NRK Meny
Normal

Norgesglasset 05.01.06

Ei kjærleikshistorie med fuktskader - Kassalapplyrikk - Vår daglige Beatles: "Ask Me Why" - Brutto Nasjonal Lykke (BNL) - Hvor feil kan man ta?

Hør:  Norgesglasset 05.01.2007

Ei kjærleikshistorie med fuktskader

Då den engelske kona hans låg for døden i 1894 lova hotelleigar Knut Kvikne å bygge ei engelsk kyrkje til henne i bygda. Sidan har tusenvis av engelske og amerikanske turistar delteke på anglikanske gudstenester i vesle St. Olafs Churc i Balestrand. Kva sommar i 113 år har anglikanske prestar budd på Kviknes Hotel, og jobba i den engelske kyrkja. Men no er ikkje den anglikanske kyrkja lenger sikker på om dei eig bygningen. Det spørsmålet dukka opp når ein spurte seg kven som skal betale for reparasjonar etter fuktskadene på kyrkja. Reporter: Gøril Grov Sørdal.

Kassalapplyrikk

På kassalappen vi får i butikken står det ofte "Takk for handelen,velkommen tilbake" nederst.Slik er det ikke i Olden i Nordfjord.Der leverer kjøpmann Andre Oppheim stadig ferske hjemmebakte dikt til kundene sine under sluttsummen.Diktene handler som stort og smått som skjer i bygda, - og nå blir det snart bok. Reporter Asgeir Reksnes har snakket med kassalappdikter Andre Oppheim.

Vår daglige Beatles:

"Ask Me Why"

Det hadde ikke blitt mange Beatles-låter om det ikke hadde vært for alle jentene. Det står en kvinne bak nesten hver eneste Beatles-låt, og det gjør det også bak "Ask Me Why".

John Lennons kjæreste Cynthia, var jenta som var inspirasjonskilde for "Ask Me Why", som var baksiden på gruppens andre single, utgitt 11. januar 1963. Sangen var hovedsaklig John Lennons verk.

The Beatles
Foto: SCANPIX / SCANPIX

Brutto Nasjonal Lykke

Målet for om det går godt for Norge og andre land har i mange år vært BNP, Brutto Nasjonalprodukt. Et tall som viser verdien av alt som skapes eller produseres i et land. Ofte snakkes det om bruttonasjonalprodukt per innbygger. Norge har jo opplevd eventyrlig vekst de siste årene. Landet går så det suser og bruttonasjonalprodukt målt per innbygger er i toppskiktet i verden. To BI forskere mener bruttonasjonalproduktmålingene som gjøres har gått ut på dato og vil måle bruttonasjonallykke i stedet! Reporter Sjur Sætre snakker med førstelektor Per Espen Stoknes ved BI.

Hvor feil kan man ta?

I går lurte reporter Silje Marie Lien på hvor dum man egentlig kan bli. Og etter mye om og men kom hun til slutt frem til konklusjonen at vi mennesker ikke vet hvor dumme vi kan bli - rett og slett fordi det dummeste ikke er blitt gjort ennå. Neste spørsmål fra vår undrende reporter blir da selvsagt: Hvor feil kan man ta?

Hør: Norgesglasset 05.01.2007

Norgesglasset NRK P1

 

Kulturstrøm

 • Populær 50 år etter sin død

  Charlotte Wankel er gjenstand for mye interesse, 50 år etter sin død. Hvem var hun, en av våre mest fremtredende moderne kunstnere? Radiomagasinet Studio 2 er på saken.

  Visste du at Norge akkurat nå er dypt inne i en snøkrabbe-krig? EU og norske myndigheter er rykende uenige om hvem som skal få fiske snøkrabber på Svalbard og ikke minst hvor mye de skal fiske. Nå skjerper EU kravene etter instruks fra sin egen fiskerikomité. ** I sommer har Aftenposten avslørt en rekke tilfeller der eksamenssensorer i høyere utdanning har satt karakterer som fremstår som helt tilfeldige. Nå mener Extrastiftelsen at tildelingen av forskningsmidler også foregår på svært tilfeldige måter. ** Lenge har vi trodd at det kun var menn som reiste til Paris for å lære malerkunst av Henri Matisse. Nå viser det seg at også den kvinnelige kunstneren Charlotte Wankel var elev hos den franske mesteren. 50 år etter sin død er hun endelig i ferd med å få sin anerkjennelse. ** Turkmenistans president Gurbanguly Berdymukhamedov – bedre kjent som Arkadag har blant annet forbudt sorte biler, badetøy, neglelakk og hårfarge. Men hvem er han? ** Vi fortsetter vår serie om musikken som kanskje litt ufrivillig har blitt sommerhits. I dag handler det om ABBA-låta "Our Last Summer". ** Netflix-serien "Orange is the new black" handler om rikmannsdattera Piper Chapman som plutselig havner i fengsel og alle de rare menneskene hun møter innenfor murene. Nå er sjette sesong her og vi anmelder.
 • Fotball-VM ble radiosuksess

  Lytterne har strømmet til den digitale radiokanalen NRK Sport under fotball-VM.

  – Oppsiktsvekkende gode tall. Vi har vært helt oppe i 28 prosent markedsandel på den mest hørte kampen (kvartfinalen Russland–Kroatia), sier fungerende mediedirektør i NRK, Arne Helsingen (NTB).

 • Mange feil i «World of Warcraft»

  Den nye versjonen av «World of Warcraft» som blei lansert denne veka var langt frå feilfri, melder VG. Fleire programfeil fører til at spelarar slit med å kome seg forbi fiendane; dei er rett og slett for gode til å slåst. Selskapet bak, Blizzard, forsikrar om at dei fiksar fleire hundre programvarefeil per dag.

  Gutt spiller World of Warcraft
  Foto: NIGEL TREBLIN / AFP