- Få dere hjelp, Siv og Erna!

- Sarah Palin og Michelle Obama kler seg til makt, mener Nitimens moteekspert, og sier norske politikere har mye å lære.

Sahra Palin
Foto: Scanpix/AFP

- I Norge kan klærne til politikerne stå i veien for budskapet, sier designer Anne Slaaen.

Fremtoningen har mer å si i dag enn for 10-20 år siden, mener hun. I amerikansk politikk ser vi at politikerne kler seg som statsmenn før de er det.

Tydelig profil

Barack og Michelle Obama etter presidentdebatten

Barack og Michelle Obama. Michelle i kledelig knekort kjole.

Foto: JASON REED / REUTERS

- Jeg har til gode å se Barack Obama i strikkegenser. Det er en helt klar valgt profil. Ser vi på Sarah Palin, så blir vi ikke skremt av hvordan hun ser ut. Hun er korrekt antrukket, og hun kler seg til makt. Vi kaller det "powerdressing", sier Anne Slaaen.

- I Norge misliker vi å kle på oss for å ha en rolle. Men vi må tenke på at vi går ikke ut som privatpersoner og representerer jobben vår, sier Slaaen.

Hun mener PR- og medierådgivere i Norge kunne vært mer opptatt av hvordan politikerene ser ut, ikke bare hva de sier.

Halvorsen best

- Her hjemme har Kristin Halvorsen skjønt at fremtoning kan gi henne autoritet og makt. Hun bruker mye rødt og er tydelig. Hun blir sett. Hun har strammet seg opp, og tar rollen som finansminister ut også i klesveien, sier Slaaen.

Det er spesielt i tv-ruta at Slaaen mener klær er viktig.

Åslaug Haga, Kristin Halvorsen og Jens Stoltenberg

Kristin Halvorsen opptrer mye i rødt. - Bra, sier eksperten.

Foto: Hommedal, Marit / SCANPIX

- Erna Solberg bruker masse blåfarger, lag på lag. Det er rotete å se på, og man blir opphengt i hvordan hun ser ut, i stedet for hva hun sier, mener Slaaen.

Likevel, man kan gå for langt.

Siv Jensen gir uttrykket powerdressing ben å gå på.

- Hun kler seg til makt. Det blir hardt, stramt og litt kynisk. Nesten usjarmerende, sier Nitimens ekspert.

Manglende eleganse

I Norge burde politikerne få hjelp til å kle seg. Rådet fra Anne Slaaen er å få hjelp fra stylist.

- Vi har Janteloven i Norge, det er ikke "lov til" å få hjelp til å kle seg. Det burde de ha, mener Slaaen.

Partileder Siv Jensen og Carl I. Hagen

Siv Jensen blir litt voldsom i uttrykket, mener Nitimens ekspert.

Foto: Holm, Morten / SCANPIX

- Jeg vil ikke ha en jovial statsminister, jeg vil at han skal stå fram som en statsmann og som en leder av landet, sier Nitimens moteekspert Anne Slaaen.

Kulturstrøm

 • Se verdensmusikk fra Førde

  I 30 år har Førde invitert til festival med folkemusikk fra hele verden. I 2021 var temaet «HEIME», med musikere bosatt i Norge, men med bakgrunn fra mange land. Høydepunktene får du her i NRKs «Festivalsommer»

  I 30 år har Førde invitert til festival med folkemusikk fra hele verden. I 2021 var temaet «HEIME», med musikere bosatt i Norge, men med bakgrunn fra mange land. Høydepunktene får du her.
 • Får hovedrollen i «La elva leve»

  Stjernekamp-vinner og miljøaktivist Ella Marie Hætta Isaksen (23) gjør sin debut som skuespiller. Hun er klar for hovedrollen i storfilmen «La elva leve» av Ole Giæver. Filmen tar for seg utbyggingen av Alta-vassdraget og kampen for samiske rettigheter på slutten av 1970-tallet.

  Ella Marie Hætta Isaksen
  Foto: THOR DUE / THOR DUE
 • Legendarisk House-DJ død av korona

  Musikkprodusenten Paul Johnson, kjent blant annet for houselåten «Get get down» fra 1999, er død. Det melder blant annet The Guardian. Johnson døde av koronaviruset etter lengre tid innlagt på sykehus. Johnson ble 50 år gammel.