Hopp til innhold

Norgesglasset 01.02.07

Økonomi avgjør barns tid med far - En verdensberømt komponist - Vår daglige Beatles: "Little Child" - Kanskje to like snøkrystaller likevel? - Ingvild Wedaa Tennfjord kåserer - Film blir vist etter 57 år med forbod - Smaken av Norge: Håbrannbiff - Ny hørselstest. Hæææ? Hva sa du? - Bruktbilkjøp i utlandet

Hør: Norgesglasset 01.02.07

Økonomi avgjør barns tid med far

Hvor god økonomi må du ha for å være sammen med barna? En ny rapport viser at fedre med lave inntekter tilbringer minst tid med barna sine etter et samlivsbrudd. De med god økonomi og utdannelse bruker derimot mer tid på barna, i gjennomsnittet to dager mer i måneden. Forsker i Statistisk Sentralbyrå, Ragni Hege Kitterød har vært med på å utarbeide rapporten, og hun forklarer hvorfor økonomien spiller en så stor rolle for fedrenes kontakt med barna etter at mor og far har skilt lag.

En verdensberømt komponist

Edvard Grieg
Foto: Edvard Grieg Museum Troldhaugen

Som verdensberømt komponist og pianist turnerte Edvard Grieg i hele Europa året rundt. For en konsert fikk han vanligvis et honorar på 3000 norske kroner, som tilsvarte mer enn årslønnen til en toppbyråkrat i Kristiania. - Edvard Grieg ble også invitert til åpningen av et varehus i USA. Han ble tilbudt 25 000 dollar for å opptre den gangen, men Edvard Grieg avslo fordi han fryktet sjøsyken under overfarten fra Norge til USA. Reporter er Kjetil Lillesæter.

Vår daglige Beatles:

"Little Child"

Disney-tegnefilmen "Robin Hood" var til inspirasjon da Lennon og McCartney skrev låten "Little Child". Låta ble utgitt på The Beatles andre album, With The Beatles i 1963.

Kanskje to like snøkrystaller likevel?

Hvor mange snøkrystaller tror du faller ned på jorda i løpet av et år? Og er det virkelig ingen av dem som er helt like? Det omtrentlige tallet på antall snøfnugg som faller ned per år er et ett-tall med 24 nuller bak, noe som skulle tilsi at noen av dem må være identiske. Nå hevder faktisk en fysiker ved universitetet Ritsumeikan i Kyoto i Japan at to snøkrystaller kan være like. Men de lærde strides fortsatt om det som kan kalles et av naturens vakreste kunstverk. Reporter: Helen Hillevi Ruud.

Kåseri

Ingvild Wedaa Tennfjord kåserer: "Teknologifreaken Tennis".

Film blir vist etter 57 år med forbod

To mistenkelige personer
Foto: Norsk filminstitutt

I 1950 skulle filmen "To mistenkelige personer" ha premiere, men filmen nådde aldri norske kinolerret. Den handla nemleg om "Lensmannsmorda", ei 24 år gammal drapssak, og nordmannen som havna i fengsel etter morda gjekk rettens veg for å stogge filmen. Høgsterett fann ut at personvernet var viktigare enn ytringsfriheten, og filmen vart forbuden. I dag vert filmen vist offentleg for fyrste gong. Norsk Filmarkiv har lagt den ut på nettsidene sine, og i kveld blir den visst på Cinemateket i Oslo, - sjølv om dommen framleis er rettskraftig.

Smaken av Norge:

Håbrannbiff

Håbrannbiff
Foto: Åge Hojem

Håbrann er en hai som i blant fanges i våre farvann. Den er absolutt spiselig og smaker mer som kjøtt enn fisk. Den strekes som en tradisjonell biff. Inge serverer den med peppersaus og tigerreker på spyd.

Ny hørselstest. Hæææ? Hva sa du?

Mange av oss scorer perfekt på hørselstester der vi skal høre pip med ulik styrke. Når vi skal høre hva kollegene sier i lunsjen, får flere problemer. Nå har det kommet en test som kan måle hvor mye vi hører når det er bakgrunnsstøy. Ved hjelp av den kan vi få høreapparat som er bedre tilrettelagt. Professor Inger Moen ved Institutt for lingvistiske og nordiske studier ved Universitetet i Oslo har vært med å utvikle den såkalte HINT-testen. Reporter er Astrid Engen

Bruktbilkjøp i utlandet

Feil på brukte biler kjøpt i utlandet er en gjenganger hos Forbrukerrådet. Forbruker Europa heter den delen av Forbrukerrådet som kan hjelpe oss i forbindelse med kjøp i utlandet, og i følge leder Eliasbeth van Riessen handler en av åtte henvendelser til dem om nettopp bruktbilkjøp i utlandet. Årlig importeres det rundt 30 000 brukte biler til Norge, og van Riessen sier det er alt for mange historier om nordmenn som blir lurt. Ved reporter Sjur Sætre.

Hør: Norgesglasset 01.02.07

Norgesglasset NRK P1

 

 

Kulturstrøm

 • Bruker erfaringer fra egen rusproblematikk, kjærlighet og en ungdomstid i rampelyset

  – Musikken til Tyr har blitt mer emo, og minner flere ganger om emo-rap fra miljøer som amerikanske GothBoiClique. Låtene drives av lange, dype toner og plasserer seg i et melankolsk landskap. Det står i stor kontrast til andre store norske rappere sin dansbare, poppete musikk, skriver NRKs musikkanmelder Sofie Martesdatter Granberg om Tyrs nye album «Bedøvelse gjør mester».

 • Flertall på Stortinget beskytter sovende lov om kinoforbud på søndager

  På søndagens kinoprogram i Oslo starter hele ti forestillinger før klokken 13.

  Det er kun lov fordi politiet gir kinoene tillatelse. Loven sier nemlig at man ikke kan ha arrangementer på helligdager mellom kl. 06 og 13.

  Venstre, Høyre og Frp har foreslått å tillate kinoforestillinger før klokken 13 på søndager. Men en samlet venstreside sier nei.

  Stortingsflertallet vil beskytte loven om kinonekt før klokken 13 på søndager, skriver Aftenposten. Barne- og familieminister Kjersti Toppe (Sp) er enig.

  – Reglene er med på å gjøre disse dagene annerledes enn resten av uken. Jeg ser ingen grunn til å liberalisere kino-regelverket, skriver hun i en e-post til avisen.

  Flere av kinoene som ofte viser filmer før kl. 13 befinner seg i Oslo. Det er Nordisk Film AS som sender søknader om dispensasjon til politiet. Oslo politidistrikt bekrefter til Aftenposten at de innvilger samtlige søknader.

  RAMMET AV PANDEMIEN: Colosseum kino i Oslo sendte en hilsen til publikum under coronapandemien. Men det kostet kinoer og teatre dyrt at publikum ble vant til å sette hjemme.
  Foto: Gitte Johannessen / NTB
 • «Oppenheimer» vinner toppprisen på SAG-utdelingen

  Filmen «Oppenheimer» er tildelt prisen for beste skuespillerensemble på Screen Actors Guild-utdelingen i Los Angeles. Dette er den gjeveste SAG-prisen.

  Film- og TV-prisene fra Screen Actors Guild (SAG) ble delt ut i Los Angeles natt til søndag norsk tid av skuespillerforbundet SAG-AFTRA. Mange av medlemmene der er også blant de som stemmer fram Oscar-prisene. SAG-prisene pleier å gi en viktig pekepinn om hvilke amerikanske filmer som får flest Oscar-priser.

  «Oppenheimer» handler om fysikeren J. Robert Oppenheimer, som ledet arbeidet med utviklingen av den første atombomben i USA.

  (NTB)