finmalt hvit stein brukes i ørsmå mengder til å stabilisere iskremen vi spiser.

Du-form i nekrologer

- Det er ubehagelig å være til stede i begravelser hvor den avdøde omtales i du-form. Det mener teologen og stortingspolitikeren Inge Lønning. Å omtale den avdøde i du-form gjennom minnetaler blir altfor privat. I stedet bør man si "han" eller "hun" eller bruke navnet til den avdøde, sier Lønning. Språkrådet er ikke enig. - Jeg synes det bør være opp til de etterlatte å bestemme hvordan de vil omtale den avdøde i en minnetale, sier Språkrådets direktør Sylfest Lomheim til reporter Kjetil Lillesæter.

Lyrikkhåndboka

Har du av og til problemer med å forstå et dikt? Og hva skulle du ha gjort dersom noen ba deg fremføre det? For mange er det en viss terskel man må over for å begynne å lese lyrikk, derfor har Eirik Vassenden og Jørgen Sejersted gitt ut en lyrikkhåndbok. Denne skal hjelpe nordmenn med å krysse den lyriske barrieren. Reporter er Agnete Daae-Qvale Holmemo.

Medbestemmelse hyttekommuner

Kommunene må ta inn over seg at hytteeiere oftere bruker hytta som en bolig nr. 2. De bør få mer innflytelse i styre og stell i kommunen, mener professor Eva Irene Falleth. Trysilfjellet Hytteeierforening er blant hytteeierforeningene som er skuffet over at de ikke blir hørt i kommunen.

Nyhavna og verftsområdet

Området rundt Nyhavan i Trondheim er fullt av minner og spor etter det store tyske marineverftet. Nå vil noen fylle igjen hele havneområdet, og bygge det ut. En forbrytelse om det skjer, mener Knut Sivertsen som i mange år har samlet informasjon og bilder fra området. Han viser reporter Tron Soot-Ryen rundt.

Hør: Norgesglasset 11.04.07

Norgesglasset NRK P1

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters