Hopp til innhold

- Få dere hjelp, Siv og Erna!

- Sarah Palin og Michelle Obama kler seg til makt, mener Nitimens moteekspert, og sier norske politikere har mye å lære.

Sahra Palin
Foto: Scanpix/AFP

- I Norge kan klærne til politikerne stå i veien for budskapet, sier designer Anne Slaaen.

Fremtoningen har mer å si i dag enn for 10-20 år siden, mener hun. I amerikansk politikk ser vi at politikerne kler seg som statsmenn før de er det.

Tydelig profil

Barack og Michelle Obama etter presidentdebatten

Barack og Michelle Obama. Michelle i kledelig knekort kjole.

Foto: JASON REED / REUTERS

- Jeg har til gode å se Barack Obama i strikkegenser. Det er en helt klar valgt profil. Ser vi på Sarah Palin, så blir vi ikke skremt av hvordan hun ser ut. Hun er korrekt antrukket, og hun kler seg til makt. Vi kaller det "powerdressing", sier Anne Slaaen.

- I Norge misliker vi å kle på oss for å ha en rolle. Men vi må tenke på at vi går ikke ut som privatpersoner og representerer jobben vår, sier Slaaen.

Hun mener PR- og medierådgivere i Norge kunne vært mer opptatt av hvordan politikerene ser ut, ikke bare hva de sier.

Halvorsen best

- Her hjemme har Kristin Halvorsen skjønt at fremtoning kan gi henne autoritet og makt. Hun bruker mye rødt og er tydelig. Hun blir sett. Hun har strammet seg opp, og tar rollen som finansminister ut også i klesveien, sier Slaaen.

Det er spesielt i tv-ruta at Slaaen mener klær er viktig.

Åslaug Haga, Kristin Halvorsen og Jens Stoltenberg

Kristin Halvorsen opptrer mye i rødt. - Bra, sier eksperten.

Foto: Hommedal, Marit / SCANPIX

- Erna Solberg bruker masse blåfarger, lag på lag. Det er rotete å se på, og man blir opphengt i hvordan hun ser ut, i stedet for hva hun sier, mener Slaaen.

Likevel, man kan gå for langt.

Siv Jensen gir uttrykket powerdressing ben å gå på.

- Hun kler seg til makt. Det blir hardt, stramt og litt kynisk. Nesten usjarmerende, sier Nitimens ekspert.

Manglende eleganse

I Norge burde politikerne få hjelp til å kle seg. Rådet fra Anne Slaaen er å få hjelp fra stylist.

- Vi har Janteloven i Norge, det er ikke "lov til" å få hjelp til å kle seg. Det burde de ha, mener Slaaen.

Partileder Siv Jensen og Carl I. Hagen

Siv Jensen blir litt voldsom i uttrykket, mener Nitimens ekspert.

Foto: Holm, Morten / SCANPIX

- Jeg vil ikke ha en jovial statsminister, jeg vil at han skal stå fram som en statsmann og som en leder av landet, sier Nitimens moteekspert Anne Slaaen.

Kulturstrøm

  • Taylor Swift slår sin egen vinylsalg-rekord

    Taylor Swift solgte 700.000 eksemplarer av «Tortured Poets»-platen på bare tre dager fra fredag og ut helgen, melder Billboard.

    Det er ny rekord. Den gamle rekorden innehadde Swifts plate «1989 (Taylor's Version)», som ble sluppet i oktober i fjor og solgte 693.000 eksemplarer på sin første uke.

    (NTB)

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.