Hopp til innhold

Norge blir med på å passe verdensarven

Norge er valgt inn i Unescos verdensarvkomité. Dermed blir vi ett av 21 land som skal overvåke verdensarven og bestemme hvilke nye områder som skal på verdensarvlista.

Bryggen i Bergen i sol

Norge er hjemland for åtte verdensarvsteder. Det første som fikk plass på listen var Bryggen i Bergen.

Foto: Ove Sjøstrøm

Klima- og miljøminister Vidar Helgesen

Klima- og miljøminister Vidar Helgesen

Foto: Tor Willy Ingebrigtsen / NRK

– Dette er en stor begivenhet for oss. Verdensarvkomiteen er en viktig komité i FN-systemet, og verdensarvlisten har stor betydning for å sikre verdens kultur- og naturarv for framtiden, sier klima- og miljøminister Vidar Helgesen.

Det er riksantikvar Jørn Holme som leder Norges delegasjon, sammen med avdelingsdirektør i Miljødirektoratet, Berit Lein.

Norge har i dag åtte områder på verdensarvlisten, og vil ikke fremme nye nominasjoner så lenge Norge er medlem i verdensarvkomiteen.

– Det gjør andre land, men det vil ikke vi gjøre. Vi vil bruke vår ekspertise og våre ressurse for å løfte fram andre, sier Jørn Holme til NRK.

Viktig komité

Det er stor internasjonal konkurranse om plassene i Unescos verdensarvkomité, og hvert andre år er halve komiteen på valg. Normalt sitter et medlem i fire år.

Jørn Holme

Det er riksantikvar Jørn Holme, som sammen med avdelingsdirektør I Direktoratet for naturforvaltning, Berit Lein, skal vokte verdensarven.

Foto: Vidar Holme / NRK

– Verdensarvkonvensjonens formål er å sikre de uerstattelige verdiene. Samtidig kan en verdensarvstatus bidra til at et samfunn får gode muligheter for å utvikle seg, sier Helgesen.

Her er noen av argumentene som Norge har brukt i kampen om å få sitte i denne komiteen:

 • Er hjemland for åtte verdensarvsteder
 • Har en av verdens lengste kystlinjer
 • Har støttet fredsprosesser i mange land
 • Svalbard er norsk land

Utfordrende

Riksantikvar Jørn Holme er svært fornøyd med at Norge får en sentral rolle i forvalte de 1073 stedene som befinner seg på verdensarvlisten. Men han innrømmer også at det fører store utfordringer med jobben.

– Det er krig, terror og klimaendinger, det er mange land med svake styresett, det kan være gruveselskaper som ønsker å bedrive utvinning i et naturreservat. Og i Vesten ser vi at historiske byer og anlegg blir utfordret fordi man vil bygge nybygg i et verdensarvområde. Veldig mange land klarer ikke å opprettholde verdiene i sin forvaltning, sier Holme.

Kulturstrøm

 • Samler inn penger til statue av Freya

  «Statue til minne om hvalrossen Freya» heter Spleisen som ble opprettet kort tid etter at hvalrossen ble avlivet søndag morgen.

  – Alle pengene som samles inn går til produksjonen av en statue av hvalrossen, står det i innsamlingen.

  I skrivende stund er det samlet inn i underkant av 10.000 kroner.

  Om prosjektet ikke skulle bli noe av, går pengene til WWF Norge.

  Hvalrossen Freya på brygge
  Foto: NRK
 • VG: TV 2 og Altibox i nye forhandlinger

  Det opplyser kommunikasjonssjef Andreas Veggeland i Altibox til avisa mandag.

  – Vi er blitt enige om å sette oss til forhandlingsbordet igjen. Det er et signal om at vi har et håp om å komme til en ny avtale. Det er vi glade for, sier Veggeland videre.

  Helt siden 1. april har 530.000 Altibox-kunder og godt over en million TV-seere vært uten TV 2.

  – Av hensyn til seerne mener vi det er riktig å gi hverandre en siste sjanse og forhandle om en avtale om TV 2s innhold og tjenester på nytt, skriver TV 2s kommunikasjons- og organisasjonsdirektør, Sarah C.J. Willand, i en SMS til avisen.

 • Venteliste på «Sataniske vers»

  Interessen for boken «Sataniske vers» på bibliotekene i Oslo har blusset opp.

  Fredag ble forfatteren Salman Rushdie angrepet på en scene i New York.

  Før dette var det null venteliste på boken. Mandag formiddag hadde 145 personer stilt seg i kø for å lese «Sataniske vers».

  Ventelista gjelder for alle utgaver på alle språk. På flere språk er det fortsatt ledige eksemplarer enkelte steder.

  Biblioteket sier at de nå vurderer å kjøpe inn flere eksemplarer på grunn av etterspørselen.