NRK Meny
Normal

Nett- og papirnyheter like viktig

Nettavisbruk er nå like viktig som papiravisen for å oppdatere seg på nyheter.

VG Nett og NRK.no
Foto: Skjermdump

Aviser

Fremdeles leser ungdommen papiraviser. Men, nettet er viktigere for å oppdatere seg på nyheter.

Foto: Eilif Aslaksen / NRK

I en undersøkelse Norstat har gjennomført for NRK svarer 55 prosent av de spurte at papiraviser er blant de tre viktigste mediekanal for å oppdatere seg på nyheter.

Spørsmålet Norstat stilte var: «Hvilke tre mediekanaler er de viktigste for deg når du skal oppdatere deg på nyheter?». 51 prosent av de 1000 spurte svarer at nettaviser er blant de tre viktigste mediekanaler.

– Papiravisenes kurve er jo stabil, sier Peter Raaum, kulturredaktør i Dagbladet. Han jobber med både nett og papir utgaven og ser positivt på avisas framtid.

TV-en viktigst

Hele 87 prosent av de 1000 spurte svarer at TV-en er blant de tre viktigste mediekanalen for å oppdatere seg på nyheter. Kun tre prosent av de spurte svarer at de mener sosiale medier som Facebook og Twitter er blant de tre viktigste kanalene for å holde seg oppdatert.

– Fortsatt er det jo over femti prosent av befolkningen under 30 år som sier at de bruker papiraviser. Det synes jeg er høyt, sier Raaum. Han er likevel ikke tvil om at teknologien utfordrer den tradisjonelle papirutgaven.

For når det gjelder de under 30 år har hele 75 prosent svart at de bruker nettaviser som en av de tre viktigste kanalene når de skal oppdatere seg på nyheter. 51 prosent mener papiravisen er blant de tre viktigste nyhetskanaler, og sju prosent sier de bruker sosiale medier som Facebook og Twitter som sin viktigste mediekanal.

Fremdeles er det TV-en som vinner. 78 prosent sier TV-seing er en av de tre viktigste kanalene for å oppdatere seg.

– Avisen avtar

Arne Krumsvik

Arne Krumsvik

Foto: Jarl Fr. Erichsen / Scanpix

Medieforsker Arne H. Krumsvik ved Universitetet i Oslo mener det er naturgitt at papiravisene vil avta.

– Det er vanskelig å kjempe mot naturlovene. I dette tilfellet er naturloven at nettet skal vekse og avisen skal avta. Så spørs det hvor fort dette skjer. Det vil være avhengig av hvem som lager de forskjellige produktene, sier han.

Frode Hansen, som er utgavesjef i Dagbladet og tror papiravisen fortsatt har en rolle å spille i mange år fremover.

– I kombinasjon med nettet vil papiravisen, også i fremtiden være et helt annet medium og suplement til de raske nyhetene du får på nettet, sier han.

Hvordan nettavisene skal finansieres i fremtiden er fremdeles ikke godt å si. I fjor begynte Danmarks største avishus, Berlingske Media, å ta betaling for nettsaker med såkalt unikt innhold. Samtidig er det ikke mange år siden The Economist ble gratis , etter å ha vært en betaltjeneste i mange år.

Kulturstrøm

  • Fant ukjent Stanley Kubrick-manus

    Et Stanley Kubrick-manus de fleste trodde ikke fantes er funnet. «Burning Secret» er en filmatisering av en novelle av Stefan Zweig, skriver The Guardian. Manuset er skrevet i 1956 sammen med forfatteren Calder Willingham, og ble funnet av en filmprofessor ved Bangoor-universitetet, Nathan Abrams. – Alle trodde dette var tapt, jeg kunne ikke tro det da jeg fant det. Kubrick-fans har visst at han ville skrive dette manuset men ingen visste at han gjorde det ferdig, sier Abrams til avisen. Les mer om Kubrick hos NRK Filmpolitiet.

    Stanley Kubrick
    Foto: AP/Scanpix
  • "Pariserne" på Lillehammer

    Per Krogh var blant Matisse-elevene som levde det livlige bohemliv i Paris, men han tjenestegjorde også som skiskoldat for Frankrike under den 1.verdenskrig. I utstillingen "Pariserne" på Lillehammer kunstmuseum vises Krohgs kunst fra Paris sammen med flere andre norske kunstnere som ble en del av Matisse-kretsen tidlig på 1900-tallet. Hør historien i Studio 2 i NRK P2: