NRK Meny
Normal

Mia Gundersen

Skuespiller Mia Gundersen var gjest i Stjerneklart mandag 20. april.

Mia Gundersen
Foto: Junge, Heiko / SCANPIX

HØR: Stjerneklart med Mia Gundersen

Mariann, eller Mia, Gundersen Lelienhof ble født i Stavanger 27. oktober 1961 som datter av Per og Unni Gundersen, og vokste opp sammen med foreldrene og den 4 år yngre lillesøsteren Tone-Lise, eller Toni som hun kalles. Mia begynte på Rogaland Teaters barneteater allerede som 7-åring i rollen som ekorngutten Per. Der var hun fram til 15-årsalderen da hun startet band.

Hun kunne tenke seg å gå på Teaterskolen, men fikk høre at man måtte ha videregående skole for å komme inn der, men Mia hadde bestemt seg for å hoppe av skolegangen etter ungdomsskolen, så planene ble skrinlagt. 22 år gammel ble hun vokalist i rockebandet Asfalt som ga ut plata ”Få det ud” med henne som vokalist i 1984, samtidig med at bandet ble oppløst.

Hun oppholdt seg i lange perioder i England der hun prøvde å etablere seg internasjonalt, men det store gjennombruddet uteble. Hun tok kontakt med flere norske teater for å få aspirantstilling, men det eneste hun fikk tilbud om var en rolle i en lokal cabaret om Stavanger på Rogaland Teater. I 1985 deltok hun i Rogalands Live Aid-prosjekt ”All of us”, og hun deltok to år på rad i Melodi Grand Prix, i 1985 sammen med Olav Stedje i ”Nattergal” og i 1986 med ”Jeg vet hva jeg vil” og på nytt i 1996 med ”Tenn lys”. I 1986 ga hun ut sitt eneste rene soloalbum, ”Temptation”.

På en bilferie i Frankrike tok hun kontakt med artistsjefen for Cabaretscenen på casinoet i Monaco, og fikk engasjement som sanger i ”London Express Orchestra”. Hun fikk rollen i en semiprofesjonell oppsetning av ”Grease” på Sola, og i sin tur skaffet det henne rollen på Rogaland Teater som ”Eliza Doolittle” i ”My Fair Lady”. Hun fikk også prøve seg i en liten rolle i Ibsen-skuespillet ”John Gabriel Borkman” og fikk fine kritikker. Høsten etter spilte hun Reno Sweeney i musikalen ”Anything goes”, fikk årsengasjement og etter hvert fast stilling.

I 1996 fikk hun rollen som kantinedama Mette Haug i NRK Drama-serien ”Offshore”, og senere spilte hun ”Berit Smerit Perit” i Barne-TV-serien ”Uhu!” og hadde også en rolle i ”Sesam stasjon”. Hun spilte i flere musikaler, blant dem Cabaret og Evita, både på Rogaland Teater og på Den Nationale Scene i Bergen. I 1999 spilte hun ”Sugar” i komedien med samme navn på Chateau Neuf i Oslo, og hun fikk filmrollen som ”Britt Bull” i ”Fomlesen i kattepine”.

Under en teaterfestival i Avignon i Frankrike så hun enkvinneforestillingen ”Gelsomina” og fikk forfatterens tillatelse til å sette den opp i Norge. I 2000 hadde hun fått stykket oversatt, skaffet hjelp og penger og fikk satt stykket opp på Scene West i Oslo med seg selv i rollen. Hun spilte i ”Manndomsprøven” på Oslo Nye Teater i 2006 og ”Svindlere med stil” på Chateau Neuf i 2008. I 2007 og 2008 var hun jurymedlem i TV Vests program ”The LIPA Dream” og våren 2008 var hun dommer i TV2-serien ”Norske talenter” sammen med Thomas Gjertsen og Jan Fredrik Karlsen.

I oktober i fjor hadde hennes jubileumsforestilling ”All of Mia” premiere på Chat Noir, men ble tatt av plakaten allerede etter én forestilling. Samme høst kom hennes selvbiografi i samarbeid med Hege Storhaug ut, ”Jeg er Mia”. Nå er hun i sving med en ny utgave av ”Norske Talenter”.

Mia bor i Oslo sammen med den norsk-nederlandske ektemannen, fotografen Marcel Lelienhof, som hun har adoptivsønnen Daniel på 4 år sammen med.

Stjerneklart, NRK P1, mandag 20. april kl 22.05

Kulturstrøm

  • Franklin begraves i Detroit

    Soulsanger Aretha Franklin begraves i hjembyen Detroit i USA fredag 31. august. Franklin døde av kreft, 76 år gammel. I dagene før begravelsen blir båren til Franklin plassert i museet for Afro-Amerikansk historie i Detroit.

    PEOPLE-ARETHA FRANKLIN/
    Foto: Handout . / Reuters