Hopp til innhold

Nå kan alle si «potetgull»

Maarud tapte potetgullstriden mot Orkla. Borgarting lagmannsrett mener varemerkeregistreringen av ordet «potetgull» er ugyldig.

Maarud ynskjer framleis einerett på "potetgull"

Nå har Orkla også rett til å bruke betegnelsen «potetgull» når de markedsfører sine produkter.

Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

Retten gir dermed også Orkla rett til å bruke betegnelsen «potetgull» når de markedsfører sine produkter.

– Vi er veldig skuffet, og opplever at vi ikke har blitt hørt denne gangen heller, sier administrerende direktør for Maarud, Chris Samways til NRK.

Maarud varemerkeregistrerte ordet «potetgull» i 2010, men Borgarting lagmannsrett slår fast at ordet ble oppfattet som en beskrivende betegnelse av forbrukerne. Lagmannsretten har lagt vekt på at «potetgull» hadde blitt brukt av både skjønnlitterære forfattere, i lærebøker, i ordbøker og i offentlige dokumenter som alminnelige betegnelser lenge før 2010.

– Vi synes det er beklagelig at retten ikke tar innover seg de verdier det ligger i 80 års innarbeidelse av et varemerke, sier Maaruds advokat Kristine Schjerpen Snyder om dommen.

Orkla fikk medhold i alle sine krav

Robert Rønning

Robert Rønning i Orkla sier at det viktigste er at de får snakke samme språk som folk flest.

Foto: Orkla Confectionery & Snacks

– Det er en grundig dom, og vi er veldig glad for å ha fått medhold i alle våre krav, sier kommunikasjonsdirektør i Orkla Confectionery & Snacks, Robert Rønning.

I praksis gjør dommen at Orkla og andre kommersielle aktører kan bruke ordet «potetgull» i sin markedsføring.

– Det er dokumentert at folk sier potetgull som et vanlig ord, og det viktigste i dette er at vi nå får snakke samme språk som folk flest gjør, sier Rønning.

Usikker på om de vil anke

Samways sier at han ikke vet om Maarud kommer til å anke dommen, og at det er et spørsmål de må ta med sine rådgivere.

– Dommen har akkurat kommet ut, og vi må sette oss inn i den før vi bestemmer oss for hva vi vil gjøre videre, sier Samways.

Maarud er dømt til å betale saksomkostningene for Orkla på drøyt 800.000 kroner.

Les også:

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.