Muhammed som sjefredigerer

Profeten Muhammed er gjesteredaktør for det neste nummeret av det franske satiremagagasinet Charlie Hebdo.

De franske karikaturtegnerne Luz og Charb

Redaksjonen i det franske satiremagasinet Charlie Hebdo, har bestemt seg for å bruke profeten Muhammed som gjesteredaktør i sin neste utgivelse. Profeten skal pryde både for- og baksiden av avisen.

Foto: MIGUEL MEDINA / Afp

Charlie Hebdo

Charlie Hebdo, 26. oktober 2011.

Profeten skal også pryde forsiden. Anledningen er at islamistene vant valget i Tunisia forrige uke.

Redaktør og sjefstegner i bladet, Stephane Charbonnier, best kjent som bare Charb, sier til nyhetsbyrået AFP at de ikke gjør dette for å provosere.

– Vi gjør bare jobben vår som vanlig. Det uvanlige er at vi putter Muhammed på forsiden. Det er det ikke så mange som gjør, sier Charbonnier til AFP.

100 piskeslag hvis du ikke dør av latter

Tilhengere av det islamistiske partiet Ennahda kunne feire valgseieren i Tunisia før helgen. Satiremagasinet Charlie Hebdo vil kommentere det de mener er en islamistisk bølge som skyller over Nord-Afrika.

I Libya har overgangsrådet sagt at sharia skal være basis for landets nye lover. Dermed blir det franske ukemagasinet omdøpt til Sharia-Hebdo når det kommer ut i morgen. Muhammed skal pryde forsiden og Profeten er også gitt tittelen Gjesteredaktør. Overskriften blir: «100 piskeslag hvis du ikke dør av latter».

Kurt Westergaards tegninger

Det er ikke første gang bladet trykker tegninger av Muhammed.

Også i 2006 prydet profeten Muhammed forsiden av det samme magasinet. Den gangen brukte magasinet 11 av 16 sider på debatten rundt Kurt Westergaards tegninger, og trykket blant annet bildet der Muhammed karikeres med en bombe i turbanen.

Franske muslimske ledere prøvde å stoppe utgivelsen, til ingen nytte. Redaktøren ble i ettertid saksøkt av Unionen av franske islamske organisasjoner (UOIF). Saken ble henlagt.

Islam forenelig med humor

Charlie Hebdo ble startet i 1970 og er kjent for å ligge politisk til venstre. Flere av Frankrikes mest kjente karikaturtegnere har tegnet for bladet opp gjennom årene.

Muhammed skal også pryde baksiden av magasinet. Der poserer profeten med rød nese og overskriften: Islam er forenelig med humor.

Kulturstrøm

  • Trekker seg fra Grammy-nominasjon

    Den canadiske artisten Drake ber om at hans nominasjoner til Grammy-prisene trekkes tilbake, ifølge flere kilder. Det er ikke oppgitt noen begrunnelse, men Drake har tidligere vist misnøye med å ikke ha blitt nominert utenfor rap-kategorien. (NTB)

  • Fant svært langhus ved Halden

    Ved Gjellestad i Halden har man funnet et langhus på nær 60 meter med georadar. Langhuset er blant de største i Norden.

    I tillegg har forskerne fra Norsk institutt for kulturminneforskning (NIKU) funnet en rekke andre bygninger og graver. De mener funnene tyder på at stedet har vært et maktsentrum i jernalder og vikingtid, skriver de i en pressemelding.

    Funnene er gjort i nærheten av der man fant Gjellestadskipet i 2018 (NTB).