Norge blir med på å passe verdensarven

Norge er valgt inn i Unescos verdensarvkomité. Dermed blir vi ett av 21 land som skal overvåke verdensarven og bestemme hvilke nye områder som skal på verdensarvlista.

Bryggen i Bergen i sol

Norge er hjemland for åtte verdensarvsteder. Det første som fikk plass på listen var Bryggen i Bergen.

Foto: Ove Sjøstrøm

Klima- og miljøminister Vidar Helgesen

Klima- og miljøminister Vidar Helgesen

Foto: Tor Willy Ingebrigtsen / NRK

– Dette er en stor begivenhet for oss. Verdensarvkomiteen er en viktig komité i FN-systemet, og verdensarvlisten har stor betydning for å sikre verdens kultur- og naturarv for framtiden, sier klima- og miljøminister Vidar Helgesen.

Det er riksantikvar Jørn Holme som leder Norges delegasjon, sammen med avdelingsdirektør i Miljødirektoratet, Berit Lein.

Norge har i dag åtte områder på verdensarvlisten, og vil ikke fremme nye nominasjoner så lenge Norge er medlem i verdensarvkomiteen.

– Det gjør andre land, men det vil ikke vi gjøre. Vi vil bruke vår ekspertise og våre ressurse for å løfte fram andre, sier Jørn Holme til NRK.

Viktig komité

Det er stor internasjonal konkurranse om plassene i Unescos verdensarvkomité, og hvert andre år er halve komiteen på valg. Normalt sitter et medlem i fire år.

Jørn Holme

Det er riksantikvar Jørn Holme, som sammen med avdelingsdirektør I Direktoratet for naturforvaltning, Berit Lein, skal vokte verdensarven.

Foto: Vidar Holme / NRK

– Verdensarvkonvensjonens formål er å sikre de uerstattelige verdiene. Samtidig kan en verdensarvstatus bidra til at et samfunn får gode muligheter for å utvikle seg, sier Helgesen.

Her er noen av argumentene som Norge har brukt i kampen om å få sitte i denne komiteen:

 • Er hjemland for åtte verdensarvsteder
 • Har en av verdens lengste kystlinjer
 • Har støttet fredsprosesser i mange land
 • Svalbard er norsk land

Utfordrende

Riksantikvar Jørn Holme er svært fornøyd med at Norge får en sentral rolle i forvalte de 1073 stedene som befinner seg på verdensarvlisten. Men han innrømmer også at det fører store utfordringer med jobben.

– Det er krig, terror og klimaendinger, det er mange land med svake styresett, det kan være gruveselskaper som ønsker å bedrive utvinning i et naturreservat. Og i Vesten ser vi at historiske byer og anlegg blir utfordret fordi man vil bygge nybygg i et verdensarvområde. Veldig mange land klarer ikke å opprettholde verdiene i sin forvaltning, sier Holme.

Kulturstrøm

 • Svensk oppkjøp av norske Paradox

  Produksjonsselskapet Paradox, som blant annet sto bak Erik Poppes Utøya-film og «Kongens nei», er kjøpt av svenske SF Studios.

  SF Studios, som regnes som et av verdens eldste filmselskap, har i mange år produsert film og TV-serier i Sverige og Danmark. Deres oppkjøp av Paradox, som blant annet sto bak Erik Poppes Utøya-film og «Kongens nei», er ifølge pressemeldingen «et veldig viktig steg» i selskapets strategi om å bli den ledende aktøren i det nordiske markedet. (NTB)

 • Norsk konsertarrangør kjøpt opp

  Det nederlandske oppkjøpsfondet Waterland kjøper norske Atomic Soul. Planen er å lage et nordisk konsertkonsern med omsetning på 800 millioner kroner årlig. – Nå skal vi jobbe bedre og gjøre større ting, sier gründer Peer Osmundsvaag (47) i Atomic Soul til Dagens Næringsliv. (NTB)

 • Julefenomenet fra Grünerløkka

  97 år gamle Alf Folmers debutvideo med julesangen «Jul på Løkka» har fått 30.000 visninger etter at den ble lagt ut på Facebook tirsdag kveld. Forfatter og forlegger Håvard Mossige har skrevet teksten.

  Jul på Løkka! God Jul! Del gjerne videre! Husk å trykke på HD knappen!

  Publisert av Alf Folmer Tirsdag 11. desember 2018