Normal

- Bruk norske designere!

Nitimens popkulturelle ekspert Per Sundnes roser årets gjestedesigner for H&M opp i skyene, men ønsker at kjeden skal bruke norske designere.

Comme des Garcons høst/vinter 08/09
Foto: CHRISTOPHE ENA / AP

Årets designer som skal hjelpe H&M med salget før jul er japanske Rei Kawakubo for merket Comme des Garçons. Per Sundnes er henrykt.

Hør innslaget her: Per Sundnes om Comme des Garçons

Kunst & design

- Jeg har alltid vært glad i denne designeren, og hun lager klær som er litt i grenseland mellom kunst og design. Comme des Garçons betyr "som gutter", og ble startet i 1973 i Tokyo, sier Sundnes.

Rei Kawakubo er ingen skredder og har heller ingen formell designutdannelse. Per Sundnes tror det er årsaken til at hun kjennetegnes som svært leken.

- Comme des Garçons er egentlig ikke et stort kjent merke, så dette er en fantastisk mulighet for Rei Kawakubo. Nå blir hun sett i hele verden, sier Sundnes.

(saken fortsetter under bildet)

Kristian Aadneviks moteshow

- Kristian Aadnevik ville vært en super gjestedesigner for H&M, mener Per Sundnes.

Foto: Scanpix / AP

Pr-stunt

Sundnes innrømmer at konseptet med gjestedesignere er et pr-stunt fra lavpriskjeden H&M, men han synes det også har sine positive sider.

- Det er klart dette er en salgsgimmick, men det er også en unik mulighet til å vise nordmenn hva god og kjent design er, som vi i tillegg har råd til å ha på oss, sier Sundnes.

Likevel legger han til at han gjerne skulle ha sett norsk design hos H&M.

- Kristian Aadnevik hadde vært en hot designer for kleskjeden, men i det hele tatt synes jeg H&M burde tenke lokalt og sluppet flere norske designere til, avslutter Per Sundnes.

Kulturstrøm

 • Europaturneen startar i London

  Gruppa Highasakite, med Ingrid Helene Håvik frå Ålesund i spissen, har annonsert datoane for sin komande Europa-turné. Dei startar i London 28. februar og avsluttar i Berlin 17. april. Bandet skal også innom byar som Paris, Dublin og Stockholm.

  Highasakite pressebilde
  Foto: Stian Andersen
 • Får prestisjetung pris

  Forfattaren Ahmedur Rashid Chowdury busett i Skien får den prestisjetunge Ossietzkyprisen. Rashid Chowdury får prisen for å gje ut litteratur som fremjar liberale og sekulære verdiar i heimlandet Bangladesh. Prisen blir delt ut i Oslo i november. Ossietzkyprisen deles ut av Norsk P.E.N. for fremragende innsats for ytringsfriheten. Prisen deles ut årlig på Fengslede Forfatteres Dag, 15. november. Prisen har sitt navn etter den tyske forfatteren og nobelprisvinneren Carl von Ossietzky.

  Ahmedur Rashid Chowdury
  Foto: Arne Olav Hageberg
 • Europeisk pris til Johan Harstad

  Johan Harstad er tildelt den Europeiske litteraturprisen i Nederland for utgivelsen av romanen «Max, Mischa og Tetoffensiven», skriver Gyldendal forlag i en pressemelding. Prisen er på 10.000 Euro og kårer fjorårets beste moderne europeiske roman gitt ut i nederlandsk oversettelse. Det er første gang en norsk forfatter får prisen. Les Marta Norheims anmeldelse.

  Johan Harstad med ny bok
  Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix