Hopp til innhold

Begge disse posene inneholder nå «potetgull»

Oslo tingrett har bestemt at Maaruds varemerkebeskyttelse av ordet «potetgull» er ugyldig. Dermed kan alle som lager potetchips bruke ordet.

Maarud ynskjer framleis einerett på "potetgull"

GULLKRANGEL: Til nå har kun Maarud (t.h.) kunnet omtale potetchipsen sin som potetgull. En fersk dom gjør at alle chipsprodusenter kan bruke navnet.

Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

Robert Rønning

VANT: Robert Rønning i Orkla sier at selv om de vant i retten, foreløpig ikke har planer om å lansere sitt eget potetgull.

Foto: Pressebilde

Det var Maaruds konkurrent Kims som trakk saken for retten.

Orkla-eide Kims mente begrepet «potetgull» er blitt allemannseie for produkttypen, og at også de bør ha lov til å kalle sin potetchips for «potetgull».

– Full seier!

Orkla har i sin bevisførsel blant annet trukket fram naturfagsoppgaver fra lærebøker, stortingsmeldinger og flere ordbøker hvor ordet «potetgull» er brukt.

– Hovedinntrykket vårt er at dette er en full seier for oss, sier kommunikasjonsdirektør i Orkla Confectionery & Snacks Robert Rønning til NRK.

Selskapet skal nå gå grundig gjennom dommen fra tingretten.

– Vi er veldig glad for at retten har vært enig i vår oppfatning, og det er at «potetgull» ikke lenger er et varemerke som har krav på beskyttelse.

Maarud er i tilleg dømt til å betale Orkla 800.000 i saksomkostninger.

Ingen potetgull-planer

Det var etter at Kims tok kontakt med Maarud for å sondere bruken av begrepet at saken ble betent.

– Vi spurte Maarud om de synes det var greit at også andre aktører kunne bruke «potetgull». Det mente de ikke og derfor havnet vi i retten, sier Rønning.

– Hva tenker du om at saken gikk så langt som den gjorde?

Det er ikke uvanlig at slike saker handler i retten. Det har vi et fornuftig forhold til.

Selv om Kims og andre produsenter kan selge produktene sine som potetgull, kan ikke Rønning si noe om når eller om man kan se Kims potetgull i butikkhyllene.

– Vi har ingen umiddelbare planer om å bruke «potetgull» på våre Kims-produkter. Vi har fått satt søkelys på det som er viktig for oss.

– Ikke fritt frem

Maarud skriver i en pressemelding at de tolker dommen som at det ikke er fritt frem for Orkla å bruke «potetgull» for å beskrive produktene sine.

– Dommen er selvfølgelig skuffende. Vi vil nå lese dommen grundig, før vi bestemmer oss for hva vi gjør videre, sier administrerende direktør i Maarud, Chris Samways.

– Vi har vært opptatt av å beskytte vårt merkenavn som har en lang og stolt historie. Det er som med Farris, en av Norges sterkeste merkevarer. Ringnes kan ikke forhindre at folk bestiller Farris når de ønsker vann med bobler på restaurant, men Ringnes vil ikke tillate andre drikkevareprodusenter å lage flasker med Farris-navnet på, sier han.

AKTUELT NÅ