NRK Meny
Normal

Nærbutikkene dør

To av tre spesialforretninger innen frukt og grønt, kioskvarer, kjøtt og fisk er blitt lagt ned i løpet av femten år. Nærbutikkdøden dokumenteres nå i fotoutstilling.

En død nærbutikk
Foto: Knut Bry

Hør: Nedlagte butikker

- Jeg har reist Norge rundt for å ta bilder av nærbutikkdøden, sier den anerkjente fotografen Knut Bry. Og det er et aktuelt tema han retter fokus på i fotoutstillingen ”Empty Stores”.

To av tre spesialforretninger innen frukt og grønt, kioskvarer, kjøtt og fisk er blitt lagt ned i løpet av femten år, viser en oversikt fra Statistisk Sentralbyrå. Antall dagligvarebutikker holder seg stabilt, men disse forretningene er ofte kjøpt opp av store matvarekjeder. –

- Jeg etterlyser et bredt folkelig engasjement for å beholde de få nærbutikkene som er igjen.

I England har London-Avisa ”Evening Standard” startet holdningskampanjen ”Save the small shops”. Dette har ført til økt handel hos kjøpmenn på hjørnet, sier Knut Bry, som ble kåret til ”Photographer of the year” i USA i 1986.

Norgesglasset NRK P1