Hopp til innhold

Spillet om «Lambda» er ikke over

Arbeiderpartiet gir seg ikke. – Vi garanterer at «Lambda» ikke blir bygget, hvis vi vinner valget i Oslo, sier byrådslederkandidaten.

Libe Rieber-Mohn og modell av Bjørvika

Arbeiderpartiets byrådslederkandidat Libe Rieber-Mohn og en modell av Bjørvika-utbyggingen i Oslo.

Det borgerlige flertallet i Oslo bystyre ble onsdag enig med riksantikvar Jørn Holme. Munch-museet blir bygget som planlagt, men åpningen mot fjorden blir dobbelt så bred.

Vi har kommet frem til en løsning for et nytt Munch-museum i Bjørvika. Med denne avtalen gir vi arven fra Munch det museet den fortjener.

Byrådsleder Stian Berger Røsland (H)

Høyre sikrer flertallet sammen med Venstre og Fremskrittspartiet. Byråd for kultur, Torger Ødegaard, forsikrer at de avgjørende vedtakene skal være på plass før kommunevalget til høsten.

– Dette får flertall, og jeg tror bystyret behandler saken før sommeren, eller i møtet i august, sier Ødegaard.

Hør ham i Kulturnytt:

Vinnerne etter onsdagens avtale mellom Riksantikvaren og byrådet er Munch-museet. Taperne er de som har slåss for at museet fortsatt skal ligge på Tøyen. Det slo kulturkommentator i NRK, Agnes Moxnes fast da avtalen var et faktum.

Se video:

Video Moxnes: - Avgjørelsen kom i ellevte time

– For Munch-museet var dette en avgjørelse i ellevte time. De hadde nok nesten begynt å gi opp å få et helt nytt museum i Bjørvika, sier kulturkommentator i NRK, Agnes Moxnes.

– Viktig valgkampsak

Arbeiderpartiets byrådslederkandidat i Oslo, Libe Rieber-Mohn, gir likevel ikke opp. Hun har SV og Rødt med seg i kampen for å beholde Munch-museet på Tøyen.

– Dette er en veldig viktig valgkampsak for oss. Jeg garanterer at Munch-museet ikke blir bygget i Bjørvika dersom vi vinner valget til høsten, sier Rieber- Mohn.

Hun er opprørt over avtalen mellom Riksantikvaren og byrådet.

Det er helt underlig om Høyre, stikk i strid med alle vanlige prosedyrer, skal behandle denne saken før kommunevalget. Dette er en sak som engasjerer mange og som er kontroversiell. Folk i Oslo må få mulighet til å påvirke utfallet.

Libe Rieber-Mohn (Ap)

Det var arkitekten Juan Herreros som vant konkurransen om hvordan det fremtidige Munch-museet skulle se ut.

Juan Herreros

Arkitekten som har tegnet «Lambda», Juan Herreros.

Foto: Jon-Michael Josefsen / Scanpix

– Jeg er veldig glad over avtalen mellom riksantikvar og byråd, men nokså overrasket. Jeg føler meg ikke helt sikker på at «Lambda» blir bygget, for det har allerede vært en lang prosess, sier Juan Herreros.

Han har vært veldig nær ved å gi opp hele håpet om at «Lambda» noen gang skulle bli en realitet.

– Mer enn byutvikling

For motstanderne av nytt Munch-museum i Bjørvika handler saken om byutvikling. Høyre mener det handler om mye mer.

– Vi bygger jo ikke et nytt Munch-museum fordi vi ønsker å utvikle Bjørvika. Vi bygger fordi Munchs kunst er Norges viktigste bidrag til verdens kulturarv. Vi gir Munch det museet kunsten fortjener, sier Torger Ødegaard.

For riksantikvar Jørn Holme handler det om byutvilkling. Han har slåss for Middelalderparken i Oslo og muligheten for å se vestover i byen.

Avtalen gir en dobbelt så stor åpning mot fjorden, og sikret dermed den historiske forbindelsen mellom den gamle og nye byen.

– Vinnerne er de som bor i Gamlebyen, som får mer lys og bedre utsikt til fjorden. En 50 meter lang rekke med planlagte høyhus blir aldri bygget, sier Jørn Holme.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.