Hopp til innhold

Lang frokost med Per Petterson

Bokprogramleder Hans Olav Brenner tilbrakte en helg sammen med den kjente og prisbelønte forfatteren Per Petterson på hytta hans i Danmark. Se eksklusivt her på nettet hva de to snakket om under frokosten!

Frokost med Petterson

Per Petterson ved frokostbordet med Hans Olav Brenner.

Foto: Hasse Søderstrøm / NRK

Se hele samtalen rundt frokostbordet på hytta her:

Video: Per og Hans Olav ved frokostbordet (del 1)

Video: Per og Hans Olav ved frokostbordet (del 2)

Per Petterson og Hans Olav Brenner

Per og Hans Olav i uhøytidelig stemning på Pers terrasse på hytta i Danmark.

Foto: Hasse Søderstrøm / NRK

- Jeg bestemte meg for å bli forfatter da jeg var 18 år. Da leste jeg Aksel Sandemose, Hemingway og Per Lagerkvist. Jeg skjønte at dette var utrolig bra, og samtidig utrolig enkelt. Jeg tenkte at hvis jeg ikke får til å gjøre det samme, så er livet mitt utrolig mislykket, sier Petterson.

- Måtte bare satse helt

Hver gang han som ung begynte på en ny skole eller i en jobb, sluttet han før han rakk å fullføre eller "gro fast". Men etterhvert våget han å satse på drømmen sin.

Video: Per Petterson på hytte-terrassen

- Jeg måtte bare kline til med å bli forfatter - for det var det jeg egentlig ønsket å være. Men så gikk det 17 år før det ble til noe. Jeg var veldig radikal, og leste Dag Solstad, så de forsøkene jeg gjorde på å skrive, var vel litt i den leia, sier Per.

- Men jeg var redd for å ikke bli en god forfatter, så det hindret meg i ungdommen. Det er flaut å tenke på nå, tilføyer Petterson.

Les også: Tok danskebåten med Per Petterson

Per Petterson

Per Petterson på vei til Danmark.

Foto: Hasse Søderstrøm / NRK

Se video: Per og Hans Olav tar danskebåten

Se Per Petterson i Bokprogrammet 22.09 på NRK 1 og Nett-TV

Kulturstrøm

 • The Gathering tilbake igjen

  Datafestivalen «The Gathering» ararangeres i Vikingskipet i Hamar for første gang på fire år. De siste årene har det vært arrangert online-versjoner av festivalen på grunn av pandemien. «The Gathering» finner sted fra 5. – til 9. april.

  The Gathering
  Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
 • 150 vektere kan miste jobben ved Nasjonalmuseet

  Nasjonalmuseet får krass kritikk fra tillitsvalgte. 150 Securitas-vektere kan miste museet som arbeidsplass.

  – En statlig institusjon som dette bør kjempe for et anstendig arbeidsliv, sier hovedtillitsvalgt Stian Tveitan i Securitas til Aftenposten.

  To selskaper har til nå hatt ansvar for vaktholdet i Nasjonalmuseet: Securitas og Protect Vakthold og Sikkerhet, men fra 1. mai skal Protect ta over hele vaktholdet etter at de vant en anbudskonkurranse.

  Nasjonalmuseet
  Foto: Annika Byrde / NTB