Norgesglasset 04.01.08

Trafikk og beredskap - Sniffar bortkomen post - Den nye skolen - 50-lappen skal inn - Bussjåfør lavstatusyrke - Potetens historie: Navnevalg på fødestua - Helter i sporet

Hør: Norgesglasset 04.01.08

Trafikk og beredskap

Vegvesenet er i høy beredskap før mulig vær-kaos på Sørlandet. Nå skal utenlandske vogntog stoppes før det er for seint. Ved Pål Plassen.

Sniffar bortkomen post

Savnet du rosa hjemmestrikkede gryteklyter under juletreet i år? Posten leter nemlig fremdeles etter eierne av over 200 bortkomne julepakker. Det er en forsvinnede liten del av de rundt 13 millioner pakkene som ble levert i desember, men postdektektiv Britt Elin Førland i Bergen tar jobben.

Den nye skolen

Plutselig er alle kritiske til skolen. Men den såkalte krisen i skolen er ikke noe nytt, og kanskje ikke så stor som man vil ha det til, kommenterer Tron Soot-Ryen

50-lappen skal inn

Sit du framleis på gamle 50-lappar? Dei med bilete av Aasmund Olavsson Vinje på? Då har du berre tre veker på deg om du vil få noko særleg att for dei. Norges Bank har sett 28. januar som frist for å veksle dei inn i ein ny 50-lapp.

Og det er ikkje få slike sedlar som framleis finst, ti år etter dei nye 50-lappane kom. Norges Bank opplyser at det er 1,7 millionar av dei der ute. Det tilsvarar heile 85 millionar kroner.

Sist gong ein seddel blei bytt ut var i 2002. Då var det den gamle 500-kronaren med bilete av Niels Henrik Abel som forsvant, og då fristen nærma seg fanst det ein kvart million eksemplar i sirkulasjon.

Leif Veggum, assisterande direktør i Norges Bank, fortel at dei den gongen fekk inn 90 prosent av desse sedlane. Men kor mange av dei gamle Vinje-lappane som vil komme inn før februar har han ingen aning om. Truleg er ein stor del av sedlane øydelagte på ein eller annan måte, og eksisterer ikkje lenger.

Bussjåfør lavstatusyrke

Lokale bussjåfører kjører bossbiler, budbiler og lastebiler i stedet for å kjøre buss. Bussjåfør er blitt et lavstatus-yrke - og snart vil ikke en gang polakkene komme til Norge for å kjøre buss.

Potetens historie:

Navnevalg på fødestua

Hva tenker du om å få en potet oppkalt etter deg? I dag er både Laila, Beate, Rutt og Ottar blitt potetnavn, alle med sin helt spesielle historie og bakgrunn. Potethistoriker Tom Johansen fra UMB forteller om potetfødestuen, potetprofessorer og mystiske potetnavn. Reporter er Agnete Daae-Qvale Holmemo.

Helter i sporet

Har du vært på ski denne vinteren? På Østlandet har det til nå vært begrenset med løyper på grunn av lite snø. Men nå - denne helgen er det mange som har forventninger. Det vet han godt, Ole Henrik Lien Andersen i Skiforeningen. Han er løypebas og har ansvaret for å kjøre opp spor så raskt det blir nok snø. Natt som dag. Norgesglasset prøvekjørte løypemaskinen i formiddag.

Hør:  Norgesglasset 04.01.08

Kulturstrøm

  • Afrikastemmen får NRKs språkpris

    NRK-journalist Tomm Kristiansen får kringkastingssjefens språkpris for sitt umiskjennelige, tydelige bokmål. Hans stemme har brakt Afrika nærmere, mener juryen. Kristiansen, også kjent som stemmen fra Afrika, går av med pensjon 31. januar.

    Tomm Kristiansen
    Foto: Ole Kaland / NRK / Ole Kaland