Normal

Norge blir med på å passe verdensarven

Norge er valgt inn i Unescos verdensarvkomité. Dermed blir vi ett av 21 land som skal overvåke verdensarven og bestemme hvilke nye områder som skal på verdensarvlista.

Bryggen i Bergen i sol

Norge er hjemland for åtte verdensarvsteder. Det første som fikk plass på listen var Bryggen i Bergen.

Foto: Ove Sjøstrøm

Klima- og miljøminister Vidar Helgesen

Klima- og miljøminister Vidar Helgesen

Foto: Tor Willy Ingebrigtsen / NRK

– Dette er en stor begivenhet for oss. Verdensarvkomiteen er en viktig komité i FN-systemet, og verdensarvlisten har stor betydning for å sikre verdens kultur- og naturarv for framtiden, sier klima- og miljøminister Vidar Helgesen.

Det er riksantikvar Jørn Holme som leder Norges delegasjon, sammen med avdelingsdirektør i Miljødirektoratet, Berit Lein.

Norge har i dag åtte områder på verdensarvlisten, og vil ikke fremme nye nominasjoner så lenge Norge er medlem i verdensarvkomiteen.

– Det gjør andre land, men det vil ikke vi gjøre. Vi vil bruke vår ekspertise og våre ressurse for å løfte fram andre, sier Jørn Holme til NRK.

Viktig komité

Det er stor internasjonal konkurranse om plassene i Unescos verdensarvkomité, og hvert andre år er halve komiteen på valg. Normalt sitter et medlem i fire år.

Jørn Holme

Det er riksantikvar Jørn Holme, som sammen med avdelingsdirektør I Direktoratet for naturforvaltning, Berit Lein, skal vokte verdensarven.

Foto: Vidar Holme / NRK

– Verdensarvkonvensjonens formål er å sikre de uerstattelige verdiene. Samtidig kan en verdensarvstatus bidra til at et samfunn får gode muligheter for å utvikle seg, sier Helgesen.

Her er noen av argumentene som Norge har brukt i kampen om å få sitte i denne komiteen:

 • Er hjemland for åtte verdensarvsteder
 • Har en av verdens lengste kystlinjer
 • Har støttet fredsprosesser i mange land
 • Svalbard er norsk land

Utfordrende

Riksantikvar Jørn Holme er svært fornøyd med at Norge får en sentral rolle i forvalte de 1073 stedene som befinner seg på verdensarvlisten. Men han innrømmer også at det fører store utfordringer med jobben.

– Det er krig, terror og klimaendinger, det er mange land med svake styresett, det kan være gruveselskaper som ønsker å bedrive utvinning i et naturreservat. Og i Vesten ser vi at historiske byer og anlegg blir utfordret fordi man vil bygge nybygg i et verdensarvområde. Veldig mange land klarer ikke å opprettholde verdiene i sin forvaltning, sier Holme.

Kulturstrøm

 • Wolf Alice vant gjev britisk pris

  Det britiske indiebandet var nærmest stumme etter seieren, der de danket ut navn som Noel Gallagher, Arctic Monkeys og Lily Allen, skriver BBC. Ifølge juryen vant bandet Mercury-prisen for sitt eklektiske, forheksende andrealbum «Visions of a Life», som i det norske bransjenettstedet Gaffa ble beskrevet som en modigere og mer ambisiøs utgivelse enn debutplaten. (NTB)

  Wolf Alice
  Foto: Handout / NTB Tema
 • Cher hardt ut mot ABBA-Benny

  Til uken slipper Cher et album med sine versjoner av ABBA-klassikerne, og benytter anledningen til å kritisere Benny Andersson som komponerte bandets låter sammen med Björn Ulvaeus. – Benny tok jentene og brukte dem som instrumenter. Han laget en plass for dem i låtene, og de passet inn på den lille plassen. Men han ga dem ikke rom for å synge som de kanskje hadde villet, lyder det videre fra Cher. Etter å ha medvirket i «Mamma Mia – Here We Go Again»-filmen, sa Cher til The New York Times hun aldri var noen stor ABBA-fan på 70-tallet. (NTB)

  Mamma Mia! Here We Go Again
  Foto: Jonathan Prime / NTB Tema
 • Sylvi Listhaug som platecover

  Frp-nestleder Sylvi Listhaug portretteres med gjensydd munn og laserøyne på platecoveret til en ny punkutgivelse, «Punk i Norge 2018». Hun har nærmest blitt et ikon, mener kommunikasjonssjef.