Hopp til innhold

- Bruk norske designere!

Nitimens popkulturelle ekspert Per Sundnes roser årets gjestedesigner for H&M opp i skyene, men ønsker at kjeden skal bruke norske designere.

Comme des Garcons høst/vinter 08/09
Foto: CHRISTOPHE ENA / AP

Årets designer som skal hjelpe H&M med salget før jul er japanske Rei Kawakubo for merket Comme des Garçons. Per Sundnes er henrykt.

Hør innslaget her: Per Sundnes om Comme des Garçons

Kunst & design

- Jeg har alltid vært glad i denne designeren, og hun lager klær som er litt i grenseland mellom kunst og design. Comme des Garçons betyr "som gutter", og ble startet i 1973 i Tokyo, sier Sundnes.

Rei Kawakubo er ingen skredder og har heller ingen formell designutdannelse. Per Sundnes tror det er årsaken til at hun kjennetegnes som svært leken.

- Comme des Garçons er egentlig ikke et stort kjent merke, så dette er en fantastisk mulighet for Rei Kawakubo. Nå blir hun sett i hele verden, sier Sundnes.

(saken fortsetter under bildet)

Kristian Aadneviks moteshow

- Kristian Aadnevik ville vært en super gjestedesigner for H&M, mener Per Sundnes.

Foto: Scanpix / AP

Pr-stunt

Sundnes innrømmer at konseptet med gjestedesignere er et pr-stunt fra lavpriskjeden H&M, men han synes det også har sine positive sider.

- Det er klart dette er en salgsgimmick, men det er også en unik mulighet til å vise nordmenn hva god og kjent design er, som vi i tillegg har råd til å ha på oss, sier Sundnes.

Likevel legger han til at han gjerne skulle ha sett norsk design hos H&M.

- Kristian Aadnevik hadde vært en hot designer for kleskjeden, men i det hele tatt synes jeg H&M burde tenke lokalt og sluppet flere norske designere til, avslutter Per Sundnes.

Kulturstrøm

 • Arkeologar gjorde fleire interessante funn i Stad

  I samband med utgravingane på Berstad i Stad kommune i vår fann arkeologane båtgraver frå jarnalder, gravrøys frå bronsealder og ei grav frå steinalderen. Det skriv Vestland fylke på sine nettsider.

  – Vi stod å sjakta med gravemaskin då vi såg mørkare konturar i massane. Etter litt finreinsing for hand dukka det opp fleire jarnnaglar. Vi forstod raskt at dette kunne vere noko spesielt, seier arkeolog Ragnhild Egeland Torp.

  Fylkeskommunen har difor gitt løyve til utgravinga. Universitetsmuseet i Bergen tek saka vidare og skal gjennomføre ei arkeologisk utgraving av gravene i haust.

  Dronebilder viser arkeologisk utgraving i Stad kommune, flere jordflekker er gravd opp og avdekket
  Foto: Vestland fylkeskommune

Flere kulturnyheter