Hopp til innhold

Norgesglasset 08.01.07

Vekter på hjemme alene-festen - Eldre svir ikke av boligverdien på forbruk - Vår daglige Beatles: "I Saw Her Standing There" - Marianne Meløy kåserer - Verdas minste land er til sals - Misjonærene som informatører del 1 - Sinte barn - Hvor mye bestemmer utenlandske eiere? - Barnesanger og krydder om svarte

Hør: Norgesglasset 08.01.07

Vekter på hjemme alene-festen

Vaktselskap over hele landet opplever stor pågang av ungdommer og foreldre til ungdom som vil ha vektere på ungdomsfester. Rolf Thorkildsen i Norsk Vektertjeneste sier det kan være utfordrende å være vekter på en privat ungdomsfest, men at mange roer seg når de ser en uniformert vakt i døra. En del vaktselskap vegrer seg mot denne typen oppdrag fordi det ofte ender med at vekterne må sloss med fulle ungdommer, skriver Dagsavisen. Sjur Sætre snakker blant annet med Rolf Thorkildsen.

Eldre svir ikke av boligformuen på forbruk

Det mener sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i First Securities, og han får støtte fra Helene Lund i Finansnæringens Hovedorgansisasjon. De motsier dermed spådommen fra forskeren som i Dagsnytt i dag tidlig fryktet en kommende bølge av nyfattige eldre som har brukt boligformuen på forbruk. Reporter: Bjørn Vang.

Vår daglige Beatles:

"I Saw Her Standing There"

The Beatles
Foto: SCANPIX / SCANPIX

Hun var 17 og lekker på dansegulvet, - han var 19 og forelsket. Resultatet ble en fyrrig rockelåt som fikk æren av å åpne den første LPen til The Beatles.

Kåseri

Skuespiller Marianne Meløy
Foto: Per Kristian Johansen / NRK

Marianne Meløy kåserer: "Min barndoms bekk".

Verdas minste land er til sals

Det fristar kanskje ikkje så voldsomt å kjøpe ein snart 70 år gamal platform, men du vil få fleire goder med på kjøpet. Platformen er nemleg eit eige fyrstedøme, sidan prins Roy okkuperte den i 1967. Sealand har eigen valuta, eige flagg og nasjonalsang, og betre utsikt over sjøen skal du leite lenge etter. Men viktigast av alt: Fyrstedømmet er eit skatteparadis… Kongefamilien har ikkje sett nokon pris på platformen, men billig, det blir den ikkje.

Misjonærene som informatører del 1

I Bergen har en gruppe forskere tørket støv av ca. 400 000 bilder som er tatt av norske misjonærer i perioden 1850-1950. Nå ønsker de å vise frem hva misjonærene egentlig har betydd for nordmenn sin forståelse av verden. I følge en av forskerene, Hilde Nielssen, har norsk misjon vært sentral i forhold til hvordan vi ser på verden utenfor Europa.

- Misjonærene ble sett på som Norges svar på oppdagere, og folk var over hode ikke kritiske til historiene og bildene som misjonærene kom med, sier Nielssen til reporter Agnete Daae-Qvale Holmemo.

Sinte barn

Barn og unge er sintere nå enn før. Det uttaler lederen av PP-tjenesten i Kristiansand til avisa Fædrelandsvennen.

Kravene i skolen har blitt tøffere og hjemme er mange foreldre for lite til stedet i barnas liv. Derfor blir barna sinte, mener Arvid Alsaker. I stedet for å fordømme barnas sinne må vi spørre dem hvorfor de er sinte, sier Alsaker til reporter Ann Jones.

Hvor mye bestemmer utenlandske eiere?

Saken om cubanerene som ikke får bo på et Scandic hotell i Norge på grunn av den amerikanske handelsboikotten av Cuba får oss til å undre: Hvor mye kan utenlandske eiere bestemme over selskaper i Norge? - Det er norsk lov mot diskriminering som gjelder, slår professor i offentlig rett, Henning Jakhelln fast. Den amerikanske hotellkjeden Hilton kjøpte opp Scandic i mars 2006.

Barnesanger og krydder om svarte

Betydninga av navn og begreper forandrer seg med tida. Særlig begreper som henspiller på rase og hudfarge er følsomme. Ord om folk fra andre verdensdeler virker annerledes i dag en da folk flest ikke hadde møtt noen andre enn hvite, og folk med mørk hud levde i en fremmed og eksotisk verden. Det er ikke bare i musikken vi har rester fra den tida... Reporter: Tron Soot-Ryen.

Hør: Norgesglasset 08.01.07

Norgesglasset NRK P1

 

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters