Hopp til innhold

Norgesglasset 06.02.07

Ansgar Gabrielsen bor i båt - Skjeftemaker tar gull - Vår daglige Beatles: "Roll Over Beethoven" - Norske kommuner trenger flere flyktningekontakter - HC Hanssen kåserer - Nybilsalget opp 70 prosent - Livet med ein rusmisbrukar, - skal ein bli eller gå? - Smaken av Norge: Kveite bakt i ovn - Kommentar på samefolkets dag

Hør: Norgesglasset 06.02.07

Ansgar Gabrielsen bor i båt

Han fikk seilkurs i 50-års gave av kona og ble helfrest, umiddelbart etter siste stortingsvalg. Denne vinteren bor tidligere helseminsiter Ansgar Gabrielsen i ukedagene i båt blant studenter og bohemer ved Aker Brygge i Oslo. Det skriver Dagens Næringsliv. Reporter Thor Henry Bjor tok turen til bryggekanten.

Skjeftemaker tar gull

Det er ikke sikkert det hadde blitt så mange gullmedaljer på Bjørndalen om det ikke hadde vært for Stein Erik Bredvold fra Flisa. Han håndlager nemlig geværskjeftene til både Bjørndalen og en rekke andre løpere på landslag rundt om i verden. Etter to VM-dager har skjeftemakeren to gullmedaljer, to sølv og en bronse. Reporter: Stein S. Eide.

Vår daglige Beatles:

"Roll Over Beethoven"

Beatlemania
Foto: Geoff Baker / AP

Chuck Berry var en av favorittene til The Beatles, og "Roll Over Beethoven" var fast på repertoaret da de turnerte i USA. I tillegg til å åpne side 2 på albumet "With The Beatles", ble den også utsendt på singel i Skandinavia.

Norske kommuner trenger flere flyktningekontakter

Det sier leder ved Bodø flyktningekontor Torunn Skogstad, og hun får støtte fra Anne Kirsten Lyngstad ved Bodø internasjonale senter. Tone Magnussen har vært flyktningekontakt et år, og mener hver enkelt av oss har et ansvar for å hjelpe vår nye landsmenn. Reporter: Bjørn Vang.

Kåseri

HC Hanssen kåserer: "Langtidsvarsel om varmere vær".

Nybilsalget opp 70 prosent

I januar ble det solgt over 12 og et halvt tusen nye biler her i landet. Det er en økning på 70 prosent fra januar i fjor. Ikke siden jappetida på 1980 tallet er det solgt så mange biler på en måned. VW Passat topper personbillista med 1267 solgte biler. 1260 av dem var med dieselmotor. Salgsøkningen skyldes mye de nye avgiftene som myndighetene innført på biler fra nyttår, men bilselgerne merker også at folk har bedre råd enn før . Mens nyetablerte familier tidligere ofte kjøpte brukt bil, er det nå stadig flere som koster på seg en ny.

Flere bilselgere vi har snakket med tror det økte nybilsalget senker prisene på nyere brukte biler. Folk vi har snakket med i bilbransjen tror det skyhøye bilsalget fortsetter ut april, og deretter vil det flate ut.

Livet med ein rusmisbrukar, - skal ein bli eller gå?

Dei som lever med ein rusmisbrukar føler ofte dei ikkje har kontroll over sitt eige liv og sin eigen kvardag. Alt handlar om rusen og om rusmisbrukaren. Frode og Bente Hagen kallar dei "dei medavhengige". Ekteparet frå Bergen valde sjølve å forlate rusmisbrukaren dei levde med. No ber dei andre i same situasjon om å ta sine eigne liv attende, å komme seg ut av rolla som medavhengig. Pårørande må hugse å ta vare på seg sjølv, for dei blir ofte like sjuke som rusmisbrukaren. Men løysinga er ikkje alltid å gå sin veg.

Smaken av Norge:

Kveite bakt i ovn

Kveite bakt i ovn
Foto: Åge Hojem

Kveite er en litt dyrere fisk, men en delikatesse om du får tak i fisk av god kvalitet. Her bakes kveitestykket i ovn i en ildfast form tilsatt en kraft med løk og eddik vi lager på forhånd.

Kommentar på samefolkets dag

Samefolkets dag markeres i deler av landet i dag, men hvor står samesaken? Er forholdet mellom samer og ikke-samer preget av harmoni, og hvor er brubyggerne mellom samer og andre nordmenn, tjueseks år etter kampen om Altavassdraget? Bjørn Vang ser tilbake.

Hør: Norgesglasset 06.02.07

Norgesglasset NRK P1

 

 

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters