Hopp til innhold

«Lambda» reddet i ellevte time

Riksantikvaren og byrådslederen er enige om Bjørvika. Munch-museet blir bygget som planlagt, men åpningen mot fjorden blir dobbelt så bred.

Lambda

Munch-museet blir som planlagt.

Foto: HAV Eiendom

Riksantikvar Jørn Holme har trukket sin innsigelse mot «Lambda». Bak Operaen kommer det planlagte Deichmanske bibliotek.

– Vi har kommet frem til en løsning for et nytt Munch-museum i Bjørvika. Munchs kunst er Norges viktigste bidrag til verdens kulturarv, og med dagens avtale gir vi arven fra Munch det museet den fortjener, sier byrådsleder Stian Berger Røsland (H).

Riksantikvar Jørn Holme pekte tidlig ut høyhusene i Bjørvika som en av sine viktigste kampsaker. Det er disse utbyggerne som taper, for kompromisset betyr at det ikke blir bygget flere høyhus i Bjørvika.

Munch-museet og Deichmanske bibliotek blir bygget som planlagt, uten endringer.

Holme har hele tiden slåss for Middelalderparken i Oslo og muligheten til å se vestover i byen. Han mente at det planlagte 60 meter høye Munch-museet kom til å sperre utsikten.

– Borte bak en mur

– På den ene siden ligger Akershus festning. På den andre ligger vannspeilet i Middelalderparken og fjorden. Den historiske dimensjonen mellom den gamle og nye byen blir borte bak en sammenhengende mur, har Jørn Holme sagt.

Nå protesterer han ikke lenger, verken mot «Lambda» eller Deichmanske bibliotek. Men et rundt 50 meter bredt belte med planlagte blokker på ni etasjer blir nå borte fra området.

 Stian Berger Røsland og jørn Holme

Byrådsleder Stian Berger Røsland (H) og riksantikvar Jørn Holme foran Munchs 'Livet'

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / Scanpix

Han har inngått et kompromiss som gjør åpningen mot fjorden dobbelt så bred. Dette skjer ved at byrådet fremmer en ny plan for Kongsbakken, der parken blir dobbelt så stor.

En større Kongsbakke-åpning har vært viktigst for oss. Men «Lambda» er fortsatt en krevende bygning, spesielt sett fra Operataket. Jeg tror likevel vinnerne er beboerne i Gamlebyen som får mer lys og bedre utsikt til fjorden.

Jørn Holme, riksantikvar

– I ellevte time

– For Munch-museet var dette en avgjørelse i ellevte time. De hadde nok nesten begynt å gi opp å få et helt nytt museum i Bjørvika, sier kulturkommentator i NRK, Agnes Moxnes.

Se kommentaren:

Video Moxnes: - Avgjørelsen kom i ellevte time

Moxnes: - Avgjørelsen kom i ellevte time

Miljø- og utviklingsminister Erik Solheim (SV) er godt fornøyd med at partene er kommet til enighet.

– Jeg vil gratulere Oslo kommune og Riksantikvaren med at de har kommet til enighet om reguleringsplanen. Middelalderbyen i Oslo er ett av de viktigste historiske områdene i Norge, sier Solheim.

Dette åpner for at Oslo bystyre kan vedta reguleringsplanen med endelig virkning, påpeker statsråden.

Fornøyd arkitekt

Juan Herreros

Juan Herreros

Foto: Jon-Michael Josefsen / Scanpix

Det var arkitekten Juan Herreros som vant konkurransen om hvordan det fremtidige Munch-museet skulle se ut. Han er svært fornøyd med utfallet av meglingen mellom riksantikvaren og byrådet i Oslo.

– Jeg er veldig glad, men nokså overrasket. Det er først og fremst en stor dag for innbyggerne i Oslo og for den fremtidige utviklingen av byen, sier han til NRK.

Han sier at har vært veldig nær å gi opp hele håpet om at «Lambda» noen gang skulle bli en realitet.

Kulturstrøm

  • Samisk Netflix-film på topp ti i 71 land

    Loga sámegillii.

    Den samiske Netflix-filmen «Stjålet» er allerede etter få dager blitt tidenes samiske kommersielle filmsuksess.

    Filmen er på topp ti-lista over mest sette filmer i 71 land, blant annet i USA, Canada, Storbritannia, Norge og Sverige.

    Det opplyser regissør Elle Marja Eira på sin Facebook-side.

    Handlingen i thrillerfilmen er i et reindriftsmiljø i Nord-Sverige. Filmen ble sluppet internasjonalt på fredag.

    Filmen er laget etter Ann-Helén Laestadius sin kritikerroste roman «Stjålet».

    Spent gjeng på tur til førvisning av Netflix-filmen "Stjålet" i Kiruna, april 2024
    Foto: Wenche Marie Hætta / NRK
  • «Ringenes Herre» blir 15 timar lang opera

    Fantasyklassikaren «Ringenes Herre» av J.R.R. Tolkien blir opera for første gong. Det melder Sveriges Radio.

    Det er den britiske komponisten Paul Corfield Godfrey som skriv musikken. Innspelinga av musikken har allereie starta av nasjonaloperaen i Wales, og skal sleppast i 2025.

    Operaen blir delt inn i fleire framsyningar, på til saman 15 timar og 30 kapittel.

  • Kadetten avlyser også 2024-festivalen

    Festivalen Kadetten i Sandvika, som kaller seg Norges største hiphopfestival, avlyser årets utgave.

    «Det er med tungt hjerte at vi må meddele at Kadetten 2024 er avlyst», står det på festivalens Instagram-side , og gjengitt av YLTV.

    «Det er utrolig leit, vi var overbevist da vi relanserte festivalen i år at situasjonen og markedet hadde snudd – sånn ble det ikke. Kombinasjonen av vesentlig høyere priser på alt av artister i sjangeren, usikre og innstilte turnéplaner, høyere kostnader og mindre kjøpekraft blant vårt publikum gjør at vi ikke ser det mulig å gjennomføre festivalen i år», står det om årsaken til avlysningen.

    Ifølge Instagram-posten vil kjøpte billetter refunderes automatisk.

    Kadettenfestivalen ble avlyst også i 2023.

    Cezinando på Kadetten 2022
    Foto: Eskil Olaf Vestre / NRK P3