Nordmenn er kjempeivrige grillere, vi griller i snitt 5-6 ganger hver sommer og våre beste sommerminner er knyttet til grilling. St. Hans-helga er høytid for grillentusiaster.
Aldri lei
-Man skal grille mye før man blir lei av grillmat, sier Even Nordahl, sjefskonsulent i Opplysningskontoret for kjøtt.
Fisk egner seg godt til grilling.
-Men jeg skulle ønske at nordmenn blir flinkere til å variere menyen. Det går like fint å grille et helt lammelår som de tradisjonelle pølsene, forteller Nordahl.
Selv foretrekker han lam.
-Lam er ypperlig til grilling, enten det er et helt lammelår eller marinerte lammekoteletter.
Engangsgrillen er elsket og forhatt.
Vis hensyn
Mens diskusjonen om pant på engangsgriller raser, understreker Nordahl at de er kjempebra å grille på.
-Grillmessig er de meget bra, men man må ta hensyn og rydde opp etter seg, sier han.
Med litt omtanke kan man unngå de sortsvidde flekkene på bakken, at grillene bare blir etterlatt og at røykosen plager omgivelsene.
Urgrilling
Det finne tre typer griller. De elektriske, gassgrillene og kullgrillene. For noen er lukten fra en kullgrill og den levende flammen selve inkarnasjonen på sommer. Andre foretrekker en gassgrill, mens de som bor i blokk og må være forsiktig med åpen flamme satser på elektrisk grill.
-Kullgrillfantastene mener det er best. At kullgrill er en slags urgrilling og at maten smaker bedre. Jeg synes ikke det er noen forskjell mellom mat grillet på gass eller kull, sier eksperten.
Vi er et "grillende" folk.
Fantastisk opplevelse
Uansett hvilken type grill du foretrekker gjelder regelen om å ta hensyn og være forsiktig. En kullgrill brenner lenge og blir ekstremt varm. Har man dette i bakhodet er ingenting i veien for å ha en fantastisk opplevelse i parken, på verandaen eller på stranda.
Her er grillvettreglene:
1: Vær oppmerksom på brannfaren. Plasser grillen slik at det ikke tar fyr i omgivelsene.
2: Ha alltid en bøtte vann stående lett tilgjengelig. Det kan alltid ta fyr i en sommerkjole.
3: Bruk ordentlig tennvæske og la den trekke skikkelig inn i kullet. Ikke tøm på for mye og selv om det brenner litt sakte, ikke hell på mer. Blås heller luft på flammen.
4: Vær oppmerksom på at kullet brenner lenge etter at dere er ferdige med å grille.
5: Pass på ungene slik at de ikke brenner seg.
6: Ikke grill i båt. Gjør heller et strandhugg.
Reiseradioens grilltips:
1: La grillen bli skikkelig varm før du legger på kjøttet.
2: Skal du grille store ting? Legg kun grillkullet i den ene halvdelen av grillen. Da får du indirekte varme slik at kjøttet ikke blir brent på utsiden og rått inni.
3: Ved grilling av koteletter, biff eller pølser, sørg for varm grill. Kjøttet skal være sprøtt på utsiden og saftig inni. Blir kjøttet grillet for lenge blir det brent og tørt.
4: Pølser og burgere har lettere for å brenne seg fast til risten enn annet kjøtt.
5: Varier menyen. Fisk og grønnsaker egner seg ypperlig til grilling.