Muhammed som sjefredigerer

Profeten Muhammed er gjesteredaktør for det neste nummeret av det franske satiremagagasinet Charlie Hebdo.

De franske karikaturtegnerne Luz og Charb

Redaksjonen i det franske satiremagasinet Charlie Hebdo, har bestemt seg for å bruke profeten Muhammed som gjesteredaktør i sin neste utgivelse. Profeten skal pryde både for- og baksiden av avisen.

Foto: MIGUEL MEDINA / Afp

Charlie Hebdo

Charlie Hebdo, 26. oktober 2011.

Profeten skal også pryde forsiden. Anledningen er at islamistene vant valget i Tunisia forrige uke.

Redaktør og sjefstegner i bladet, Stephane Charbonnier, best kjent som bare Charb, sier til nyhetsbyrået AFP at de ikke gjør dette for å provosere.

– Vi gjør bare jobben vår som vanlig. Det uvanlige er at vi putter Muhammed på forsiden. Det er det ikke så mange som gjør, sier Charbonnier til AFP.

100 piskeslag hvis du ikke dør av latter

Tilhengere av det islamistiske partiet Ennahda kunne feire valgseieren i Tunisia før helgen. Satiremagasinet Charlie Hebdo vil kommentere det de mener er en islamistisk bølge som skyller over Nord-Afrika.

I Libya har overgangsrådet sagt at sharia skal være basis for landets nye lover. Dermed blir det franske ukemagasinet omdøpt til Sharia-Hebdo når det kommer ut i morgen. Muhammed skal pryde forsiden og Profeten er også gitt tittelen Gjesteredaktør. Overskriften blir: «100 piskeslag hvis du ikke dør av latter».

Kurt Westergaards tegninger

Det er ikke første gang bladet trykker tegninger av Muhammed.

Også i 2006 prydet profeten Muhammed forsiden av det samme magasinet. Den gangen brukte magasinet 11 av 16 sider på debatten rundt Kurt Westergaards tegninger, og trykket blant annet bildet der Muhammed karikeres med en bombe i turbanen.

Franske muslimske ledere prøvde å stoppe utgivelsen, til ingen nytte. Redaktøren ble i ettertid saksøkt av Unionen av franske islamske organisasjoner (UOIF). Saken ble henlagt.

Islam forenelig med humor

Charlie Hebdo ble startet i 1970 og er kjent for å ligge politisk til venstre. Flere av Frankrikes mest kjente karikaturtegnere har tegnet for bladet opp gjennom årene.

Muhammed skal også pryde baksiden av magasinet. Der poserer profeten med rød nese og overskriften: Islam er forenelig med humor.

Kulturstrøm

  • Avlyser om de ikke får støtte

    62 artister og 34 selskaper går sammen og vurderer å avlyse alle kulturarrangementer frem til nyttår om de ikke får støtte, skriver VG.

    250.000 billetter og 500 enkeltarrangementer blir berørt dersom de avlyser. – Det er en direkte konsekvens til regjeringens manglende evne til å raskt ha på plass kompensasjons­ordninger som treffer bransjen den nå rammer med nye restriksjoner, sier styreleder i fagforeningen Nema, Joël Louis Schwalenstöcker.