Hopp til innhold

- Norske myndigheter driver gravskjending

Bryter internasjonale forpliktelser gjennom å ha fjernet gravsteiner på krigskirkegård.

Tjøtta krigskirkegård
Foto: Kari Skeie / NRK

- Norske myndigheters fjerning av navn på fangegraver er gravskjending.

Det mener Inge Bildøy som er leder i Norske reserveoffiserers forening i Alstahaug. Gravstenene på Tjøtta internasjonale krigskirkegård i Nordland identifiserte 826 sovjetiske fanger fra 2. verdenskrig. For fem år siden ble navneplatene fjernet.

Ødela gressklipperne

I alt ligger cirka 7 500 russere gravlagt på Tjøtta, alle er nå anonyme.

Inge Bildøy er sterkt engasjert i saken om de sovjetiske fangene fra 2. verdenskrig som ligger i navnløse graver. 826 av de gravlagte var imidlertid kjent, og gravene merket med steinplater. Disse ble fjernet for 5 år siden, i følge Helgelands Blad, angivelig fordi de ødela gressklipperen på kirkegården, og fordi steinplatene sank ned i bakken.

Vern om gravene til disse krigsfangene er en internasjonal forpliktelse, og gravplassen er varig fredet. Kirke- og undervisningsdepartementet har ansvar for vedlikeholdet.

Sovjetiske krigsfanger før de skal sendes tilbake til Sovjetunionen.

Under andre verdenskrig ble ca. 86 000 sovjetiske krigsfanger holdt som slaver i Norge.

Foto: NOVOSTI / Scanpix

Oppbevares i fjøs

Bildøy mener det ikke er mangel på oversikt over hvor gravstenene eventuelt skulle vært plassert tilbake.

- Vi har detaljerte registre over plasseringen av hver enkelt grav fra 1 til 826er plassert.

- Er det bare å legge dem på plass igjen, så er alt i orden?

- De ligger stablet i en fjøsbygning, uten system. Så her får de ansvarlige et problem med å matche nummer og navn.

Det er vanskelig å få klarhet i hva som egentlig har skjedd og hvorfor i denne saken. Den russiske ambassaden har ingen kommentarer. Den pensjonerte oberstløytnanten Eiliv Torheim representerer den såkalte Krigsgravtjenesten i Norge.

- Det tar så lang tid å gjøre noe med gravplassen fordi russerne holder på med et stort arbeid som omfatter 12 000 russiske falne i Norge. 

Bryter Genève-konvensjonen

En av landets fremste kjennere av internasjonale menneskerettigheter, Anne Sofie Greve, sier dette til programmet Detektor.

- Genèvekonvensjonen forutsetter at det skal være mulig å finne og oppsøke graver der vi vet at en bestemt person hviler.

- Norske myndigheter bør snarest mulig tar på alvor det internasjonale ansvar for grunnleggende respekt for mennesket, også utover døden.

Hør professor i historie Marianne Neerland Solheim og Sovjet-ekspert Morten Jentoft hos Kulturnytt

Kulturstrøm

  • Norsk politi er på plass i Malmö – kjem frå Oslo Politidistrikt

    Eurovision-veka i Malmö er i gang, og norsk politi er på plass.

    Politidirektoratet vil ikkje seie kor mange frå norsk politi som skal hjelpe svensk politi.

    – Vi går ikkje ut med det eksakte talet på personar som skal delta, men kan stadfeste at personellet kjem frå Oslo Politidistrikt som har god kompetanse på denne typen oppdrag, skriv seksjonssjef Torgeir Haugen i ein e-post til NRK.

    I Sverige er arrangementet sett på som ein «nationell särskild händelse», som betyr eit stort politioppbod frå heile Sverige og nabolanda.

    Det er vente store demonstrasjonar i byen denne veka.

  • Nintendo varsler ny konsoll i år

    Det japanske spillselskapet Nintendo varsler at arvtakeren til deres spillkonsoll Switch vil bli presentert innen utgangen av selskapets regnskapsår, melder nyhetsbyrået AFP.

    Nintendo Switch er selskapets mestselgende konsoll noensinne. I desember 2023 var det solgt 139 millioner eksemplarer på verdensbasis.