Hopp til innhold

Petters «ReinThug» holdt på å parre seg i hjel

Nå inviteres reinen på treningssamling med landslaget.

Anne Risten Gaino Sara og Thug

NM I REINKAPPKJØRING: Anne Risten Gaino Sara og «Thug» i Tromsø hvor de fikk en 2. plass i reinkappkjøring.

Foto: Zoltan Tot/ Midnight Sun Marathon

I historien om Kjendisene som plutselig ble reineiere kom det frem at Petter Northug har en rein som er en evig toer i konkurranser.

Men Team Northug har en plan for hvordan få «Thug» på rett spor.

– Det er mulig vi må invitere reinen på en samling, så kommer han nok på vinnersporet, sier Northug-manager Are Sørum Langås.

Are Sørum Langås, manager for Petter Northug

INVITERT: Det er mulig vi må invitere reinen på en treningssamling, sier Northug-manager Are Sørum Langås.

Foto: NRK

Anne Risten Gaino Sara som har gitt halvparten av reinen til Northug sier at det er gøy å høre at reinen kanskje inviteres på samling.

– Det er fullt mulig å ta «Thug» med på landslagssamling. Det er litt langt dit, men det er ikke umulig, sier hun.

Må «Thug» kastreres eller pensjoneres?

Et reinsdyr har ragátáigi (brunsttid journ.anm.) på høsten og når Anne Risten fant «Thug» i skogen sist høst så var han så sliten av all parringen.

Nå vurderer hun å kastrere han slik at han overlever neste høst og sesong, eller om «Thug» rett og slett må pensjoneres.

– «Thug» er en nammaláhpat (sju år gammel reinsbukk journ.anm.) og når en rein er i den alderen så er det fare for at den parrer seg i hjel under brunsttiden. Så jeg er litt redd at han ikke overlever neste parringstid, forteller Gaino Sara.

Anne Risten Gaino Sara

FULLT MULIG: Anne Risten Gaino Sara forteller at det ikke er umulig å ta reinen «Thug» på landslagstrening.

Foto: Privat

Om kastrering er den rette måten for å få idrettsutøvere på rett kjør igjen er uvisst, men Northug-manageren sier at han vil holde seg oppdatert på hvordan det går.

– Gi oss beskjed hvis det er en vinneroppskrift, ler Northug-manager Are Sørum Langås.

Fått hedersplass på hjemgården

Men «Thug» har vunnet noen plasseringer, og for det har skistjernen fått tilsendt pokaler som Gaino Sara har sendt til han.

– Pokalen har fått sin fortjente hedersplass i stua på hjemgården i Mosvik, sier Team Northug.

Thug pokal

TIL PETTER: Denne pokalen som «Thug» har vunnet skal også få sin fortjente hedersplass i stua på Petters hjemgård i Mosvik.

Foto: Anne Risten Gaino Sara/privat / NRK

Korte nyheter

 • Gonagas biddjui buohccivissui Malaysias

  Gonagas Harald (87) lea buohccán luomus Malaysias ja lea doppe biddjon buohccivissui, čállá gonagasviessu preassadieđáhusas.

  Sus lea infekšuvdna, muhto oažžu buori divššu sihke malaysialaš ja norgga dearvvasvuođabargiin.

  Gonagas lea priváhta máŧkis Malaysias.

  Su almmolaš kalenddara mielde su boahtte bargobeaivi lea njukčamánu gávccát beaivve. Dalle galggašii jođihit stáhtaráđi šloahtas.

 • Boazodoallofierpmádat elfápmoloktema vuostá

  Finnmárkku ja Davve-Romssa boazodoallit leat ásahan boazodoallofierpmádaga elfápmoloktema vuostá.

  – Dát lea fierpmádat daidda geat šaddet gillát ređđehusa elfápmo- ja industriijaloktema geažil, čuvge Per John Anti. Son lea okta dain gii lea fierpmádaga duogábealde.

  Borgemánu 8. beaivve jagis 2023 almmuhii ráđđehus áigomušaid lasihit elfápmo- ja industriijadoaimmaid Finnmárkkus. Muolkkuid elektrifiserema oktavuođas dárbbašuvvo eambbo elrávdnji guovllus.

  Samepolitihkkáriid bealis ledje garra reakšuvnnat áigomušaide. – Suorggahahtti, dajai sámediggeráđđelahttu Maja Kristine Jåma.

  – Dál leat 24 bieggaindustriijaprošeavtta boazodoalloguovlluin, maid mii dovdat. Šaddá roassun boazodollui jus oktage dáin čađahuvvo, váruha Anti.

  Duorastaga ja bearjadaga lágida Sámediggi boazodoalloseminára Álttás. Fáddán lea sisabahkkemat boazodoalloeatnamiin, ja mo dáid eastadit vai buoremusat gáhttešii boazoguohtumiid.

  Les på norsk

  Per John Anti
  Foto: EILIF ASLAKSEN / NRK
 • Samler inn penger til mannen som skøyt tre bjørner

  Det er nå opprettet en spleis for reineieren som skøyt ei binne og to bjørneunger i mai i fjor. De ble skutt i Lierne i Trøndelag.

  Reineier Odd Bjørnar Bjørkås ble dømt til seks måneders fengsel i lagmannsretten, og Bjørkås ønsker nå å prøve saken for den internasjonale domstolen.

  Pengene som samles inn skal brukes til å dekke advokatkostnader og for at han skal kunne dekke nødvendig kostnader med oppsyn og fôring av reinsdyrflokken, mens han soner fengselsstraffen.

  Forsvarer Brynjar Meling, reineier Odd Bjørnar Bjørkås og politiadvokat Amund Sand fotografert i Trøndelag tingrett i februar i år.
  Foto: Svein Egil Hatlevik