Hopp til innhold

Nico & Vinz klatrer i USA

– Målet er førsteplassen, sier den norske duoen om suksessen i USA. Denne uka klatrer de til 17. plass på Billboard Hot 100.

Nico & Vinz

GJØR DET SKARPT I STATENE: Nicolay «Nico» Sereba (til venstre) og Vincent «Vinz» Dery. Her fra opptreden under Spellemannpris-utdelingen i Stavanger i vinter.

Foto: Tom Øverlie / NRK P3

– Det føles utrolig godt å se den mottakelsen vi har fått i Europa og nå får også her i USA, jubler Nicolay Sereba og Vincent Dery.

Nico & Vinz, som er guttas artistnavn, nærmer seg nemlig for alvor toppen i USA med låta «Am I Wrong».

Den klatrer denne uka én plass til nummer 17 på Billboard Hot 100-lista. Den har også vært helt oppe på tredjeplass på amerikanske Itunes.

– Billboard er stort. Å se at budskapet i sangen treffer så mange forskjellige mennesker i verden er veldig gøy, fortsetter 23-åringene fra Oslo.

Se Envy framføre «Am I Wrong» under Nobelkonserten:

Envy på Nobelkonserten

Sikter mot toppen

«Am I Wrong» entret først Billboard på 91. plass i slutten av april, etter å ha blitt listet på nær hundre amerikanske radiostasjoner i starten av måneden.

Så hoppet den til 54., 26. og 18. plass – før den nå i sin femte uke altså er nummer 17.

– Hvor høyt kan «Am i Wrong» havne på Billboard?

The Voice The Voice - Season 6

VANT MED NORSK LÅT: Josh Kaufman (til venstre) vant natt til onsdag den amerikanske talentkonkurransen «The Voice». Han sang Nico & Vinz' «Am i Wrong» i finalen. Til høyre mentor Usher.

Foto: NBC / Ap

– Målet har alltid vært å få den opp på førsteplassen. Vi føler at det er mulig å ta det hele veien opp, sier Nico & Vinz.

Den eneste norske låta som har toppet Billboard-lista er a-has «Take On Me». Det skjedde i oktober 1985.

Nummer tre på Itunes

«Am I Wrong» var i natt på tredjeplass på amerikanske Itunes' singelliste, og den ligger i skrivende stund på femte – foran stjerner som Pharrell, Coldplay og John Legend.

Bare digitalt har «Am I Wrong» solgt 115.000 kopier den siste uka i USA, ifølge Chartnews.

Vinneren av amerikanske «The Voice» sang dessuten natt til onsdag Oslo-duoens låt i finalen av talentprogrammet.

Programmet ble sett av 11,5 millioner amerikanere, skriver New York Daily News.

– Så dere for dere denne suksessen da dere slapp singelen i Norge for ett år siden?

– Det vi opplever nå, er noe vi har drømt om og jobbet mot. Faktisk å se det skje er fantastisk. Vi er takknemlige for den støtten vi har fått, spesielt fra alle der hjemme, sier Nico & Vinz.

Jobber med ny plate

I starten av mai flyttet duoen til Los Angeles sammen med manageren Amanuel Kidane.

– Det er mye som er nytt og annerledes, men vi lever drømmen og koser oss. Fokuset nå er å sørge for at musikken er best mulig, så vi er for det meste i studio og jobber, sier parhestene om livet i California.

Nico & Vinz har tidligere gitt ut ett album under navnet Envy. Nå jobber de med en plate rettet mot det amerikanske markedet.

– Vi jobber med albumet nå og vi nærmer oss slutten av prosessen. Vi har ikke satt en dato ennå. Albumet inneholder definitivt den beste musikken vi har laget, og vi gleder oss til å gi det ut.

– Hvordan forklarer dere selv suksessen dere nå oppnår?

– Det vi har vært flinke til, er å tørre å drømme og å være modige nok til å tro på at to gutter fra Lambertseter og Holmlia i Oslo kan lage musikk som kan nå mennesker også utenfor Norge.

– I tillegg har vi hatt fokus på riktige verdier og å være målrettede og disiplinerte i arbeidet vårt. Støtten vi har fått fra fansen vår siden dag én er likevel det som har vært det viktigste for oss, avslutter de suksessfulle Oslo-gutta.

LES OGSÅ:

Hør Nico & Vinz snakke om å slå gjennom i USA i Lydverket i 2011:

Nico & Vinz (daværende Envy) har aldri lagt skjul på sine store ambisjoner. Hør dem snakke om å slå gjennom i USA i denne reportasjen fra Lydverket i 2011.

Se Nico & Vinz bli portrettert i Lørdagsrevyen 11. januar 2014:

Nico & Vinz fra Lørdagsrevyen

Se Nico & Vinz framføre oppfølgersingelen «In Your Arms» i P3-studio tidligere i år:

Christine live: Nico & Vinz - "In Your Arms"

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober