NRK Meny
Normal

Norge blir med på å passe verdensarven

Norge er valgt inn i Unescos verdensarvkomité. Dermed blir vi ett av 21 land som skal overvåke verdensarven og bestemme hvilke nye områder som skal på verdensarvlista.

Gå til forsiden

Skal passe verdensarven

Bryggen i Bergen i sol

Skal passe verdensarven

12 bilder

Norge er hjemland for åtte verdensarvsteder. Det første som fikk plass på listen var Bryggen i Bergen.

  Klima- og miljøminister Vidar Helgesen

  Klima- og miljøminister Vidar Helgesen

  Foto: Tor Willy Ingebrigtsen / NRK

  – Dette er en stor begivenhet for oss. Verdensarvkomiteen er en viktig komité i FN-systemet, og verdensarvlisten har stor betydning for å sikre verdens kultur- og naturarv for framtiden, sier klima- og miljøminister Vidar Helgesen.

  Det er riksantikvar Jørn Holme som leder Norges delegasjon, sammen med avdelingsdirektør i Miljødirektoratet, Berit Lein.

  Norge har i dag åtte områder på verdensarvlisten, og vil ikke fremme nye nominasjoner så lenge Norge er medlem i verdensarvkomiteen.

  – Det gjør andre land, men det vil ikke vi gjøre. Vi vil bruke vår ekspertise og våre ressurse for å løfte fram andre, sier Jørn Holme til NRK.

  Viktig komité

  Det er stor internasjonal konkurranse om plassene i Unescos verdensarvkomité, og hvert andre år er halve komiteen på valg. Normalt sitter et medlem i fire år.

  Jørn Holme

  Det er riksantikvar Jørn Holme, som sammen med avdelingsdirektør I Direktoratet for naturforvaltning, Berit Lein, skal vokte verdensarven.

  Foto: Vidar Holme / NRK

  – Verdensarvkonvensjonens formål er å sikre de uerstattelige verdiene. Samtidig kan en verdensarvstatus bidra til at et samfunn får gode muligheter for å utvikle seg, sier Helgesen.

  Her er noen av argumentene som Norge har brukt i kampen om å få sitte i denne komiteen:

  • Er hjemland for åtte verdensarvsteder
  • Har en av verdens lengste kystlinjer
  • Har støttet fredsprosesser i mange land
  • Svalbard er norsk land

  Utfordrende

  Riksantikvar Jørn Holme er svært fornøyd med at Norge får en sentral rolle i forvalte de 1073 stedene som befinner seg på verdensarvlisten. Men han innrømmer også at det fører store utfordringer med jobben.

  – Det er krig, terror og klimaendinger, det er mange land med svake styresett, det kan være gruveselskaper som ønsker å bedrive utvinning i et naturreservat. Og i Vesten ser vi at historiske byer og anlegg blir utfordret fordi man vil bygge nybygg i et verdensarvområde. Veldig mange land klarer ikke å opprettholde verdiene i sin forvaltning, sier Holme.