Nordlys – mystikk og frykt

Nordlyset fascinerer, men har også skapt frykt.

Nordlys over Tromsø

Nordlys over Tromsø.

Foto: Tore Meek / NRK

Den greske filosofen Aristoteles så antagelig nordlys så tidlig som i år 344 f.kr. De eldste beskrivelsene av fenomenet stammer fra middelhavslandene og Kina.

Nordlyset opptrer hovedsakelig over polområdene. Derfor har oldtidens mennesker i disse områdene i beste fall sett noen få nordlysutbrudd.

Test: Er du en ekte same-quiz

- Flammende ild

Profeten Esekiel oppfattet det han så som et tegn fra Gud:

”Jeg hadde et syn. Se, et stormvær kom fra nord. Det var en stor sky med flammende ild”.

Les også: Vinn et reinskinn!

Samene har lenge trodd at nordlyset har overnaturlig krefter og de påkalte det ved avgjørelser i tvistemål. Samene har også symboler fra nordlyset på sine runebommer (trommer).

Oppfatningen av nordlyset som noe overnaturlig har til alle tider eksistert hos folk som har bodd i områder hvor nordlyset oftest kan sees.

Les også: Snegle, gi meg reinlykke!

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Hørbart lys

I dag kan man høre folk fortelle om hvordan de som barn viftet med hvite klær mot lysspillene og hvordan de trodde at bevegelsene i nordlyset økte med styrke i deres egen vifting.

Samene har flere navn på nordlyset, blant annet Guovssahas som betyr det hørbare lyset.

Video: Reinlykke - ekstramateriale

Kulturstrøm

 • Netflix på shopping i Cannes

  Strømmetjenesten har sikret seg rettighetene til flere av filmene under årets filmfestival i Cannes. Nå har de også kjøpt visningsrettigheter til to av prisvinnerne, nemlig «Atlantics», som vant Grand Prix-prisen og «I Lost My Body», som vant en av kritikerprisene. Dette skjer samtidig som at ingen filmer får delta i konkurransen i Cannes uten å ha kinovisninger i Frankrike.

 • Kusama-skulptur på plass i Norge

  Nordens største verk av den populære «prikkekunstneren» Yayoi Kusama kom søndag på plass på Kistefos-Museet på Jevnaker, melder NTB. Verket heter «Shine of Life», og er laget spesielt for Kistefos med inspirasjon av naturen, vannet og industrien rundt. «Shine of Life» er én av tre nye skulpturer som skal inn i skulpturparken med over 40 verk.

  Yayoi Kusamas "Shine of Life"
  Foto: Einar Aslaksen / Kistefos / NTB scanpix
 • Siktet for eldremishandling

  Manageren til Stan Lee, den avdøde skaperen av mange av Marvels superhelter, er arrestert, siktet for eldremishandling. Keya Morgan anklages for svindel, tyveri, økonomisk utnyttelse og for å ha holdt en eldre person avstengt fra omverdenen. Påtalemyndigheten mener at manageren sikret seg en råderett over Lees kapital som han ikke hadde myndighet til. Det skriver VG, som siterer ABC News, NBC og Los Angeles Times.

  Keya Morgan og Stan Lee
  Foto: Jordan Strauss / AP