Hopp til innhold

– Hans virke var storslagent

En fullsatt Rygge kirke tok farvel med Jon Michelet. Datteren fortalte om faren som fortsatte sin triumf inn i døden, og forfatterkolleger hyllet ham.

Jon Michelet bisettes fra Rygge Kirke
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Sola lyste over Rygge kirke, der flaggene vaiet på halv stang utenfor fredag formiddag. Det strømmet på med svartkledde folk, og kirken fyltes opp. Det var så stor pågang at mange måtte gå over til kapellet ved siden av for å følge bisettelsen via storskjerm.

Bisettelsen startet med Svalbard-temaet fra «Orions belte», filmen som er basert på Michelets bok.

Jon Michelet bisettelse

Bisettelsen ble holdt i Rygge kirke.

Foto: Christian Nicolai Bjørke

Kirken var fylt med blomster og hilsener til den avdøde forfatteren. Både politikere, forfattere og andre kulturpersonligheter hadde møtt opp for et siste farvel med det anerkjente forfatteren.

– Vi er samlet for å gravlegge en betydelig nordmann. Jeg står her for å ta farvel med en av mine beste venner. Hvis Jon Michelets virke kan sammenfattes i ett ord, må det være «storslagent», sa forfatterkollega og venn av Michelet, Dag Solstad.

– Det siste halvannet år av hans liv ble merket av hans kamp mot døden og for å rekke å skrive ferdig hans store verk. Vi som møtte ham sist i livet vil aldri glemme synet av de kreftene som kjempet for å bli ferdig med boken, sa Solstad, og siktet til at Michelet rakk å skrive ferdig den siste boken i serien om krigsseilerne.

Jon Michelet døde 14. april. Han hadde de siste årene slitt med kreftsykdom, og fikk i fjor sommer et tilbakefall med kreft i svelget. Michelet ble 73 år gammel.

Jon Michelet bisettelse
Foto: Christian Nicolai Bjørke/NRK

Hyllet av kulturministeren

Kulturminister Trine Skei Grande hyllet den avdøde forfatteren.

– Han ble en av våre mest folkekjære, fordi han så hele mennesker. Og han klarte å beskrive de så sammensatt som et menneske er. Med treffsikkerhet beskrev han følelser, lengsler og savn.

Michelet debuterte som forfatter i 1975 med kriminalromanen «Den drukner ei som henges skal». I godt voksen alder begynte han på storverket «En sjøens helt» om de norske krigsseilerne, og slo med verket igjennom som forfatter på nytt.

– Kunne ikke hatt en bedre pappa

Tania von der Lippe Michelet, Michelets eldste datter, fortalte blant annet om farens oppvekst. Hun rørte forsamlingen med sin historie om en gang familien hadde mistet noen, og faren ba henne se på de unge som har livet foran seg.

– Det er dette du må se og tenke på. De unge. Nå har han selv blitt en av disse vi skal gå videre fra, og la gå inn i fortiden. Men jeg må si dette pappa: Det er umulig. For du kan aldri bli et spøkelse, sa hun i sin tale, og siktet til at faren har satt spor gjennom sin litteratur.

– Triumfferden varte helt inn i døden, og også etter bortgangen lyste du og var så vakker. Din utstråling var enorm.

Familien stod rundt ham da han døde, fortalte datteren.

– Vi kunne ikke hatt en bedre pappa.

Jon Michelet bisettes fra Rygge Kirke
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

– Var viktig for krigsseilerne

Bjørn Tore Rosendal, som er historiker og faglig leder for Norsk senter for krigsseilerhistorie, fortalte om hvor viktig bøkene til Michelet har vært for krigsseilerne.

– Det har vært viktig for mange krigsseilere og deres etterkommere at enkeltpersoners skjebner har blitt bekreftet på denne måten. Gjennom sin brede kontakt med etterkommere etter krigsseilere mottok Jon informasjon som dokumenterer krigsseilernes liv. Han var opptatt av dem som ble urettferdig behandlet. Derfor var han opptatt av at også de utenlandske omkomne på norske skip skulle bli kjent.

Han gjenga også en siste hilsen fra krigsseileren Ingvald Hval (98).

– Du var en god venn, jeg savner deg. Det vet jeg det er svært mange som gjør.

Det norske sjømannskor var til stede, og sang en siste hilsen til Michelet. Fiolinist Arve Tellefsen spilte også.

På grunn av stor pågang ble bisettelsen også direkteoverført til Rygge kapell.

På grunn av stor pågang ble bisettelsen også direkteoverført til Rygge kapell.

Foto: Christian Nicolai Bjørke

– Syns det var vanskelig å tro på gud

Sogneprest i Rygge Tor Bjørn Osberg fortalte om Michelets forhold til kirken og Gud.

– Jon var tydelig på sin livsanskuelse. Han syns det var vanskelig å tro på en gud. Like fullt viste han stor respekt for de troende.

– Gjennom sitt varierte forfatterskap har han gitt oss intens spenning, ny kunnskap og tanker om livet. Han har sett store deler av verden, men det var i Larkollen han hørte hjemme.

Lindebergveien

Jon Michelet holder sin da ett år gamle datter Marte i armene.

Foto: Jon Michelet

Rakk å fullføre storverket

Jon Michelet
Foto: Hermund Lybeck Kjernli / NRK

De siste årene har Jon Michelet gjort stor suksess med bøkene om de norske krigsseilerne, «En sjøens helt». Siste bok i verket skulle i utgangspunktet utgis høsten 2017, men ble utsatt av den kreftsyke forfatteren.

Han maktet likevel å fullføre det siste bindet. Boka skal hete «Krigerens hjemkomst», og er planlagt utgitt høsten 2018.

For sitt arbeid med å løfte fram krigsseilernes skjebne ble Jon Michelet tildelt Østfoldprisen i 2013, Norsk Sjøoffisersforbunds hederspris i 2015 og Anders Jahres kulturpris i 2016.

NRK har inngått en avtale med produksjonsselskapet Filmkameratene om å lage tv-serie av dramaet.

Michelet har i tillegg til forfatter også arbeidet som sjømann, bryggearbeider, journalist, TV-vert, redaktør og forlagsmedarbeider i løpet av sitt liv.