Hopp til innhold

Mia Gundersen

Skuespiller Mia Gundersen var gjest i Stjerneklart mandag 20. april.

Mia Gundersen
Foto: Junge, Heiko / SCANPIX

HØR: Stjerneklart med Mia Gundersen

Mariann, eller Mia, Gundersen Lelienhof ble født i Stavanger 27. oktober 1961 som datter av Per og Unni Gundersen, og vokste opp sammen med foreldrene og den 4 år yngre lillesøsteren Tone-Lise, eller Toni som hun kalles. Mia begynte på Rogaland Teaters barneteater allerede som 7-åring i rollen som ekorngutten Per. Der var hun fram til 15-årsalderen da hun startet band.

Hun kunne tenke seg å gå på Teaterskolen, men fikk høre at man måtte ha videregående skole for å komme inn der, men Mia hadde bestemt seg for å hoppe av skolegangen etter ungdomsskolen, så planene ble skrinlagt. 22 år gammel ble hun vokalist i rockebandet Asfalt som ga ut plata ”Få det ud” med henne som vokalist i 1984, samtidig med at bandet ble oppløst.

Hun oppholdt seg i lange perioder i England der hun prøvde å etablere seg internasjonalt, men det store gjennombruddet uteble. Hun tok kontakt med flere norske teater for å få aspirantstilling, men det eneste hun fikk tilbud om var en rolle i en lokal cabaret om Stavanger på Rogaland Teater. I 1985 deltok hun i Rogalands Live Aid-prosjekt ”All of us”, og hun deltok to år på rad i Melodi Grand Prix, i 1985 sammen med Olav Stedje i ”Nattergal” og i 1986 med ”Jeg vet hva jeg vil” og på nytt i 1996 med ”Tenn lys”. I 1986 ga hun ut sitt eneste rene soloalbum, ”Temptation”.

På en bilferie i Frankrike tok hun kontakt med artistsjefen for Cabaretscenen på casinoet i Monaco, og fikk engasjement som sanger i ”London Express Orchestra”. Hun fikk rollen i en semiprofesjonell oppsetning av ”Grease” på Sola, og i sin tur skaffet det henne rollen på Rogaland Teater som ”Eliza Doolittle” i ”My Fair Lady”. Hun fikk også prøve seg i en liten rolle i Ibsen-skuespillet ”John Gabriel Borkman” og fikk fine kritikker. Høsten etter spilte hun Reno Sweeney i musikalen ”Anything goes”, fikk årsengasjement og etter hvert fast stilling.

I 1996 fikk hun rollen som kantinedama Mette Haug i NRK Drama-serien ”Offshore”, og senere spilte hun ”Berit Smerit Perit” i Barne-TV-serien ”Uhu!” og hadde også en rolle i ”Sesam stasjon”. Hun spilte i flere musikaler, blant dem Cabaret og Evita, både på Rogaland Teater og på Den Nationale Scene i Bergen. I 1999 spilte hun ”Sugar” i komedien med samme navn på Chateau Neuf i Oslo, og hun fikk filmrollen som ”Britt Bull” i ”Fomlesen i kattepine”.

Under en teaterfestival i Avignon i Frankrike så hun enkvinneforestillingen ”Gelsomina” og fikk forfatterens tillatelse til å sette den opp i Norge. I 2000 hadde hun fått stykket oversatt, skaffet hjelp og penger og fikk satt stykket opp på Scene West i Oslo med seg selv i rollen. Hun spilte i ”Manndomsprøven” på Oslo Nye Teater i 2006 og ”Svindlere med stil” på Chateau Neuf i 2008. I 2007 og 2008 var hun jurymedlem i TV Vests program ”The LIPA Dream” og våren 2008 var hun dommer i TV2-serien ”Norske talenter” sammen med Thomas Gjertsen og Jan Fredrik Karlsen.

I oktober i fjor hadde hennes jubileumsforestilling ”All of Mia” premiere på Chat Noir, men ble tatt av plakaten allerede etter én forestilling. Samme høst kom hennes selvbiografi i samarbeid med Hege Storhaug ut, ”Jeg er Mia”. Nå er hun i sving med en ny utgave av ”Norske Talenter”.

Mia bor i Oslo sammen med den norsk-nederlandske ektemannen, fotografen Marcel Lelienhof, som hun har adoptivsønnen Daniel på 4 år sammen med.

Stjerneklart, NRK P1, mandag 20. april kl 22.05

Kulturstrøm

  • «Victoria må dø» vant publikumspris

    Den norske filmen «Victoria må dø» vant publikumsprisen under årets Barnefilmfestival i Kristiansand.

    «Mounted Games» av Karen Houge vant årets pitchekonkurranse og «Smerteterskel» stakk av med prisen for beste kortfilm.

    Festivalsjef Cathrine Sordal forteller i en pressemelding at det har blitt vist 83 filmer fra 42 land under årets festival.

    Barnefilmfestivalen har i år delt ut 10 ulike filmpriser. Her kan du lese om alle vinnerne.

  • Aaron Sorkin skriv «The Social Network»-oppfølgar

    Aaron Sorkin held på med eit manus til det han kallar «ein slags The Social Network-oppfølgar», fordi han meiner Facebook har skulda for storminga av Kongressen i USA 6. januar 2021.

    Det sa Sorkin under ei direktesending av podkasten «The Town». Han vil derimot ikkje seia kvifor han meiner Facebook står bak storminga.

    Sorkin fekk ein Oscar for manuset til dramafilmen The Social Network frå 2010, regissert av David Fincher. Filmen tek for seg oppstarten av Facebook.

    Sorkin har tidlegare sagt at han ønsker å skriva ein oppfølgar som utforskar «den mørke sida» av Facebook, særleg dersom Fincher vil regissere.

    Aaron Sorkin
    Foto: GARY HERSHORN / Reuters