Søkkrik, men fortsatt kommunist

Kronene triller inn til Jon Michelet etter bøkene om sjøens helter, men forfatteren er fortsatt tro mot sitt politiske ståsted.

Jon Michelet

Jon Michelet har tjent 15 millioner kroner på sitt livsverk om krigsseilerne.

Foto: Berit Roald

Den tidligere Klassekampen-redaktøren har ifølge bladet Kapitals beregninger tjent minst 15 millioner kroner på sin boksuksess om de norske krigsseilerne.

Jeg regner meg stadig som kommunist. Penger kan forandre folk, men ikke meg. Jeg levde for litt over minstepensjonen og noen ganske små forfatterinntekter da mitt økonomiske eventyr begynte. Slik har jeg fortsatt å leve

Jon Michelet

– Ble voksen på sjøen

Forfatter Jon Michelet gjorde i 2012 stor suksess med første bind i serien om «En sjøens helt» og han solgte i fjor mest av alle norske romanforfattere.

Forfatteren som er kjent for flere romaner, blant annet «Orions belte», har brukt sin kunnskap om sjøen i boksuksessen. For det ble sjømann av Jon Michelet også. Han ble styrmann, men det ble ikke helt som han hadde drømt om. Det var mye hardt arbeid, og mye kjeft å få.

– Jeg ble voksen på sjøen. Jeg gikk fra å være gutt til å bli mann, og jeg lærte meg å arbeide. Under alle himmelstrøk og alle slags folk, og det er et privilegium for et ungt menneske å få oppleve. Det former deg, har han sagt i et tidligere intervju med NRK.

På midten av 70-tallet la mossingen sjøen bak seg og tok opp pennen.

Den første boken gjorde Michelet til den mest solgte av alle norske romanforfattere i 2012. Han danket også serien «Fifty Shades of Grey» ut av bestselgerlistene.

Oppfølgeren gikk rett til topps på bestselgerlista en uke etter at den ble lansert i fjor høst. Samtidig lå første bind i serien på 2. plass.

I september kommer bind tre i romanserien Michelet selv beskriver som sitt livsverk.

– Det har vært en lykke for meg nå, hvor veldig mange andre må gå av pensjon, så skriver jeg mer enn noen gang.

Fortsatt kommunist

Bøkene har solgt 15 ganger mer enn han hadde forventet.

En sjøens helt

Bøkene om krigsseilerne har vært en suksess for Michelet.

Foto: Oktober forlag

– Jeg regner meg stadig som kommunist. Penger kan forandre folk, men ikke meg. Jeg levde for litt over minstepensjonen og noen ganske små forfatterinntekter da mitt økonomiske eventyr begynte. Slik har jeg fortsatt å leve, understreker 70-åringen i et intervju med Kapital.

Selv om han har blitt søkkrik, har han beholdt en nøkternhet, mener han.

– Jeg har kjøpt meg en snøfreser, «en jævlig fin drill», en ny jakke og en leilighet der han og kona Toril Brekke skal bo i alderdommen, for en del av bokinntektene.

Nylig opprettet han imidlertid et privat fond, Polstjerne-fondet, som han har plassert omlag en million kroner i foreløpig, melder samme kilde.

– Jeg ønsker å gi noe tilbake til krigsseilerne og deres pårørende, og så har jeg et brennende ønske om at Norge ikke skal behandle krigsveteranene fra operasjoner etter 2. verdenskrig like dårlig som krigsseilerne ble behandlet, forteller han videre.

I dag mottok forfatter Jon Michelet østfoldprisen og en gave på hundre tusen kroner. Og prisen - den er vel fortjent - mener Michelet selv.

Kulturstrøm

 • Slutt på moms på e-bøker

  Regjeringen fjerner momsen på e-bøker og strømmetjenester fra 1. juli. Detter fører i følge kulturminister Trine Skei Grande til at norske e-bøker blir mer konkurransedyktige mot engelske e-bøker.

 • Netflix mister «The Office»

  Fram til 2013 ble serien vist på gamlemåten i beste sendetid på NBC. Så overtok Netflix rettighetene og har gjort «The Office»s 208 episoder til tidenes mest sette på strømmekanaler. Nå har NBC vunnet tilbake anbudet på serien og starter sin egen strømmekanal for serien i 2021. Rettighetene koster NBC 850 millioner kroner i året, skriver Los Angeles Times.

  The Office
  Foto: Danny Moloshok / Reuters
 • Glemte komponister fram i lyset

  Når Oslo Filharmonien feirer sitt 100-årsjubileum til høsten trekker de fram tre komponister som av ulike grunner har fått lite oppmerksomhet. Hanna Marie Hansen fordi hun var kvinne, Lili Boulanger fordi hun døde ung og Bjørn Fongaard (bildet) fordi han skrev musikk mange ikke likte, skriver Ballade.

  Bjørn Fongaard
  Foto: Mentz Schulerud jr./NRK