Hopp til innhold

Nakne damer, drodlinger og dagboknotater

Hvor da? Jo, i Bibelen. – Den ble før brukt som mobiltelefonen brukes i dag, sier professor.

Bibler brukt her til lands er nemlig regelrett rablet fulle, viser utstillingen «Bibelen som notatblokk» ved Menighetsfakultetet i Oslo.

20 bibler fra 1500-tallet og fram til vår tid er hentet fram fra Bibelselskapets og Menighetsfakultetets arkiv.

De er valgt ut fordi de er preget av notater, skriblerier og tegninger.

– Allerede dødehavsrullene var påført anmerkninger, så dette har vært vanlig til alle tider. Mange føler at dette er viktige bøker med en slags magi. Å skrive i dem kan da ha fått en religiøs og from funksjon, sier Liv Ingeborg Lied, professor ved Menighetsfakultetet.

Sammenlikner med mobiltelefonen

I ett års tid har Lied og en kollega lett etter bibler til utstillingen. De 20 biblene er plukket ut på bakgrunn av alder, type annotasjoner og bruk.

Liv Ingeborg Lied

HAR FUNNET NEDSKRIBLEDE BIBLER: Professor Liv Ingeborg Lied ved Menighetsfakultetet.

Foto: Menighetsfakultetet

– Folk har skrevet inn alt mulig. Det er presten som forbereder prekenen, barn som har funnet seg en blyant og gamle folk som skriver inn minner fra livet, sier professoren.

Lied mener nordmenn virkelig har jobbet for at deres bibel skal være personlig, og sammenlikner det med et objekt kjent og kjært for de fleste i dag.

– Det er aktive eiere som bryr seg om bibelen som sin ting. Vi har funnet bibler der eierne skriver om blåbærturer i skogen og vakre solnedganger, helt irrelevant av teksten. Det er på samme måte mange bruker mobilen i dag. Det blir på en måte «vår dings».

Vil gjerne ha bibler fra folk

– Dere har til og med funnet en naken kvinne... ?

– Den ventet jeg bare på å finne, og den dukket opp, gitt. Den skal folk få tolke som de vil, ler Lied.

Biblene er tilgjengelige for allmennheten i Menighetsfakultets bibliotek fram til neste uke.

– Folk må gjerne også ta kontakt hvis de har noe spennende liggende. Det trengs mer forskning og en bedre kartlegging av bøkene som finnes ute i norske kirker og sogn, avslutter professoren.

LES OGSÅ:

Se bilder fra utstillingen i billedgalleriet over og i Dagsrevyens reportasje:

En bibel kan romme så mangt - i margen kan det finnes livshistorier, skriblerier og tegninger.
Bibler helt fra 1500-tallet og frem til idag er blitt gransket av forskere og det virker som om bruken av biblene kan sammenlignes med vår tids Iphone og Ipads.
Og flere av bøkene inneholder gripende historier og vågale tegninger.

«BIBELEN SOM NOTATBLOKK»: Se Dagsrevyens reportasje.

Kulturstrøm

  • Madonna gjorde Rio-strand til dansegulv

    – Dette stedet er magisk, sa Madonna foran 1,5 millioner tilskuere på Copacabana-stranda i den brasilianske storbyen Rio de Janeiro.

    Gratiskonserten lørdag markerte avslutningen på hennes «Celebration Tour». Første konsert var i London i oktober i fjor.

    Den 65-årige superstjernen startet ballet med «Nothing Really Matters» fra 1998. Dette er første gang «Dronningen av pop» har en retrospektiv turné, og hun framfører låter fra karrieren på mer enn fire tiår.

    – Her er vi på det vakreste stedet i verden, sa Madonna og viste til utsikten mot havet, fjellene og Kristusstatuen på en av byens høyder.

    (NTB)

    Madonna avsluttet turneen i Rio de Janeiro lørdag.
    Foto: AP
  • Norge vant sølv i EM brass band

    Eikanger-Bjørsvik Musikklag fra Nordhordland havnet på en 2. pass i det europeiske brassbandmesterskapet i mesterskapsseksjon i Palanga i Litauen lørdag.

    I tillegg vant de solistpris for trombonisten.

    – Eikanger-Bjørsvik er veldig fornøyd med 2. premie på EBBC 2024 Palanga, skriver Eikanger-Bjørsvik musikklag på Facebook.

    Brassband Treize Etoiles fra Sveits fikk 1. plass og Brassband Willebroek fra Belgia fikk 3.-plassen, ifølge resultatlisten.

  • 40 år sidan Dollie-jentene song for livet

    Søndag er det nøyaktig 40 år sidan den norske duoen Dollie de Luxe deltok i den internasjonale Eurovision-finalen med låten «Lenge leve livet».

    På Instagram spør Dollie-medlem Ingrid Bjørnov om andre også har hatt filler i håret! Benedikte Adrian var den andre i duoen, som kom på 17. plass i finalen.

    Dollie de Luxe ble nummer 17 av 19 i den internasjonale Melodi Grand Prix-finalen i 1984.