Hopp til innhold

Universal: – Musikkvideo er fremtiden

For første gang siden 80-tallet er musikkvideoen regnet som den viktigste salgsplakaten blant norske og internasjonale artister. Den norske bransjen følger opp med flere musikkvideokåringer.

Musikkvideoen hadde sin storhetstid etter at MTV kom på 80-tallet, og unge satt klistret foran skjermen for å se idolene fremføre favorittsangen. Nå sitter igjen unge klistret foran skjermer og musikkvideoer, men nå på internett.

Det fører til store endringer i musikkbransjen.

Bjørn Rogstad

Youtube blir stadig viktigere, mener direktør for plateselskapet Universal, Bjørn Rogstad.

Foto: Wikimedia: Kjetil Ree

– Før lanserte artister ett album, og én singel som man lagde musikkvideo til. Men skal man optimalisere musikkspredningen på nett og for strømmingen, må man dele opp albumet og gi det ut over lengre tid. Da må man ha visuelt materiale til alt, forteller direktør for plateselskapet Universal, Bjørn Rogstad, til NRK.no.

– Nå lager en artist syv til ti videoer til ett album.

Dobler budsjettene sine

Rogstad mener Youtube har vært premissleverandør for at bransjen nå endrer seg. TONO har nylig fått et samarbeid med Youtube som sikrer artistene royalties i tillegg til visse reklameinntekter i videotjenesten. Plateselskapsdirektøren tror Youtube vil bli det største musikknettstedet i fremtiden.

– Det er fortsatt lite inntekter å hente, men Youtube er i ferd med å bli det nye Spotify og mange bruker Youtube som spilleliste. Artister og plateselskap må ruste seg for dette, og legge mer tid og ressurser i bilder til musikk, sier han.

Rogstad mener at en god musikkvideo ikke nødvendigvis er dyr, men forteller at Universal stadig setter av større andel av sine promopenger til musikkvideoer. Han anslår at Universal har mer enn doblet sine budsjetter til dette de siste årene.

– Nå bruker vi mye mer ressurser på audiovisuelt innhold enn tidligere, men vi har liten kompetanse på dette. Så vi kommer til og med til å ansette folk som kan den delen av bransjen. Musikkvideoer blir mer og mer viktige. Det er dramatiske endringer i bransjen om dagen, sier han.

Ny nordisk musikkvideokåring

Også andre plateselskap NRK har snakket med melder at musikkvideoene er blitt viktigere når de skal promotere artister.

Musikkvideoene er i tillegg blitt viktige for norske artister som vil profilere seg i utlandet.

Den norske duoen Nico & Vinz spyttet i penger fra egen lomme for å lage musikkvideoen til hitlåten «Am I Wrong», en låt som nå gjør det bra på listene i USA.

– En god musikkvideo er blitt kjempeviktig, spesielt for usignerte artister, da kan man nå ut internasjonalt, sier regissøren for Nico & Vinz-videoen, Kavar Singh til NRK.no.

Han har jobbet med den kjente musikkvideoregissøren Ray Kay, og ønsker å lage flere videoer for internasjonale artister. For selv om det lages flere musikkvideoer i Norge nå enn tidligere, finnes lite penger i markedet her til lands, mener han.

André Chocron

Norske André Chocron laget nylig musikkvideo for Paul McCartney.

Foto: Gabrielle Graatrud / NRK

Prisutdeling i helgen

Men også markedet i Norge profesjonaliseres. I februar arrangerte det norske selskapet Vidflow en musikkvideokåring under Bylarm. Lørdag arrangeres igjen en musikkvideokåring når første versjon av Nordic Music Video Awards arrangeres i Oslo.

– Vi er den første nordiske prisutdelingen som rendyrker musikkvideo som en kunstform. Vi mener at det virkelig er på tide at musikkvideoskaperne
får en hyllest, sier Alexander Vestnes fra Nordic Music Video Awards til NRK.

Musikkvideoregissør André Chocron vant pris under Vidflow-utdelingen, og er nominert i tre kategorier under lørdagens kåring for sin video for bandet Cold Mailman «My Recurring Dream», samt en for Emilie Nicolas «Grown Up». Han er glad for musikkvideo som kunstform anerkjennes i større grad.

– Det er veldig bra at noen setter pris på kvaliteten på musikkvideoene. Det var tidligere en Spellemannpris-kategori for musikkvideo, men det var mer en publikumspris som oftest gikk til den største hiten. Mens her er det en jury som velger ut ifra kvalitetsprinsipper. Det er veldig bra, sier han.

Se til utlandet

Hans seneste musikkvideo var for selveste Paul McCartney, og Chocron mener norske plateselskaper bør se til utlandet for hvordan de satser på musikkvideoer der.

– Det er mye større etterspørsel etter musikkvideoer nå enn før. Men platebransjen ser ikke på musikkvideoen som investering som de får tilbake i form av singelsalg. De vil ha et mangfold av videoer liggende på Youtube, men den enkelte videoen får et lavt budsjett. Det er harde kår på produksjonsfronten, og vanskelig å få gjennomført ambisiøse prosjekter. Vi ligger ganske langt etter her hjemme. Men en god video er et fantastisk visittkort for et norsk band, sier han til NRK.

Andreé Chocron ser at musikkvideoen igjen er blitt viktig, men sier at plateselskapene investerer for lite i hver enkelt musikkvideo.

André Chocron om musikkvideoens renessanse. Foto: Nils Tore Hjørnevik

Kulturstrøm

 • A-ha avlyser kveldens konsert i Oslo Spektrum

  A-ha avlyser kveldens konsert i Oslo Spektrum, opplyser konsertarrangøren på sin hjemmeside. Morten Harket har fått diagnostisert akutt laryngitt og må hvile stemmen. Dette er en betennelse i stemmebåndene.

  «Vi beklager å måtte meddele at kveldens konsert med a-ha i Oslo Spektrum er kansellert. Morten Harket har blitt diagnostisert med akutt laryngitt og er nødt til å hvile stemmen. Behold dine billetter for nå, vi kommer tilbake med mer informasjon så fort som mulig", står det på Oslo Spektrums hjemmeside.

  A-ha opptrådte i Oslo fredag, men lørdagens konsert må de altså avlyse. Dette er ikke første gang at A-ha må avlyse. Konsertene ble i utgangspunktet utsatt på grunn av pandemien.

 • Marcus og Martinus vant svensk «Maskorama»

  Marcus og Martinus Gunnarsen har vunnet den svenske utgaven av Maskorama. De norske tvillingene sier til Aftonbladet at de har fremført annenhver sang i konkurransen. Seersuksessen «Maskorama» har gått i flere land, inkludert Norge og USA.

  Marcus og Martinus
  Foto: TT NYHETSBYRÅN/NTB Scanpix / TT NYHETSBYRÅN
 • Kåret til Norges mest attraktive by

  Sandnes får Attraktiv by-prisen 2022, melder Arkitektnytt.

  – Sandnes har imponert juryen gjennom langsiktig og kunnskapsbasert utvikling av sentrum, som nå viser gode resultater, sier Alexandria Algard, juryleder for regjeringens Attraktiv by-pris.

  - Dette er en bekreftelse på at kommunen gjennom mange år har tatt gode valg i arbeidet med å utvikle en levende by, sier ordfører Stanley Wirak.