NRK Meny
Normal

Norgesglasset 30.01.08

Den store lille mannen - Runer og latin, eit 300 år langt samliv - Barn om det første bud - Nordlendinger i Oslo - Hundreåring nektes sykeheimsplass - Viktige nettdebatter - Narkotika i fisk? - Midtlivskrisen rammer alle - Unger er ikke dumme

Foto: Illustrasjon: Per Kristian Johansen / NRK

Hør: Norgesglasset 30.01.08

Den store lille mannen

Mahatma Gandhi

Mahatma Gandhi

Foto: Arkivfoto - fotograf ukjent / SCANPIX

Han har blitt kalla for pasifismens far og har inspirert menneskerettsforkjemparar over heile verda. Onsdag den 30 januar 2008 var det 60 år sidan Mahatma Gandhi vart drepen i New Delhi.

Gandhi vart kjent for sin ikkje valdelige kamp mot det britiske kolonistyret i India. Denne ikkjevalds-linja førte til at India fekk sjølvstende i 1947. Men berre nokre månader etter sjølvstendet vart Gandhi drepen. "Den store lille mannen" vart skoten i brystet, medan han var på veg til bønemøte. Drapsmannen var ein fanatisk hinduist, som mislikte Gandhis religiøse toleranse. Høyr ein BBC-rapport om attentatet for 60 år sidan og programleiar Pål Plassen snakkar med Inge Eidsvåg ved Nansenskulen om drapet som rysta ei heil verd i 1948.

Runer og latin, eit 300 år langt samliv

Med kristendommen kom latinen, og det latinske alfabetet, men runene veik ikkje plassen. I 300 år levde dei to skriftspråka fredeleg side om side, og mange nordmenn beherska begge to. Ein valde skriftspråk etter kva bodskap ein ville formidle.

Reporter Gøril Grov Sørdal møter runolog James Knirk og språkvitar Helge Dyvik i Bergen Museum sine middelaldersamlingar.

Barn om det første bud

Gud vil være gudenes konge, akkurat som han Odin, det mener tredjeklassingen Magnus Olav Ravnå om det første bud. Sammen med Monica Angel og Sebastian Emmanuel tolker han det første bud: Du skal ikke ha andre guder enn meg. Rep: Bjørn Vang.

Nordlendinger i Oslo

I Oslo, bur det folk fra alle verdas hjørner og frå alle landets kantar - i større og mindre fordrageligheit. Det kan verke fjernt for oss i dag, men vi skal ikkje lenger tilbake enn til 50- og 60-tallet, for at folk frå Nord-Norge ikkje var særleg velkomne i Oslo.

Hundreåring nektes sykeheimsplass

Gamlingene får ikke plass på sykeheim og myndighetene hiver ut afrikanerne som vil passe på dem, det skjer i landet som flyter over av melk, olje, honning, feit laks og fett flesk, - og det er flotte greier, kommenterer Bjørn Vang.

Viktige nettdebatter

I går vart Agderavisa felt i Pressens Faglege Utval for brot på god presseskikk. Grunn var ein artikkel om Stig Inge Bjørnebye basert på rykte i avisas debattforum.

Og nettdebatten har mange ganger vorte kritisert for å væra useriøs og fornærmande. Men kan debatten på nett bli like viktig som den som er på papir? Aftenpostens debattredaktør Knut Olav Åmås håper det.

Narkotika i fisk?

Mange tonn legemidler blir solgt i Norge hvert år. Vi vet også at store mengder narkotika blir konsumert illegalt. Kosmetiske produkter omsettes for flere milliarder kroner årlig. En del stoffer fra disse produktene ender i elver, innsjøer, fjorder og i havet. Enten direkte eller via avløpssystemet og renseanlegg. En ny rapport antyder at disse stoffene kan påvirke dyr og planter som lever i vann. SFT vil sette i gang en omfattende miljøovervåking for å undersøke mulige skader.

Midtlivskrisen rammer alle

Uansett om du er gift eller ugift, rik eller fattig, kvinne eller mann, midtlivskrisen rammer alle. Og det gjelder over hele verden. Reporter Morten Klaussen ser på saken.

Unger er ikke dumme

De er mestere på nettet, språkmektige, kjenner mange innvandrere, og vet hva det vil si å flytte mellom mor og far hver uke. Gjør du?

I dag får ungdommen pepper i avisene fordi de ikke vet nok om historiske personer og fakta. I Norgesglasset snur vi på flisa og ber ungdom i stedet fortelle oss hva de vet fra sine liv som vi voksne kanskje burde interessere oss mer for. Reporter er Thor Henry Bjor.

Norgesglasset NRK P1

Hør: Norgesglasset 30.01.08

Kulturstrøm

 • Utdanner få kvinnelige regissører

  Siden 2013 har det blitt utdanna åtte mannlige regissører – og én kvinne på Kunsthøgskolen i Oslo. Siden 2015 har ingen kvinner blitt tatt opp til regilinjene, ifølge tall Dagbladet har fått av Teaterhøgskolen. Likestillings- og diskrimineringsombudet mener dette reiser spørsmål om kjønn spiller inn ved opptaket.

  Kunsthøgskolen i Oslo
  Foto: Dang Trinh / NRK
 • Barnebok om å bli født i feil kropp

  Å være født i feil kropp er ikke noe vanlig tema i barnelitteraturen. Det har forfatteren Line Baugstø gjort noe med, skriver NRKs barnebok-anmelder Anne Cathrine Straume. Les hele anmeldelsen her.

  Line Baugstø forfatter portrett
  Foto: Fotograf Torun Nilsen
 • Flere priser til dokumentarist

  Den norske dokumentaristen Deeyah Khan vant en spesialpris under TV-festivalen i Monte Carlo. Filmen «White Right: Meeting the Enemy» vant PeaceJam Special Jury Prize, som ble delt ut under TV-festivalen 19. juni. Fra i år av er Khan et av de ti faste medlemmene i Norsk kulturråd, og tidligere i år ble hun tildelt en æresgrad fra til prestisjetunge, amerikanske Emerson College i Boston. Khan har vunnet Emmypris, Peabody Award og Kulturdepartementets menneskerettspris for tidligere filmer. Du kan se dokumentaren her:

  Norsk/britisk dokumentar fra 2017. Siden hun var seks, har Deeyah ventet på den tolerante verdenen faren lovte henne. Nå drar hun til USA for å møte mennesker på ytterste høyre fløy ansikt til ansikt. Regi: Deeyah Khan.