Hopp til innhold

Mistet hele kunstproduksjonen

Hele produksjonen til kunstneren Bjarne Melgaard er gått tapt i brannen i Teatergata 3 i Oslo natt til i går. Det meste av kunsten var ikke forsikret, og tapet beløper seg til flere millioner kroner.

Melgaard hadde nylig flyttet hele produksjonen fra et sikkert lager i Galleri Ris til sitt atelier i Teatergata. I atelieret hadde han over hundre tegninger og malerier, blant annet kunstverk som skulle gå til en stor utstilling i Madrid. Både disse verkene, og maleriene han laget fra han var 12 til 17 år, brant opp.

Noe kan lages i London

Videre mistet Melgaard fotografier, antikvariske møbler og ting som inngikk i installasjoner. I andre etasje hadde han et lager som også gikk tapt.

Melgaard tror han kan få ferdig en del av installasjonene som skal være med i utstillingen i Madrid, ettersom noen av disse skal lages i London. Verre er det med de 26 maleriene som skulle være med. Melgaard var nettopp ferdig med disse og var særs fornøyd.

Ble ferdig nyttårsaften

Foto: Scanpix

- Dette var en rekke malerier som jeg ikke hadde vist til noen. De var figurative og i mindre format, og de fleste handlet om Black Metal-musikk. Jeg ble ferdig med det siste bildet nyttårsaften kl. 17. Da låste jeg døra. Nyttårsnatten ble jeg ringt opp. Da stod alt i brann.

- Kort fortalt så betyr denne brannen at alt er tapt, jeg har ingenting igjen av det jeg har gjort, sier Melgaard.

Av Kjetil Berg

Kulturnytt, NRK P2, 2. januar 2001

Bearbeidet av nett for Kristin Vold

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters