NRK Meny
Normal

Muntert i Helvete

«Si til Menippos at hvis han vil ha mer å flire av enn han har oppe på jordskorpen så må han ta seg en tur ned til oss her i dødsriket.
Da vil han aldri slutte å flire!
Garantert!»

Over elven Styx til de Dødes rike (G Doré)
Foto: Wikimedia Commons

Kyniske Diogenes


Diogenes fra Sinope (404-323 f. Kr.) regnes som grunnleggeren av den kyniske skole. Kynos er gresk og betyr hund. Etter et liv fylt av tumulter og tilfeldigheter kom Diogenes til Athen sammen med en av slavene sine. Men slaven stakk sin vei – og Diogenes resonnerte: «Hvis Manes kan leve uten Diogenes - så må Diogenes kunne leve uten Manes!»

Da jeg var nyforlovet dro min forlovede og jeg på ferie til en gresk øy, og der kom vi en kveld i prat med innehaveren på den lokale tavernaen.

«Filosofer er noen late sløvsekker!» framholdt han da han hørte jeg studerte filosofi. «De nekter å jobbe som vanlige folk. De sitter bare under et oliventre og venter på at noen skal komme og gi dem mat»

Et enkelt liv


Om ikke han som var greker hadde lært filosofi på folkeskolen? Joda det hadde han. Men til ingen nytte. Unntatt Diogenes, han var en fin fyr. For han satset på et enkelt liv, fortalte han. Og delte litt av grekernes grunnskolepensum med min forlovede og meg:

  • «Diogenes, he had only one thing. A cup made of wood. One day Diogenes saw a little baby drink milk from mothers breast. Then he throw cup away! If little baby have no cup – Diogenes will have no cup also!»

Muntert i Hades

Diogenes måtte over til de dødes rike i år 323 f. Kr. Det er Diogenes som sender bud til Menippos fra Hades om at det er så muntert der borte at de som liker å flire får flire uavbrutt. Hele tiden.

Opptrinnet foregår i en sketsj av Lukian fra Samosata. Og Menippos kommer. Pengelens og ute av stand til å betale for turen over elva Styx til de dødes rike. Verbalt håndgemeng med billettøren om bord i ferga. «Skulle jeg la være å dø bare fordi jeg ikke har penger?»

Platon og Sokrates

Vi som leser Platon vet at Sokrates gjorde en flott figur da han tømte giftbegeret i fengselscella i Athen. Vennene hans gråt, Xantippe ble sendt på dør med den lille sønnen de akkurat hadde fått på armen. Barndomsvennen Kriton ba Sokrates om å besinne seg. Ta ansvar for Xantippe og familien sin og rømme. Fengselsdøra står åpen.

Men neida. Sokrates vasket seg og tømte giftbegeret mens vennene gråt og han trøstet. Så var det slutt.

Skreik som et spedbarn

Lukian fra Samosata har tenkt at dette var litt for rørende til å være sant. Ingen møter døden med en sånn selvkontroll som Platon forteller om. Ingen. Så han lar Sokrates bryte fullstendig sammen i porten til de dødes rike. Skriker som en reivunge og kommer med allslags unnskyldninger.

Slik bruker Lukian satire til å bearbeide Platons fortelling om Sokrates på cella.

Musikken

Vi tar farvel med Julian Cannonball Adderley i Studio Sokrates. Knut Borge presenterer to musikkstykker: John Coltrane og Cannonball Adderley med Limehouse Blues, og til slutt: Nat og Julian Adderley med Big P. Interesserte kan høre musikken i vår spilleliste: Studio Sokrates spilleliste i Spotify

Kulturstrøm

  • Kjent rapper skutt og drept i Miami

    Rapperen XXXTentacion er skutt og drept i Miami i USA. 20-åringen skal ha vært på vei ut av en motorsykkelbutikk da han ble skutt av en ukjent gjerningsmann mandag. Sheriffen i Broward County opplyser til nettstedet TMZ at han er erklært død.

    Laster Twitter-innhold