Hopp til innhold

Bagatelliserte terroren i Norge

Den fanatiske vegetarianeren Morrissey fikk fansen til å rase. Under en konsert i Polen søndag kveld fastslo han at massakren i Norge «var ingenting» i forhold til antallet dyr som daglig drepes og spises.

Morrissey

Kommentarene til Morrissey om terroren i Norge føyer seg inn i rekken av andre kontroversielle uttalelser.

Foto: JOHN MCCONNICO / AP

– Vi lever alle i en morderisk verden, slik begivenhetene i Norge har vist. Men det er ingenting sammenlignet med hva som skjer på McDonalds og Kentucky Fried Chicken hver dag, sa Morrissey fra scenen – før han fremførte «Meat is Murder».

I løpet av konserten gjorde han også sin ferske låt «Scandinavia», med tekster som «I despise each syllable in Scandinavia. Let the people burn, let their children cry and die in blind asylum».

Ifølge avisen Daily Mirror raste fansen mot bemerkningen på ulike webforum. En talsperson for Morrissey sier: – Morrissey har bestemt seg for ikke å gi videre kommentarer da han mener uttalelsen taler for seg selv.

Den tidligere The Smiths-stjernen er kjent for å kreve fullt kjøttforbud på området når han skal opptre på en festival. I 2007 vakte Morrissey også raseri da han overfor NME hevdet han ikke orket å bo i Storbritannia på grunn av «immigrasjonseksplosjonen».

I fjor hevdet han overfor avisen Guardian at han følte kineserne «var en laverestående art» på grunn av måten de behandlet dyr på.

Dette føyer seg inn i blant en rekke kontroversielle uttalelser fra den kjente sangeren. Tidligere i år hisset han opp mange da han kalte dronning Elisabeth for fascist og sammenlignet hun med Muammar Gaddafi og Hosni Mubarak.

Kulturstrøm

 • Handler om blikket som ser

  – Ida Fjeldbraaten skildrer utsatte mennesker. Hun viser frem sårbarheten til de som faller utenfor og kynismen til alle dem som vil sko seg på denne sårbarheten. Men det blir noe velkjent og politisk korrekt i kritikken av drøye TV-produsenter med et vinglete moralsk kompass, skriver litteraturkritiker Anne Cathrine Straume om boka «De andres liv».

  Bildecollage av forfatter Ida Fjeldbraaten og hennes nye bok "De andres liv" (2024)
  Terningkast 4 Bok

  «Rått om reality-boomen»

  ANMELDELSE: «De andres liv» av Ida Fjeldbraaten

 • Daniel Radcliffe fikk sin første Tony-pris

  Daniel Radcliffe, mest kjent for rollen som den unge trollmannen Harry Potter, nådde en ny milepæl i karrieren da han søndag fikk sin første Tony-pris.

  Prisen, som er Broadway og scenekunstens svar på Oscar, ble delt ut i New York. Radcliffe fikk prisen som beste skuespiller i en musikal for sin innsats i «Merrily We Roll Along».

  – Dette er en av de beste opplevelsene i mitt liv. Jeg kommer aldri til å ha det så bra igjen, sa Radcliffe da han tok imot prisen. Han takket også foreldrene for at de spilte musikk av Stephen Sondheim – en av komponistene bak musikal han fikk pris for – i bilen da han var liten.

  Den britiske 34-åringen ble verdensberømt nærmest over natten da han som tolvåring spilte Harry Potter i den første filmen om den unge trollmannen. Siden har han spilt i flere filmer, men også i stor grad dreid karrieren over til teaterscenen.

  (NTB)

  Daniel Radcliffe fikk søndag sin første Tony-pris – Broadways svar på Oscar – for sin innsats i musikalen «Merrily We Roll Along»
  Foto: Charles Sykes /Invision / AP/NTB