Norgesglasset 10.09.08

Innvandrere i norsk politikk - Biografier - Dagen i dag - Verdens største sauefjøs - Samvirkelag - Romskrot - Sigurd Jorsalfar - Verdensdagen for selvmordsforebygging

Hør sendingen her: Norgesglasset 10.09.08

Innvandrere i norsk politikk

Dagsnytt kunne i dag fortelle at Stortinget kan bli helt uten representanter med innvandrerbakgrunn ette rneste stortingsvalg. Grunnen er at de ulike partiene ikke ser ut til å være villige til å nominere politikere med innvandrerbakgrunn på de sikre plassene. Men hvor stor plass har innvandrere tatt i norsk politikk til nå?

Reporter var Ingrid Stolpestad.

Biografier

"Jeg er Mia" er tittelen på Mia Gundersen biografi som kom ut i går. Gundersen skriv der blant anna om å overnatte til sengs med milliardær Kjell Inge Røkke.. og bretta ut det meste om sitt privatliv. Og nordmenn vil nok kjøpe den også - for biografier om forfatterens eget eller andres liv - ja, dæ populær

Gjest i studio var Tor Bomann Larsen.

Dagen i dag

"Hun smilte mye og ga oss varme og glede"- Dagen i dag handler om Anna Lindh, som ble myrdet for fem år siden.

Reporter var Bjørn Vang.

Verdens største sauefjøs

Et fjøs med plass til 3000 sauer vil gi Valle kommune det største fjøset i verden. Ordføreren i kommunen, Bjørgulv S. Lund vil at valldølene tenker stort og dristig. Flere bønder i området gir opp dyreholdet fordi det ikke lenger er lønnsomt, men fjøset skal etter planen bringe noen nye arbeidsplasser til bygda.

Reporter var Svein Sundesdal.

Samvirkelag

I dag er det ikke så mye som skjelner Samvirkelaget fra de andre matvarebutikkene, annet enn at de liksom har vært der bestandig. Men trodde du at samvirkelagene har vært sidrumpa og trauste, så tar du feil. Samvirkelagene i Norge har tvert i mot stått i spissen for utviklingen. De har vært den viktigste drivkraften i moderniseringen av norsk dagligvarehandel. Ja, det påstår i alle fall forsker Espen Ekberg ved Universitetet i Oslo. Han har nettopp tatt doktorgrad på nettopp samvirkelagene. I dag er over en million nordmenn med i forbrukersamvirket Coop.

Reporter var Sjur Sætre.

Romskrot

10. oktober skal romfergen atlantis sendes opp til romteleskopet hubble for å gjøre reparasjoner. Men turen opp er ikke helt ufarlig, stort sett på grunn av skrot og søppel som suser rundt jorden i enorme hastigheter.

Reporter var Morten Klaussen.

Sigurd Jorsalfar

Da faren Magnus Barfot vart drepen av den irske hæren, delte dei unge prinsane Sigurd og Øystein kongsmakta seg i mellom. Ettersom dei to unge kongane voks opp, fekk dei høyre urovekkande nyheiter frå Europa. Det var dette som la grunnlaget for at Sigurd drog på Jorsalferd, skal vi høyre når vi nå fortsett vår serie om Sigurd Jorsalfare.

Produsent var Pål Plassen.

Verdensdagen for selvmordsforebygging

Verdensdagen for selvmordsforebygging markeres i hele landet i dag. Hvert år tar flere enn 500 nordmenn sitt eget liv. ANNE BERIT SÆTERMO fra Storforshei i Nordland hadde ei datter som valgte å begå sjølmord:

Reporter var Bjørn Vang.

Kulturstrøm

 • Slik blir Kim Friele-skulpturen

  Kunstner Lina Viste Grønli skal lage skulpturen til ære for Kim Friele, Norges første åpent homofile. Grønli vant konkurransen som er første i en satsing for å få flere kvinner på sokkel i Bergen. Skulpturen er formet som tre benker med bokstavene KIM, og er en referanse til at Friele i sin ungdom satt på en benk og speidet etter andre homofile.

  Skisse av tre benker formet som bokstavene KIM som skal settes opp i Bergen
  Foto: Bergen kommune / Linda Viste Grønli
 • Brita Blomquist er død

  Brita Blomquist er død, 88 år gammal. Blomquist var journalist og jobba i NRK i 25 år. Den tidlegare programleiaren var frå Oslo, men har sidan 1994 budd i Ålesund.

  Brita Blomquist
  Foto: Terje Reite / NRK
 • Jimmy Lais selskap stiger 788 %

  Jimmy Lais medieselskap Next Digital har steget kraftig på børsen etter pågripelsen av ham mandag. Selskapet har steget 788 prosent, ifølge nyhetsbyrået AFP. Pågripelsen av demokratiforkjemperen anses som en trussel mot Hongkongs pressefrihet.