Hopp til innhold

Mener teater om klima ofte er moraliserende og påklistret – klimakunstner reagerer

Teateranmelder syntes det er for få gode forestillinger med klima som tema, spesielt rettet mot barn. – Det er slike uttalelser som gjør at altfor få lager klimakunst, svarer kunstner.

Klimakunst, Acting for climate

Nysirkus- og scenekunstkompaniet «Acting for climate» tematiserer klima- og miljø i alle sine fremføringer.

Foto: Cosmin Cirstea

– Det funger ofte ganske dårlig med klima som tema i forestillinger, sier NRKs teateranmelder Karen Frøsland Nystøyl.

I hennes anmeldelse av «En midnattssolsdrøm» tidligere i år trakk hun frem at forestillingen ville for mye på en gang «med et slags klima-bakteppe». Et av flere eksempler på forestillinger med et påklistret klima-tema, mener hun.

Teater- og scenekritiker i NRK - Karen Frøsland Nystøyl

Klima er så viktig at man skal behandle det ordentlig i kunsten, sier Karen Frøsland Nystøyl.

Foto: JAVIER ERNESTO AURIS CHAVEZ / NRK

– Det er en kjempeviktig tematikk, selvsagt. Men det skal ikke være «pynt på kaka» bare fordi det er et aktuelt tema. Det hender altfor ofte, spesielt i forestillinger rettet mot de minste.

– Barna trenger ikke masse forestillinger om klimaet, bare fordi det er viktig tema. De vet at klima er viktig. Dessuten er ikke klimautfordringene barnas skyld, sier Frøsland Nystøyl.

Klimakunstner reagerer

Abigael Winsvold liker ikke denne formen for argumentasjon. Hun er medlem i en gruppe som kaller seg for «Acting for climate» – som kun setter opp forestillinger med klima som tema.

– Jo flere som tar opp klima og miljø i sine forestillinger, jo bedre, sier Winsvold.

– Uansett hvordan den kunstneriske kvaliteten blir?

– Det finnes alltid god og dårlig kunst. Men vi er nødt til å lage kunst om det som er det store og prekære temaet i vår tid.

Scenekunstkompaniet Acting for Climate. Abigael Winsvold er øverst i bildet.

«Acting for climate»-gjengen i aksjon. Abigael Winsvold er øverst i bildet.

Foto: Cosmin Cirstea

Teatrets oppgave

Hun får delvis støtte av teateranmelder i Subjekt, Cornelius Condrup Steinkjer.

– Man skal være åpen for at enkelte kunstverk har det å formidle noe om klimaet som sitt fremste ønske, fremfor å formidle et sterkt kunstnerisk uttrykk, sier han.

Cornelius Condrup.

Cornelius Condrup Steinkjer er scenekunstanmelder i kulturavisa Subjekt.

Foto: Aurora Henni Krogh

– Det ligger i teaterets natur å ta opp temaer som dette, utdyper Steinkjer.

Frøsland Nystøyl får også støtte - fra noen som selv lager klimateater.

Moraliserende

Teatergruppa Feil teater har snart premiere på «Dyrene i Afrika» på Vega Scene i Oslo. Forestillingen er basert på Erlend Loe sin satiriske bok.

– Målet vårt med forestillingen er å ta opp klimakrisen på en frisk og annerledes måte, fordi vi syntes en del klimakunst er ganske moraliserende, sier Sebastian Myers, som er skuespiller og produsent for forestillingen.

Klimateater

«Dyrene i Afrika» har premiere på Vega Scene 19. august. Sebastian Myers er produsent.

Foto: Christian Ingebrethsen

– Hvis man prakker et budskap på publikum om at vi må redde kloden, så skaper nok det heller mer tiltaksløshet enn engasjement, sier Myers.

– Så dere setter ikke opp denne forestillingen for å gjøre noe med folks holdning til klimaet?

– Jeg tror ikke teateret alene skal løse klimakrisen. Men det er nok viktig å bruke de anledningene vi har til å ta opp temaet, sier han.

Kulturstrøm

  • Céline Dion gjør comeback i OLs åpningsseremoni

    Arrangørene av sommer-OL i Paris bekreftet fredag at den canadiske artisten Céline Dion skal opptre under åpningsseremonien.

    Arrangørene har tidligere hintet om at den internasjonale popdronningen skulle opptre, men først fredag kveld ble det offisielt bekreftet, melder CNN.

    Céline Dion slutter seg dermed til Lady Gaga og den fransk-maliske artisten Aya Nakamura på scenen. Hun forventes å synge «L'Hymne à L'amour» – en hyllest til den franske legenden Edith Piaf.

    55-åringen måtte tidligere i år avlyse sin verdensturné fordi hun er rammet av sykdommen «stiff person syndrome», en svært sjelden, nevrologisk sykdom.

    Opptredenen i Paris er Dions første siden hun fikk diagnosen.

    (©NTB)

    Celine Dion begins world tour in her hometown
    Foto: ALICE CHICHE / AFP
  • Sendes på hemmelig oppdrag

    – Regissør Guy Ritchie er tydelig inspirert av klassiske «men-on-a-mission»-filmer. (...) Hans «The Ministry of Ungentlemanly Warfare» er løst basert på sanne figurer og hendelser under andre verdenskrig, men Ritchie behandler historien som en enkel machofantasi med tvilsom logikk og glimt i øyet, skriver filmkritiker Birger Vestmo.