Hopp til innhold

Norge Rundt i Grandiosaland

Grandiosa-pizzaen er blitt kjempesuksess....akkurat som Norge Rundt. Difor reiste Norge Rundt til Grandiosabygda for å finna ut korleis Grandiosaen blir til.

Grandiosa i lange banar
Foto: Geir Rommetveit / NRK

 Tok ein sjanse

”Ja, klart me kan laga pizza”, svara fabrikksjef Ivar Moss i 1979 då han vart spurd pr telefon av konserndirektøren. Situasjonen var den at 75 tilsette ved fabrikken i Stranda stod i fare for å missa arbeidet.

Pizzadeigen klar for "kjevling"
Foto: Geir Rommetveit / NRK

Men Ivar Moss ante ikkje kva pizza var då han svara ja. Han la på telefonrøyret, snudde seg til kona og spurde:”Kva pokker er pizza?”

Nå veit alle her i landet kva pizza er, og storslagaren Grandiosa er den klart mest selde frosenpizzaen både i Norge, Sverige og Danmark.

200.000 Grandiosa pr døger

I løpet av eit år lagar dei nærare 40 millionar pizzaer ved dei to fabrikkane i ”Grandiosa-bygda” Stranda på Sunnmøre.

Fabrikksjef Hans Jostein Langelo ved oreganolageret
Foto: Geir Rommetveit / NRK

45 tonn mjøl, 34 tonn ost, 25 tonn kjøt, 7 tonn tomatkonsentrat og masse gjær blir brukt bare på ein produksjonsdag. Dessutan diverse krydder. Då Norge Rundt var på fabrikken i Stranda, såg me mange sekker med oregano og persille, men dei påstod at dei hadde fleire hemmelege sekker som inneheld forklaringa på den spesielle Grandiosa-smaken.

Pepperonipølse, Inger Årvik og programleiaren
Foto: Trond Baugstø / NRK

Fabrikksjef Hans Jostein Langelo meiner det er den milde smaken på Grandiosaen som gjer at så mange kjøper han. Operatør ( eller pizzakjerring, som ho kallar seg) Inger Årvik meiner suksessen skuldast at Grandiosaen ikkje smakar noko særleg, og at det då er lett for alle som ønskjer det å tilføra den smaken dei vil.

 

Tomatsaus og ost blir tilført automatisk
Foto: Geir Rommetveit / NRK

Gullringen stansa produksjonen

For eindel år sidan føregjekk det meste av pizzaproduksjonen meir manuelt enn i dag. Nå er der fleire robotar som har gjort at talet på tilsette stadig har gått ned. I dag er der 150 tilsette.

På den tida då paprika og ost vart lagt på med menneskehender, var det ei kvinne som var uheldig og mista gifteringen sin oppå ein pizza på samlebandet. Pizzaen forsvann vidare på bandet, produksjonen måtte stansast og alle tilsette i gang med å leita etter gullringen (som vart funnen før pizzaen kom ut i butikk).

I dag er der metalldetektor som kastar ut pizza som inneheld metall. Me ofra ringen vår, plasserte ein sølvring i ein pizza………og kva som skjedde får du sjå på

Norge Rundt på NRK 1 fredag kl 19.30

Kulturstrøm

  • «Ellos Eatnu – La elva leve» vant to priser på filmfestivalen i Göteborg

    Den norske filmen «Ellos Eatnu – La elva leve» mottok lørdag kveld både publikumsprisen og kritikerprisen på filmfestivalen i Göteborg.

    Den var en av to norske filmer som deltok i den nordiske konkurransen Nordic Dragon Award, og endte opp med å være den filmen festivalpublikummet satte størst pris på.

    Festivalen i Göteborg er Nordens største filmfestival.

    Den norske filmen om Altasaken har artist Ella Marie Hætta Isaksen i hovedrollen.

    – Den setter dagsordenen og gir ny forståelse for et samisk perspektiv på norsk politikk og kraftutbygging, det er fantastisk at både publikummet og kritikerne verdsetter dette så høyt, sier Kjersti Mo, direktør i Norsk filminstitutt.

    Filmen vant Den internasjonale filmkritikerorganisasjonen FIPRESCI sin pris. I juryens begrunnelse står det blant annet at «På mesterlig vis formidler filmen den sorgen som ble forårsaket av truslene om forsvinnende kultur og tap av identitet, språk og familiebånd».(NTB)

    Ellos eatnu - La elva leve
    Foto: Mer Filmdistribusjon
  • Motedesigneren Paco Rabanne er død

    Den spanske motedesigneren Paco Rabanne, kjent for sine eksentriske klesdesign er død 88 år gammel. Det bekrefter selskapet hans til nyhetsbyrået AFP. Han grunnla også et av verdens mest kjente parfymemerker.