NRK Meny
Normal

Norgesglasset 31.01.08

Lappland diskriminerende? - Ei bok;- eitt årsverk - Tidlig vår i år - Ingvild Wedaa Tennfjord kåserer - Kaffetrend - Veloppdragne soldater 

Foto: Illustrasjon: Per Kristian Johansen / NRK

Hør: Norgesglasset 31.01.08

Lappland diskriminerende?

Reiselivsnæringa markedsførar no Finnmark i utlandet som, NORWEGIAN LAPLAND, altså Norsk Lappland. Men å kalle vårt nordlegaste fylke for Lappland er det samme som å diskriminere samene. Det meiner politiker Gunn-Britt Retter i Sametinget.

Ei bok;- eitt årsverk

Ein gong låg det eit heilt årsverk bak ei vakker bok. I middelalderen kunne ein flink munsk skrive 6 til 7 sider på ein dag, eller 100 sider på ein månad. I tillegg kom arbeidet med å preparere pergament av saue- og kalveskinn, og å lage blekk av galleeple og jernsulfat. Og skulle boka ha vakre illustrasjonar måtte ein både ha ein illuminatør, og blekk i mange og dyre fargar.

Ei vakker bok kunne koste like mykje som ein Ferrari i dag, og dyre, religiøse bøker var ofte statussymbol som viste både rikdom og fromhet.

Reporter Gøril Grov Sørdal og Åslaug Ommundsen ved Senter for Middelalderstudier i Bergen besøker spesialsamlingane ved Universitetsbiblioteket.

Tidlig vår i år

Det blomstrer i januar. I Oslo har det vært den tredje varmeste januaren som er målt, med en snittemperatur på 0,9 grader. Og januar har også vært varm i resten av Norge. Reporter Ingrid Stolpestad jakter på vårtegn i Oslo.

Kåseri

Ingvild Wedaa Tennfjord kåserer: "Klokkene ringer for deg"

Kaffetrend

Skal du være skikkelig kaffetrendy er det kokekaffe du må drikke om dagen. Vel å merke laget på en maskin som koster godt over 100 000 kroner:

Veloppdragne soldater

Kakebua står i fare for å bli overflødig i militæret. Mens halvparten av soldatene ble refset i løpet av 1990, ble bare 5 prosent refset i 2006. Er norske soldater snillere nå enn før? Kjetil Skogrand, seniorforsker ved institutt for forsvarsstudier, peker på to grunner for at færre blir refset nå.

- Færre blir kalt inn til førsteganstjeneste, og de som kommer inn er høyere motivert og får sannsynligvis mye tettere oppfølging. Den andre årsaken er at forsvaret var mer autoritært før. Det ble utøvd sterkere autoritet og mer brutal kommando overfor mindre motiverte vernepliktige, forklarer Skogrand. Forskeren peker også på at mange av soldatene som er inne til verneplikt nå vurderer å velge militæret som et yrke, og at de da er mer opptatt av å oppføre seg skikkelig

Norgesglasset NRK P1

Hør: Norgesglasset 31.01.08