Skjebnen Gary Webb

Gary Webb skrev artikkelserien ”The dark alliance” som ble USAs mest omtalte mediesak i 1996. Men avsløringssaken endte med tragedie. I 2004 ble Webb funnet skutt. Trolig selvmord.

Gary Webb

Gary Webb.

Foto: Jeremy Bigwood

Webb skrev en artikkelserie basert blant annet på rettslige vitneforklaringer der contras-folk tilsto å ha forsynt South Central Los Angeles med store mengder kokain som ble solgt videre på gata som crack. Og alt skjedde med etterretningsorganisasjonen CIAs vitende, om ikke nødvendigvis vilje.

Dysset ned informasjon

Contraen var motstandsgrupper mot Sandinist-regimet i Nicaragua. Disse gruppene ble organisert av USAs etterretningsorganisasjon CIA sommeren 1981, og president Ronald Reagan kalte dem frihetskjempere.

På midten av 80-tallet begynte det å dukke opp historier om at folk knyttet til contras-styrken var involvert i smugling av kokain til USA. Men disse historiene ble aldri noen stor skandale i USA.

Overså Webbs historie

En grunn kan være at historiene alltid fokuserte på det som skjedde i Mellom-Amerika, og ikke hva som skjedde med kokainen når den vel ankom USA. Ikke før Gary Webb gjorde nettopp det i sin artikkelserie i august 1996 i avisa San Jose Mercury News.

Først forsøkte TV-nyhetene og de toenangivende avisene å overse Webbs historie. Men da en mengde svarte organsiasjoner, nærradiostasjoner og liknende adopterte historien og gjorde det til en politisk fanesak at CIA hadde støttet kokainomsetning i de amerikanske storbyene, snudde de store avisene.

Sa opp i protest

Men Washington Post, News York Times og Los Angeles Times hadde en helt annen vinkel på sine oppslag. De fokuserte på eventuelle feil i Gary Webbs artikler. Til slutt sa redaktøren i San Jose Mercury News at noe av kritikken var rett, og Webb sa opp i protest.

I 1998 kom CIAs egen granskning av påstandene i Gary Webbs artikler. Selv om konklusjonen sa at man ikke hadde funnet bevis for avis-påstandene, avdekket CIA-rapporten flere oppsiktsvekkende forhold.

Smuglet og solgte kokain

Den viktigste var at CIA i begynnelsen av 1982 hadde endret avtalen med justisdepartementet, slik at de ikke lenger trengte å rapportere narkotikaforbrytelser begått av egne medarbeidere.

”CIA agents, assets, non-staff employees and contractors” ble unntatt fra CIAs liste over personer de pliktet å rapportere om når det gjaldt narkotikaforbrytelser.

Slik unngikk CIA å begå et lovbrudd når de unnlot å rapportere om alle folkene i contras som smuglet og solgte kokain.

Les Gary Webbs artikkelserie ”The dark alliance” her

Les CIAs egen rapport om Gary Webbs artikkelserie

Kulturstrøm

 • Unikt gullfunn i Bergen

  Arkeologer har gjort et spesielt gullfunn på Espeland i Arna før helgen. Under arbeidet med ny E16 ble det funnet en stor gullgjenstand på 156 gram som viser seg å være fra eldre jernalder (mellom 200-400 e.Kr).

  Gullringer avbildet med blå bakgrunn
  Foto: Universitetet i Bergen
 • Oslo-nedstengning skaper filmtørke

  Selv om kinoene i store deler av Norge er åpne, får de ikke vise storfilmer som «Heksene» av Roald Dahl og Oscar-nominerte «The Father». Årsaken er at Oslo fortsatt er nedstengt.

 • 153 aviser søker pressestøtte

  153 aviser over hele landet har søkt på de 370 millionene som Medietilsynet skal dele ut i pressestøtte i år. Fire aviser søker for første gang. Støtten skal bidra til et mangfold av nyhets- og aktualitetsmedier over hele landet, både på papir og nett.