Hopp til innhold

Mener teater om klima ofte er moraliserende og påklistret – klimakunstner reagerer

Teateranmelder syntes det er for få gode forestillinger med klima som tema, spesielt rettet mot barn. – Det er slike uttalelser som gjør at altfor få lager klimakunst, svarer kunstner.

Klimakunst, Acting for climate

Nysirkus- og scenekunstkompaniet «Acting for climate» tematiserer klima- og miljø i alle sine fremføringer.

Foto: Cosmin Cirstea

– Det funger ofte ganske dårlig med klima som tema i forestillinger, sier NRKs teateranmelder Karen Frøsland Nystøyl.

I hennes anmeldelse av «En midnattssolsdrøm» tidligere i år trakk hun frem at forestillingen ville for mye på en gang «med et slags klima-bakteppe». Et av flere eksempler på forestillinger med et påklistret klima-tema, mener hun.

Teater- og scenekritiker i NRK - Karen Frøsland Nystøyl

Klima er så viktig at man skal behandle det ordentlig i kunsten, sier Karen Frøsland Nystøyl.

Foto: JAVIER ERNESTO AURIS CHAVEZ / NRK

– Det er en kjempeviktig tematikk, selvsagt. Men det skal ikke være «pynt på kaka» bare fordi det er et aktuelt tema. Det hender altfor ofte, spesielt i forestillinger rettet mot de minste.

– Barna trenger ikke masse forestillinger om klimaet, bare fordi det er viktig tema. De vet at klima er viktig. Dessuten er ikke klimautfordringene barnas skyld, sier Frøsland Nystøyl.

Klimakunstner reagerer

Abigael Winsvold liker ikke denne formen for argumentasjon. Hun er medlem i en gruppe som kaller seg for «Acting for climate» – som kun setter opp forestillinger med klima som tema.

– Jo flere som tar opp klima og miljø i sine forestillinger, jo bedre, sier Winsvold.

– Uansett hvordan den kunstneriske kvaliteten blir?

– Det finnes alltid god og dårlig kunst. Men vi er nødt til å lage kunst om det som er det store og prekære temaet i vår tid.

Scenekunstkompaniet Acting for Climate. Abigael Winsvold er øverst i bildet.

«Acting for climate»-gjengen i aksjon. Abigael Winsvold er øverst i bildet.

Foto: Cosmin Cirstea

Teatrets oppgave

Hun får delvis støtte av teateranmelder i Subjekt, Cornelius Condrup Steinkjer.

– Man skal være åpen for at enkelte kunstverk har det å formidle noe om klimaet som sitt fremste ønske, fremfor å formidle et sterkt kunstnerisk uttrykk, sier han.

Cornelius Condrup.

Cornelius Condrup Steinkjer er scenekunstanmelder i kulturavisa Subjekt.

Foto: Aurora Henni Krogh

– Det ligger i teaterets natur å ta opp temaer som dette, utdyper Steinkjer.

Frøsland Nystøyl får også støtte - fra noen som selv lager klimateater.

Moraliserende

Teatergruppa Feil teater har snart premiere på «Dyrene i Afrika» på Vega Scene i Oslo. Forestillingen er basert på Erlend Loe sin satiriske bok.

– Målet vårt med forestillingen er å ta opp klimakrisen på en frisk og annerledes måte, fordi vi syntes en del klimakunst er ganske moraliserende, sier Sebastian Myers, som er skuespiller og produsent for forestillingen.

Klimateater

«Dyrene i Afrika» har premiere på Vega Scene 19. august. Sebastian Myers er produsent.

Foto: Christian Ingebrethsen

– Hvis man prakker et budskap på publikum om at vi må redde kloden, så skaper nok det heller mer tiltaksløshet enn engasjement, sier Myers.

– Så dere setter ikke opp denne forestillingen for å gjøre noe med folks holdning til klimaet?

– Jeg tror ikke teateret alene skal løse klimakrisen. Men det er nok viktig å bruke de anledningene vi har til å ta opp temaet, sier han.

Kulturstrøm

 • Vakre, visuelle virkemidler

  Axel Jensens roman «Epp» fra 1965 er blitt figurteater. Theater Corpus, ledet av Tormod Lindgren, er et ambisiøst figurteaterkompani.

  – Forestillingen «Epp» fremstår mest av alt som en tematisering av ensomhet ved urpremieren under Ultimafestivalen i Oslo. Og det på svært kunstferdig vis, skriver teaterkritiker Karen Frøsland Nystøyl.

 • Alec Baldwin kan bli siktet

  Alec Baldwin og tre andre kan bli siktet for skyteepisoden som skjedde på filmsettet til filmen «Rust» i oktober i fjor. Fotograf Halyna Hutchins ble skutt og drept da Baldwin holdt en Colt-revolver og siktet mot henne under prøver før et opptak. Våpenet, som skulle vært tomt, var ladet med skarpe kuler. Baldwin hevder selv at han ikke trakk av våpenet.

  Politiet i Santa Fe i USA har etterforsket saken i et år, og nå sier de at fire personer kan bli siktet for skytingen, En av dem er Alec Baldwin.

   Alec baldwin
  Foto: ANGELA WEISS / AFP
 • Kong Charles' monogram offentliggjort

  Kong Charles' nye monogram er offentliggjort, like før den offisielle sørgeperioden etter dronning Elizabeths bortgang er over.

  Monogrammet vil bli å finne på statlige bygg, dokumenter, brev fra kongehuset og på noen postkasser i årene framover, skriver The Guardian. Det består av en C for kongens fornavn og R for «Rex», det latinske ordet for «konge». I tillegg har det romertallet III for Charles den tredje, med kronen over bokstavene.

  Monogrammet er kongens eiendom og ble valgt av ham fra en rekke motiver utarbeidet av College of Arms i London. Det er også en skotsk versjon med den skotske krona. (NTB)

  Kong Charles 3.s monogram
  Foto: Buckingham Palace / AP