NRK Meny
Normal

Merle Haggard er død

Den amerikanske countryveteranen Merle Haggard sovnet inn på sin egen 79-årsdag.

Merle Haggard

DØDE ONSDAG: Merle Haggard døde onsdag etter å ha slitt med lungebetennelse i lengre tid. Han var kjent som en av countrymusikkens lovløse menn, og sonet flere år i fengsel.

Foto: Stephen Lovekin / Afp

MERLE HAGGARD

LOVLØS: Merle Haggard i 1974.

Foto: Ap
Merle Haggard og Ronald Reagan

GODT SELSKAP: Merle Haggard sammen med USAs daværende president Ronald Reagan i 1982.

Foto: CHARLES TASNADI / Ap

Haggard døde i sitt eget hjem i California onsdag, melder nyhetsbyrået AP.

Artisten hadde lenge slitt med lungebetennelse, og avlyste så sent som forrige uke en rekke konserter, melder kjendisnettstedet TMZ.

Ekte lovløs

Haggard ble av mange regnet som en del av «outlaw»-countrybølgen på 60- og 70-tallet sammen med storheter som Willie Nelson, Johnny Cash og Waylon Jennings.

– Haggard var på mange måter en énmannsbevegelse på siden av «outlaw»-musikerne som Jennings, Nelson og Cash, mener kulturjournalist Fredrik Wandrup i Dagbladet.

Haggard, som kom fra Bakersfield, California, var ikke en del av den tradisjonelle countrykulturen med sete i Nashville.

– I motsetning til Johnny Cash og de andre var han en virkelig badboy som stjal biler og satt i fengsel for væpnet ran, forteller Wandrup.

Haggard sonet flere år i San Quentin-fengselet. Ifølge ham selv var det en fengselskonsert med Johnny Cash i 1958 som fikk ham til å ville satse på musikken.

Skapte California-countryen

– Med Merle Haggards død er så godt som alle countrymusikkens ikoner borte. Den eneste som er igjen nå, er Willie Nelson, mener mangeårig musikkjournalist og VGs tidligere USA-korrespondent Eirik Mosveen.

Han har selv sett Haggard live flere ganger, og plasserer ham i countrymusikkens aller øverste divisjon.

– Han var en stilist og en sanger av de helt sjeldne. Sammen med Buck Owens skapte han countrymusikken fra den amerikanske vestkysten, som var annerledes enn den du fant i sørstatene. Den var røffere, elektrisk og mer rocka – den såkalte Bakersfield-sounden, som Haggard var den fremste eksponenten for.

Haggard var aktiv til det siste, og ga så sent som i fjor ut albumet «Django and Jimmie» sammen med vennen Willie Nelson.

Han sovnet inn onsdag morgen, samme dag som han fylte 79 år.

Kulturstrøm