Hopp til innhold

– Umoralsk av Traavik å kritisere

Generalsekretær i Flyktninghjelpen Elisabeth Rasmusson er skuffet over Traaviks utspill. Hun stiller spørsmål ved hans motivasjon og kaller kritikken umoralsk.

Elisabeth Rasmusson

Generalsekretær i Flyktninghjelpen, Elisabeth Rasmusson, stiller spørsmål ved kunstneren Morten Traaviks motivasjon når han kritiserer deres nye musikkvideo.

Foto: Astrid Sehl / Flyktninghjelpen

Morten Traavik

Morten Traavik

Foto: Marit Hverven / NRK

Tidligere i dag kom det frem at kunstneren Morten Traavik kritiserer Flyktningehjelpens nye musikkvideo, «Prisoner of the Road» som er laget til årets tv-aksjon.

– Sivert Høyem lider på vegne av de undertrykte brune massene, sier kunstner Morten Traavik i et intervju NRKs kulturprogram Nasjonalgalleriet viser i kveld.

– Dette er den grusomme virkelighet

Elisabeth Rasmusson, generalsekretær i Flyktningehjelpen, reagerer kraftig på Traaviks kritikk av musikkvideoen.

– Dette er en video som viser folk på flukt fra mange steder i verden, den viser den fryktelige realiteten som det å flykte fra krig er.

Video Prisoner of the Road

Hun stiller seg undrende til kritikken, og mener det er vanskelig å skjønne hva Traavik egentlig kritiserer.

– Det er ingen ting som er laget verre enn det det er i denne videoen. Dette er virkeligheten for de menneskene som er på flukt.

– Driver propaganda for seg selv

Hun mener at det som er problemet er at det er alt for lite fokus på den brutale og grusommheten virkeligheten som faktisk er en realitet for de mange som flykter fra krig og elendighet.

– Det er også veldig merkelig at han kommer ut med denne kritikken nå, samtidig som han skal drive propaganda for sitt eget prosjekt. Det virker som han ønsker å slå beina under tv-aksjonen for å skaffe midler til sitt eget prosjekt. Hvis det er tilfelle betyr det at han nekter mange millioner mennesker den livsnødvendige hjelpen som Flyktninghjelpen kan bistå med, og det synes jeg er umoralsk.

Spørrende til motivasjon

Elisabeth Rasmusson synes Traaviks arbeid med bistandsprosjekter, som Miss Landmine er et positivt og flott tiltak.

– Jeg synes han bør fokusere på det han gjør selv, ikke ødelegge for oss som har tv-aksjonen. Dette er en stolt, norsk og veldig viktig tradisjon. Flyktninghjelpen trenger disse pengene for å hjelpe millioner av mennesker på flukt. Jeg er skuffet og stiller meg spørrende til motivasjonen bak kritikken.

Hun understreker at videoen viser en del av virkeligheten som den faktisk er.

– Så ille er det. Dette er helt ekte. Det er det vi har ønsket å sette søkelyset på, og jeg er veldig gla for at vi har fått hjelp fra kunstnere som Sivert Høyem og Erik Poppe.

Flyktninghjelpens TV-aksjon er søndag den 24. oktober.

Kulturstrøm

 • Dikt om snøskred nominert

  Diktsamlingen «Avhandling om snøskred» av Tilde Strand Bogen er en av tre nominerte bøker til Tarjei Vesaas' debutantpris. Noen av diktene tar utgangspunkt i Kletthammerskredet, et snøskred som gikk i Oppdal i 1868.

  I år er det kun tre bøker nominerte til prisen, mot vanlige fem. De to andre er Maria Horveis roman «Gratulerer med dagen» og M. Seppola Simonsens diktsamling «Hjerteskog».

  Debutantpris skal gå til beste skjønnlitterære debutant under 35 år. Den norske Forfatterforening melder at antallet debutanter under 35 år var lavere i 2022 enn det som har vært vanlig de siste årene.

  Prisvinneren offentliggjøres lørdag 18. mars 2023.

  Tilde Strand Bogen
  Foto: Helge Hansen / Montage
 • Clooney lager amerikansk «Le bureau»

  George Clooney blir både regissør og produsent på en amerikansk versjon av den franske suksesserien «Le bureau». Den franske serien handlet om arbeidslivet til og opplæringen av hemmelige agenter, og ble rost for sin realistisk skildring av agentarbeid.

  Clooney har selv spilt etterretningsagent i filmen «Syriana». Den amerikanske serien vil handle om CIA, og vil også hente inspirasjon fra spionserien «Homeland».

  Le Bureau S05E01
  Foto: Remy Grandroques

Flere kulturnyheter

Beyoncé skreiv Grammy-historie

Med totalt 32 prisar har Beyoncé blitt den mestvinnande artisten i Grammy-historia. Med på vinnarlaget hadde ho bergensaren Jens Christian Isaksen.