NRK Meny
Normal

Modig om Bergen by

Å lage teater om en av verdens største redere og rettssaken mot ham, er en ting. Å våge å konfrontere Bergen bys innbyggere med deres holdninger og rettsfølelse i denne saken, er noe annet.

Reksten - firmaets mann

Fortelleren, eller Nattmannen (spilt av Sverre Røssummoen), er et bilde på byen eller bergenserne. Her sammen med Reny Gaassand Folgerø.

Foto: Odd Mehus

Det er det siste som gjør teaterstykket om Hilmar Reksten interessant på Den Nationale Scene i Bergen.

Ett av prosjektene Agnete Haaland la frem som en del av sin søknad til sjefsjobben, var å lage teater av historien om rederen Hilmar Reksten. Det har hun fått til.

Regissør og manusforfatter Yngve Sundvor har jobbet frem en historie som ikke handler direkte om Reksten selv, men om konsekvensene av hans virke – for en enkeltstående familie og for Bergen som by.

Kvelden før kvelden

«Reksten – firmaets mann» foregår kvelden før kvelden. Neste dag faller dommen i bedragerisaken mot Bergens store velgjører Hilmar Reksten. Enkelte skjelver mer enn andre i timene før retten settes.

På scenen følger vi familien Michelsen, hvor alle står i en form for avhengighetsforhold til rederen. Far i huset er underdirektør hos ham. «Dere vet hva vi har å takke ham for?», gjentar han til stadighet.

Reksten - firmaets mann

Frode Winther i rollen som Thomas - en nyutdannet skattejurist fra Østlandet.

Foto: Odd Mehus

Hvert år feirer de med champagne, salutt og flaggheising den dagen Reksten tilbakeførte skipet Statsraad Lehmkuhl til Bergen by. Han har gjort så mye godt for byen, hvor tragisk ville det da ikke være om han ble dømt?

Helter og skurker

Det topper seg rundt middagsbordet denne kvelden. Sønnen i huset har ansvaret for Rekstens økonomi, og det viser seg snart at han vet om mer enn han har fortalt. Pål Rønning gjør en god karakter av den samvittighetstyngede Ernst Michelsen.

Første del av stykket er godt laget. Det er god driv i handlingen, mange løse tråder, spørsmål som henger i lufta. Selv om publikum vet utfallet av rettssaken, følges familien med interesse og spenning. Finnes det helter eller skurker her? Svaret blir vel at de fleste har litt av alt i seg.

Farse

Reksten - firmaets mann

I andre akt går Nattmannen drastisk til verks for å få Reksten frifunnet.

Foto: Odd Mehus

Andre del preges av kjappe løsninger i et farsepreg. Fortelleren, eller Nattmannen (spilt av Sverre Røssummoen), er et bilde på byen eller bergenserne. I første akt var han tydelig på egne holdninger (frifinnelse av Reksten), i andre akt går han drastisk til verks for å gjennomføre dette.

Litt for drastisk når opptil flere må bøte med livet for byfredens skyld. Andre del av stykket preges av en annen form og stil, og når en inngriper utenfra (som Nattmannen jo er) må ordne opp, oppleves det unødvendig.

Men stykket stiller spørsmål ved bergensernes holdninger i Reksten-saken, både da og nå. Om likhet for loven gjelder for alle, om det er riktig å gi støtte til en som viser seg å ha lurt unna formuer i utlandet. Riktignok er ingen dømt for det, men penger er funnet.

At teatersjefen ønsker å lage teater om nettopp dette, vitner om en god måte å tenke teater på. Det skal utfordre, gå i rette med, ta tiden på pulsen. Tross noen mangler, er «Reksten – firmaets mann» et interessant teaterstykke.

Reksten - firmaets mann

«Reksten - firmaets mann» omtales som et psykologisk spenningsdrama med humoristiske undertoner. Fra venstre: Reny Gaassand Folgerø, Frode Winther og Marianne Nielsen.

Foto: Odd Mehus

Kulturstrøm

 • Populær 50 år etter sin død

  Charlotte Wankel er gjenstand for mye interesse, 50 år etter sin død. Hvem var hun, en av våre mest fremtredende moderne kunstnere? Radiomagasinet Studio 2 er på saken.

  Visste du at Norge akkurat nå er dypt inne i en snøkrabbe-krig? EU og norske myndigheter er rykende uenige om hvem som skal få fiske snøkrabber på Svalbard og ikke minst hvor mye de skal fiske. Nå skjerper EU kravene etter instruks fra sin egen fiskerikomité. ** I sommer har Aftenposten avslørt en rekke tilfeller der eksamenssensorer i høyere utdanning har satt karakterer som fremstår som helt tilfeldige. Nå mener Extrastiftelsen at tildelingen av forskningsmidler også foregår på svært tilfeldige måter. ** Lenge har vi trodd at det kun var menn som reiste til Paris for å lære malerkunst av Henri Matisse. Nå viser det seg at også den kvinnelige kunstneren Charlotte Wankel var elev hos den franske mesteren. 50 år etter sin død er hun endelig i ferd med å få sin anerkjennelse. ** Turkmenistans president Gurbanguly Berdymukhamedov – bedre kjent som Arkadag har blant annet forbudt sorte biler, badetøy, neglelakk og hårfarge. Men hvem er han? ** Vi fortsetter vår serie om musikken som kanskje litt ufrivillig har blitt sommerhits. I dag handler det om ABBA-låta "Our Last Summer". ** Netflix-serien "Orange is the new black" handler om rikmannsdattera Piper Chapman som plutselig havner i fengsel og alle de rare menneskene hun møter innenfor murene. Nå er sjette sesong her og vi anmelder.
 • Fotball-VM ble radiosuksess

  Lytterne har strømmet til den digitale radiokanalen NRK Sport under fotball-VM.

  – Oppsiktsvekkende gode tall. Vi har vært helt oppe i 28 prosent markedsandel på den mest hørte kampen (kvartfinalen Russland–Kroatia), sier fungerende mediedirektør i NRK, Arne Helsingen (NTB).

 • Mange feil i «World of Warcraft»

  Den nye versjonen av «World of Warcraft» som blei lansert denne veka var langt frå feilfri, melder VG. Fleire programfeil fører til at spelarar slit med å kome seg forbi fiendane; dei er rett og slett for gode til å slåst. Selskapet bak, Blizzard, forsikrar om at dei fiksar fleire hundre programvarefeil per dag.

  Gutt spiller World of Warcraft
  Foto: NIGEL TREBLIN / AFP