Nordkoreanere deltar i norsk kunstprosjekt

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Nordkoreanske musikere skal hjelpe norsk kunstner å lage Norges største bilde under festival i Kirkenes – etter modell av massegymnastikk i hjemlandet.

Morten Traavik

Morten Traavik

– De er så disiplinerte. De fikk høre «Take On Me» en mandag ettermiddag, og opptaket er gjort onsdag morgen samme uke. Dette er musikere på høyt nivå med en utrolig arbeidsdisiplin, sier Morten Traavik.

I flere år har kunstneren jobbet med kulturutveksling og kunstprosjekter med Nord-Korea.

Nå er den største delegasjonen nordkoreanere noensinne på vei til Kirkenes og festivalen Barentsspektakel 2012.

Vil sette norgesrekord

På Barentsspektakel skal elleve nordkoreanske delegater delta i Traaviks multimediale kunstprosjekt «The promised land 1-3».

De skal blant annet opptre med musikk fra eget repertoar, samt noen norske låter som Traavik har bedt dem om å øve inn. A-has «Take On Me» er en av disse.

– I tillegg skal de akkompagnere den mest omfangsrike delen av prosjektet, kalt «ME/WE», hvor vi skal prøve å sette norgesrekord med den største menneskelige billedserien som er gjort her til lands, sier kunstneren.

Samemosaikk

Over 250 mennesker skal sammen forsøke å gjenskape dette motivet og sette norgesrekord i største menneskelige bilde. Bildet blir ekte barents- og finnmarkpropaganda, lover Traavik.

Foto: Morten Traavik
Nordkoreansk massegymnastikk

Frivillige deltakere og 200 soldater fra grensegarnison Sør-Varanger skal sammen utgjøre menneskelige piksler i en billedserie med store motiver etter inspirasjon fra massegymnastikkopptredener i Nord-Korea.

– De menneskelige pikslene skal stilles opp på en spesiallaget, svær snøtribune på et stort platå midt i Kirkenes sentrum, sier Traavik.

Det hele skal dirigeres av to nordkoreanske instruktører, som er spesialister på slike formasjoner.

Utfordrer forutintatte holdninger

Nord-Koreansk trekkspilltropp

Nordkoreansk trekkspilltropp fra Kum Song musikkskole i hovedstaden Pyongyang.

Foto: Morten Traavik

Å utvide perspektiver og utfordre forutintatte holdninger er grunnprinsipper for kunstneren Traavik. Han mener samarbeidet med nordkoreanerne er et godt eksempel på dette.

– Dette er i høyeste grad et møte som finner sted over en stor kløft av gjensidig mistenksomhet. Så langt har skepsisen vært større på vår side av gjerde enn hos dem, sier han.

Traavik forklarer at nordkoreanerne også har sine forestillinger om oss. De kommer til Norge med en bagasje av frykt og en god del fordommer.

– Gjennom denne type samhandling skaper vi en plattform for at folk skal kunne få justert eller bekreftet sine holdinger, sier han.

Strekker ut ei hånd til Helsingforskomiteen

Kunstneren har jobbet med prosjektet i flere år, og inviterte også i fjor to delegater til Barentsspektakel.

Den gangen fikk han kritikk fra Helsingforskomiteen, som fryktet at invitasjonen ville bli benyttet som propaganda i Nord-Korea.

– Om Helsingforskomiteen har bedre forslag til hvordan man skal forholde seg til annerledes kulturer enn vår egen, så er jeg interessert i å høre det, sier Traavik.

Uansett strekker kunstneren og hans nordkoreanske kamerater ut en åpen hånd til Helsingforskomiteen.

– Herved inviterer vi generalsekretæren til å være en piksel i «ME/WE», sier Traavik.

Helsingforskomitéen kommer

Bondevik og Bjørn Engesland

Generalsekretær Bjørn Engesland i Den norske Helsingforskomité.

Foto: Holm, Morten / SCANPIX

– Blir jeg invitert til å være en del av et større bilde, blir jeg selvfølgelig med på det. Jeg gleder meg til å være til stede, sier generalsekretær i Den norske Helsingforskomité, Bjørn Engesland.

Han sier videre at han generelt er kritisk til at representanter for et brutalt diktatur inviteres til dette arrangementet.

– Men, jeg er positiv til Barentsspektakel og planlegger å reise oppover neste uke. Jeg vil gjerne benytte anledningen til å planlegge hvordan Den norske Helsingforskomité kan være med for å løfte menneskerettighetsdimensjonen neste gang.

Morten Traavik legger til at han og en gruppe skuespillere og musikere skal til Nord-Korea og arrangere norsk kulturfestival 17. mai, finansiert av Kulturrådet og UD.

LES OGSÅ:

Kulturstrøm

  • Avlyser om de ikke får støtte

    62 artister og 34 selskaper går sammen og vurderer å avlyse alle kulturarrangementer frem til nyttår om de ikke får støtte, skriver VG.

    250.000 billetter og 500 enkeltarrangementer blir berørt dersom de avlyser. – Det er en direkte konsekvens til regjeringens manglende evne til å raskt ha på plass kompensasjons­ordninger som treffer bransjen den nå rammer med nye restriksjoner, sier styreleder i fagforeningen Nema, Joël Louis Schwalenstöcker.