NRK Meny
Normal

Nervetest

Send ditt håndtrykk gjennom10 venner som står i en ring. Hvor lang tid det tar før du får det tilbake? Rekorden til Solveig og vennene hennes er 2,21 sekunder. Gjør testen du også, og send inn resultatet til Newton. De ti beste lagene får heder og ære her på nettsiden vår.

Solveig Hareide m venner

Solveig Hareide (i hvit kjeledress og med stoppeklokke) tester reaksjonsevnen på 10 venner som står i ring.

Foto: NRK

Nervetrådene i kroppen vår sender signaler til hjernen når en kroppsdel utsettes for en ytre påvirkning, for eksempel når det blir for kaldt eller for varmt. Derfor trekker vi hånda lynraskt til oss hvis vi brenner oss.

Ta testen

Solveig undersøker hvor raskt nervesystemet reagerer når flere enn en person skal løse en oppgave. Ta testen du også.

Du trenger

• 10 venner
• 1 stoppeklokke
• En voksen person som godkjenner resultatet

Solveig forklarer hvordan du skal gjøre det i denne videoen: Test raske nerver


Send inn

Send inn resultatet på e-post til Newton .
Skriv også navnet på laget, på lagleder og navnet på voksenpersonen. Skriv også hvor mange dere er i ringen, og hva som ble den beste tiden.
Få gjerne noen til å ta bilde av dere, og send det til oss samtidig.

Vi legger ut resultatet fra de ti beste lagene her på nettsiden vår. Se under bildet.

Lykke til!

Solveig Hareide

NERVESYSTEMET: Solveig Hareide har fått tegnet på seg noen av nervetrådene som finns overalt i kroppen vår. Nervetrådene sender signaler til hjernen.

Foto: NRK

Resultater

Vi har allerede fått inn et bra resultat fra klasse 8a på Kannik ungdomsskole i Stavanger. Lærer Elin Rosnes melder om at den raskeste gruppen klarte testen på imponerende 1,67 sekunder! Gratulerer!

Gratulerer også til 6. trinn på Steindal skole i Trondheim som den 3. desember greide testen på 2,20 sekunder! Veldig bra resultat det også.

Solveig er spent på om det er noen som klarer å slå disse rekordene.

Kulturstrøm

 • Kurt Nilsen flytter hjem til Bergen

  Kurt Nilsen gir opp Østlandet og flytter hjem igjen. Sangeren ønsker å reetablere seg i Bergen og styre karrieren herfra, skriver BT. Nilsen har bodd i Minnesund i to år sammen samboeren. I vår ble det brudd mellom de to. Nå ser han frem til å turnere med julekonserter rundt om i Norge.

  kurt 3
  Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
 • Støre: – 22. juli ble et begrep

  – For sju år siden ble 22. juli et begrep i vår historie, med alt den dagen rommer av lidelse, smerte og sorg, sa Ap-leder Jonas Gahr Støre i sin tale på Utøya.

  Minnemarkering på Utøya 22. juli.
  Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix