NRK Meny
Normal

– Behandlingen av krigsseilerne er en nasjonal skam

Jon Michelet håper ikke Norge tar seg like dårlig av dagens krigsveteraner, som det han mener at krigsseilerne etter annen verdenskrig ble.

Jon Michelet om de norske krigsseilerne

Jon Michelet om de norske krigsseilerne

I kveldens Aktuelt forteller forfatteren om den andre romanen han har skrevet om de norske krigsseilerne under andre verdenskrig, «Skytteren».

Boken er oppfølgeren til Michelets første roman om krigsseilerne, «Skogsmatrosen».

LES OGSÅ: Michelet klar med oppfølger til suksessbok

– En nasjonal skam

– Det er en nasjonal skam at vi ikke tok oss bedre av krigsseilerne, mener Michelet.

Han forteller videre at det ikke var noen forståelse fra samfunnet for at krigsseilerne hadde opplevd store mentale belastninger som ingen egentlig kunne bære.

Mange av krigsseilerne havnet derfor utenfor samfunnet når krigen var over.

– Mens man arbeidet med å gjenreise landet etter krigen, så glemte man å gjenreise mennesket.

LES OGSÅ: – Jeg treffer sjøfartsnasjonen Norge

Er det sjømannen eller radikaleren i deg som har gjort at du er så opptatt av dette?

– Det er nok først og fremst sjømannen i meg. Jeg seilte selv i 1962 og hadde flere kapteiner som var tidligere krigsseilere. Man trenger ikke være veldig radikal for å forstå den uretten som ble gjort.

Setter inntektene i fond

Michelet som etter alt å dømme spås å selge mye av også denne boken, forteller at han ikke er så opptatt av disse pengene.

LES OGSÅ: – Jeg vil reise et monument over krigsseilerne

Han setter deler av det han tjener på boken sin i et fond som skal brukes til dokumentasjon av krigsseilasen, og til å dokumentere det våre nye krigsveteraner har opplevd i blant annet Libya.

– Vi må unngå at nye veteraner ikke får den samme behandlingen som krigsseilerne fikk, avslutter Michelet.

Kulturstrøm

  • 1,3 milliarder falske kontoer

    Nesten 1,3 milliarder falske Facebook-kontoer har blitt deaktivert i løpet av de siste seks månedene, opplyser selskapet. I en uttalelse tirsdag redegjorde Facebook for selskapets standarder mot seksuelle og voldelige bilder, terrorpropaganda og hatytringer. Det uønskede innholdet på Facebook fra januar til mars utgjør mellom 0,22 og 0,27 prosent av det totale innholdet på det sosiale nettverket, som blir brukt av over to milliarder mennesker (NTB).

  • Mari Boine på Stupetårnet

    Under Festspillene i Elverum skal Boine holde Soloppgangskonsert på Stupetårnet i Hamar. Det skjer 11. august – klokken fem om morgenen. Da etterfølger hun førstemann opp i tårnet, Ole Edvard Antonsen, som hadde ideen i 2016 og mente rytmisk musikk fra et stupetårn «passet perfekt». I fjor tro Bugge Wesseltoft og DJ Strangefruit til med det en anmelder kalte «sløv jazz» fra Stupetårnet (NTB).

    Mari Boine på Varangerfestivalen
    Foto: Knut-Sverre Horn / NRK