Hopp til innhold

Muhammed som sjefredigerer

Profeten Muhammed er gjesteredaktør for det neste nummeret av det franske satiremagagasinet Charlie Hebdo.

De franske karikaturtegnerne Luz og Charb

Redaksjonen i det franske satiremagasinet Charlie Hebdo, har bestemt seg for å bruke profeten Muhammed som gjesteredaktør i sin neste utgivelse. Profeten skal pryde både for- og baksiden av avisen.

Foto: MIGUEL MEDINA / Afp

Charlie Hebdo

Charlie Hebdo, 26. oktober 2011.

Profeten skal også pryde forsiden. Anledningen er at islamistene vant valget i Tunisia forrige uke.

Redaktør og sjefstegner i bladet, Stephane Charbonnier, best kjent som bare Charb, sier til nyhetsbyrået AFP at de ikke gjør dette for å provosere.

– Vi gjør bare jobben vår som vanlig. Det uvanlige er at vi putter Muhammed på forsiden. Det er det ikke så mange som gjør, sier Charbonnier til AFP.

100 piskeslag hvis du ikke dør av latter

Tilhengere av det islamistiske partiet Ennahda kunne feire valgseieren i Tunisia før helgen. Satiremagasinet Charlie Hebdo vil kommentere det de mener er en islamistisk bølge som skyller over Nord-Afrika.

I Libya har overgangsrådet sagt at sharia skal være basis for landets nye lover. Dermed blir det franske ukemagasinet omdøpt til Sharia-Hebdo når det kommer ut i morgen. Muhammed skal pryde forsiden og Profeten er også gitt tittelen Gjesteredaktør. Overskriften blir: «100 piskeslag hvis du ikke dør av latter».

Kurt Westergaards tegninger

Det er ikke første gang bladet trykker tegninger av Muhammed.

Også i 2006 prydet profeten Muhammed forsiden av det samme magasinet. Den gangen brukte magasinet 11 av 16 sider på debatten rundt Kurt Westergaards tegninger, og trykket blant annet bildet der Muhammed karikeres med en bombe i turbanen.

Franske muslimske ledere prøvde å stoppe utgivelsen, til ingen nytte. Redaktøren ble i ettertid saksøkt av Unionen av franske islamske organisasjoner (UOIF). Saken ble henlagt.

Islam forenelig med humor

Charlie Hebdo ble startet i 1970 og er kjent for å ligge politisk til venstre. Flere av Frankrikes mest kjente karikaturtegnere har tegnet for bladet opp gjennom årene.

Muhammed skal også pryde baksiden av magasinet. Der poserer profeten med rød nese og overskriften: Islam er forenelig med humor.

Kulturstrøm

 • Disney-komponist Richard Sherman er død

  Richard Sherman, som komponerte en rekke sanger for Disney, blant annet til klassikerne «Mary Poppins» og «Jungelboken», døde lørdag, 95 år gammel.

  Sherman døde i Beverly Hills av sykdom knyttet til høy alder, opplyser Disney-konsernet.

  Sherman og broren Robert, som døde i 2012, var ansatt som komponister hos Disney fra 1960 til 1973. I løpet av de årene skrev de over 200 sanger til 27 filmer og nesten like mange TV-produksjoner.

  På merittlisten sto blant annet «Chim Chim Cher-ee» fra Mary Poppins i 1964, som de fikk en Oscar for. De skrev også hits som «It's a Small World» og «I Wanna Be Like You» fra «Jungelboken» i 1967. Utenfor Disney skrev de blant annet musikken til «Chitty Chitty Bang Bang» fra 1968.

  (NTB)

  Richard Sherman, her sammen med Mikke Mus, Minni og Elizabeth Gluck, skrev musikk til flere Disney-klassikere og andre film- og TV-produksjoner på 1960- og 1970-tallet, inkludert «Mary Poppins» og «Jungelboken». Han ble 95 år gammel.
  Foto: Willy Sanjuan/Invision / AP/NTB
 • Gullpalmen til Sean Baker

  Filmen «Anora» regissert av Sean Baker fekk den gjevaste prisen under Cannes-festivalen laurdag kveld. «Palme d´Or» eller Gullpalmen som den blir kalla på norsk.

  Sean Baker
  Foto: LOIC VENANCE / AFP
 • Cannes-pris til norsk film

  Den norske filmen «Armand» vann prisen for beste debutfilm under filmfestivalen i Cannes. Filmen er regissert av Halfdan Ullmann Tøndel, som er sonen til Linn Ullmann og barnebarnet til Liv Ullmann. Renate Reinsve (bildet) spelar ei av hovudrollene i filmen.

  Filmen blei spelt inn i Ålesund i fjor sommar.

  Elisabeth (Renate Reinsve) iakttages av Sarah (Ellen Dorrit Petersen) i Halfdan Ullmann Tøndels «Armand».
  Foto: Eye Eye Pictures og Norsk Filmdistribusjon