Hopp til innhold

Avviser Nord-Korea-kritikk fra Helsingforskomitéen

Kunstner Morten Traavik som inviterte de to nordkoreanske delegatene til Barents spektakel i Kirkenes, avviser kritikken fra Den norske Helsingforskomité.

Morten Traavik

– Jeg kan ikke helt se hvorfor et kultursamarbeid i samme slengen også skal være voksenopplæring for å forklare nordkoreanerne hva menneskerettigheter er, sier kunstner Morten Traavik.

Foto: Marit Hverven / NRK

Nordkoreanerne besøkte festivalen Barents Spetakel på Kirkenes forrige uke.

De to kommer fra europaavdelingen til den nordkoreanske komiteen for kulturelle forhold til andre land.

Helsingforskomiteen frykter at invitasjonen vil bli benyttet som propaganda i Nord-Korea.

– At Norge strekker ut en hånd til Nord-Korea på denne måten kan brukes til å fortelle befolkningen at vi anerkjenner myndighetene, og ser på dem med vennlige øyne, sier informasjonsleder Berit Lindeman i Helsingforskomiteen.

– Politisk korrekt synsing

Besøket i Kirkenes er del av kunstner Morten Traaviks Nord-Korea-prosjekt, som han beskriver som en internasjonal iscenesettelse. Og der han ønsket å vise delegatene hvordan grensesamarbeidet med Russland fungerer.

Han er uenig i kritikken.

– Dette synes jeg høres ut som politisk korrekt, og veldig trangsynt synsing, fra en stor avstand, sier Traavik til NRK.

– Kritikken går på at invitasjonen annerkjenner og ser med blide øyne på regimet, ser du ikke at det kan brukes på den måten?

– Nei, det ser jeg ikke. For det har ikke skjedd noe på disse møtene, eller i løpet av dette besøket, som ikke støtter og underbygger de relasjonene som Norge og Nord-Korea allerede har.

Driver ikke voksenopplæring

Høyres Jan Tore Sanner uttalte tidligere i dag at kultursamarbeid med Nord-Korea kan være bra, men mener, som Helsingforskomiteen, at det i slike møter er viktig å klart uttrykk for hvilke verdier vi verdsetter.

Traavik stiller seg uforstående til det.

– Jeg kan ikke helt se hvorfor et kultursamarbeid også i samme slengen skal være voksenopplæring for å forklare nordkoreanerne hva menneskerettigheter er. De vet utmerket hva det det er.