Moden og energisk Indy

Harrison Ford er - etter 19 års fravær tilbake - som Indiana Jones. - Tåler tidens tann, mener anmelder Helen de Bellis, og triller terningen til 4.

Harrison Ford og Shia LaBeouf

Harrison Ford og Shia LaBeouf

Foto: Photo Credit: David James / David James

Handlingen er lagt til Nevadas ørken, til 50-tallet og den kalde krigen - tiden da Elvis tronet på hitlistene og kommunistparanoiaen hersket i USA.

Iskald agent

I filmen jakter sovjetiske tropper på et hemmelig våpen fra en svunnen tid, under ledelse av den iskalde KGB-agenten Cate Blanchett.

Utstyrt med kårde, ridebukser og frisyre i sado-machosistisk stil har Blanchett fått snusen i at en krystallhodeskalle kan bli det ultimate våpen – som kan styre menneskers tanker og føre til kommunismens endelige seier.

Harrison Ford som Indiana Jones

Harrison Ford som Indiana Jones

Foto: Photo Credit: David James / David James

Handlingen beveger seg fra Nevadas ørken via Universitetsbyen til Peru. Indy klarer å få sparken fra professorjobben. FBI har ham nemlig mistenkt for kommunist.

Så bærer det av gårde i heftig action med nifse insekter, slanger og hauger av hodeskaller i regnskogen og tempelruiner. Målet er gullbyen Akator – et tapt El Dorado.

Far og sønn

Indy treffer nemlig en rebelsk ungdom på motorsykkel i lærjakke og brylkrem. Han har med seg et kart som viser de mystiske Nazca linjene og vi skjønner alle at Krystallhodeskallen stammer fra et overjordisk romskip.

UFO-teoretikeren og forfatteren Erik von Daneken flirer sikkert godt i skjegget. Motorsykkel-kjekkasen har også en mor som er kidnappet i jungelen – hun viser seg å være Indys gamlekjæreste. Da er det ikke vanskelig å gjette på guttens faderlige opphav.

Moden og energisk

Harrison Ford ER 66 år og en smule tyngre i sessen. Han flørter med sin modne alder og utklasserer fortsatt yngre jyplinger. Hvem andre enn gode, gamle Indy ville finne på å gjemme seg i et kjøleskap for å overleve en kjernefysisk prøvesprenging!

Ford er tørrvittig og energisk, og Cate Blanchett er elegant og livsfarlig, men burde ta et kurs i russisk – aksenten hun bruker hører hjemme bare i Hollywood.

Svak historie

Regissør Steven Spielberg bobler over av gutteaktig fantasi og fortellerglede. Mange av stuntene og ideene har vi sett før, men pytt de virker fortsatt og leveres med selvironi og glimt i øyet.

Velkoreograferte actionscener følger hverandre i forrykende tempo – men de blir heseblesende etter hvert.

Filmens svakeste ledd er selve historien – det er pussig – etter 20 år og utallige manusforslag ser det ut som Spielberg, Lucas og Ford har firet på kravene.

Tåler tidens tann

Action, eventyr, humor, arkeologisk skatter og en stor dose overnaturlige fenomener – alt er på plass som forventet.

Indiana Jones tåler tidens tann og holder seg forbløffende bra som fartsfylt, morsom, eksotisk og selvironisk filmunderholdning.

Terningkast 4

HØR: Helen de Bellis' anmeldelse av Indiana Jones og krystallhodeskallens rike.

HØR: Helen de Bellis' portrett av Steven Spielberg

Slanger og skaller

Kulturstrøm

 • Sky News startar brexitfri kanal

  For å gi britane ei pause frå kaoset rundt brexit startar britiske Sky News ein kanal heilt utan nyheiter om brexit. Ei undersøking kanalen har gjort viser at mange er å lei brexit at dei har slutta å sjå på nyheitssendingar, skriv Dagens Nyheter.

 • Highasakite-konflikt avgjort

  Konflikten om hvem som har rettighetene til band-navnet har pågått i to og et halvt år. Nå har Klagenemda for industrielle rettigheter gitt bandets frontfigur, Ingrid Helene Håvik, medhold i at Highasakite-navnet tilhører henne, skriver VG.

  Highasakite
  Foto: Promo, Lasse Fløde
 • Levde i skjul

  Rapperen Kamelen holdt konserter mens han var på rømmen fra politiet, forteller Marcus Mosele til musikkprogrammet P3X. Som fri mann ønsker rapperen å være et forbilde for unge.

  Slottsfjellfestivalen 2018
  Foto: Tom Øverlie