Hopp til innhold

Norgesglasset 10.11.06

Kjærlighetens bakgater del 12: Skal en alltid fortelle partneren at en har vært utro? - Seksualitet på sykehjemmet? - Mobiltelefonens historie - Singelliv

Kjærlighetens bakgater del 12:

Skal en alltid fortelle partneren at en har vært utro?

Jeg synes ikke en skal fortelle om utroskap til partneren for enhver pris, sier psykolog og samlivsterapeut Frode Thuen, som har skrevet bok om utroskap.

- Hvis utroskapen er et avsluttet kapittel partneren garantert ikke kommer til å få nyss i fra annet hold, kan det noen ganger være mer ødeleggende å fortelle enn å la være. Når ærlighet og stabilitet står i konflikt, kan det mange ganger være vel så verdifullt å kjempe for stabiliteten i et forhold som for full ærlighet, mener Thuen.

Noen ganger kan det faktisk være ren egoisme å fortelle partneren om et sidesprang: - Man kan ha så dårlig samvittighet at en føler for å dele, eller lesse, de ubehagelige følelsene over på andre. Hvis det er motivet, bør en spørre seg om dette virkelig gavner partneren eller forholdet, mener Thuen.

Seksualitet på sykehjemmet?

Har du tenkt over hvordan seksualiteten blir ivaretatt på sykehjem? Det er mange forhold man skal ta hensyn til. Få av beboerne har ektefellen i live, mange har dårlige fysiske forutsetninger og noen er demente.En institusjon er ikke nødvendigvis et sted for seksuell utfoldelse, men har eldre de samme seksuelle behovene som yngre? Prest ved Cathinka Guldbergsenteret, Klara Myhre, deltok nylig på et seminar om sex på sykehjem. Vi får også høre beboer Gyda Korens (97) tanker om temaet. Reporter er Astrid Engen.

Mobilens norgeshistorie

Telefon
Foto: Scanpix / SCANPIX

Det startet i bagasjerommet til utvalgte biler, så krymept den til å veie omtrent 10 kilo, nå er det mest vanelig i finne den i lomma. Mobiltelefonens historie i Norge er i år 40 år, og selv om dette er et ungt jubileum, så den bærbare telefonen rukket å endre hverdagen til folk flest. Medieviter Henrik G. Bastiansen tar oss 40 år tilbake i tid, og forteller om hvordan mobilen har utviklet seg fram mot dagens multimedietelefoner. Reporter er Agnete Daae-Qvale Holmemo.

Singelliv

Livet er en risikosport fra ende til annen, men denne uka kom en rapport som satte fingeren på den virkjelig utsatte gruppa: Ugifte menn mellom 30 og 44 år lever så til de grader på skyggesida av helsenorge at det har 55 prosent større sjanser for å dø enn andre befolkningsgrupper. Dette kom litt brått på reporter Erik Jacobsen, men han gjør seg sine tanker der han sliter seg gjennom faresonen.

Hør: Norgesglasset 09.11.06

Norgesglasset NRK P1

 

Kulturstrøm

  • «Victoria må dø» vant publikumspris

    Den norske filmen «Victoria må dø» vant publikumsprisen under årets Barnefilmfestival i Kristiansand.

    «Mounted Games» av Karen Houge vant årets pitchekonkurranse og «Smerteterskel» stakk av med prisen for beste kortfilm.

    Festivalsjef Cathrine Sordal forteller i en pressemelding at det har blitt vist 83 filmer fra 42 land under årets festival.

    Barnefilmfestivalen har i år delt ut 10 ulike filmpriser.

  • Aaron Sorkin skriv «The Social Network»-oppfølgar

    Aaron Sorkin held på med eit manus til det han kallar «ein slags The Social Network-oppfølgar», fordi han meiner Facebook har skulda for storminga av Kongressen i USA 6. januar 2021.

    Det sa Sorkin under ei direktesending av podkasten «The Town». Han vil derimot ikkje seia kvifor han meiner Facebook står bak storminga.

    Sorkin fekk ein Oscar for manuset til dramafilmen The Social Network frå 2010, regissert av David Fincher. Filmen tek for seg oppstarten av Facebook.

    Sorkin har tidlegare sagt at han ønsker å skriva ein oppfølgar som utforskar «den mørke sida» av Facebook, særleg dersom Fincher vil regissere.

    Aaron Sorkin
    Foto: GARY HERSHORN / Reuters