Hopp til innhold

Melody Gardot – The Absence

Musikalske erindringsbilder som flytter grenser og forteller historier som angår oss alle

Melody Gardot
Foto: presse

CD-anm Melody Gardot - The Absence

Det er sjelden å oppleve en artist i så intens kunstnerisk vekst som Melody Gardot. I en alder av 27 år framstår hun nå med sitt femte album som flytter grenser, viser sammenhenger og forteller historier som angår oss alle. The Absence heter plata - altså fraværet – det må i så fall være fravær av klisjeer og jåleri. Melody Gardot er i hvert fall intenst til stede både som lavmælt vokalist og ikke minst som intelligent låtskriver i særklasse.

Portugal og Brasil

Sangene er erindringsbilder etter hennes verdensturné ved forrige platelansering og Gardots etterfølgende besøk i Marokko, Portugal og ikke minst Brasil som er hjemlandet for hennes lykketreff av en samarbeidspartner – gitaristen og arrangøren Heitor Pereira. Vi kan faktisk snakke om et vår tids svar på suksessalliansen fra femti tilbake, Jobim /Astrud Gilberto, men nå med et mer globalt og historisk perspektiv. For visst er her samba og bossa nova så det groover i godfoten, men også et ekko av genrenes historiske bakgrunn – den portugisiske fadosangtradisjonen. Og når Melody Gardot tar oss til Lisboa er byens historiske lydkulisser med.

Heitor Pereira

Heitor Pereira

Foto: presse

Piaf og Dietrich

Det neste øyeblikk er vi kanskje i Paris, kanskje i Berlin - jeg hører uansett et ekko av europeisk mellomkrigstid, Edith Piaf og Marlene Dietrich. Og innimellom elegante jazz-fragmenter på klarinett og munnspill.

Iblant går Melody Gardot i duett med seg selv, iblant med Heitor Pereira som ellers foruten briljant gitarspill bidrar med spennende og velskrevne arrangementer for et stort orkester som aldri oppleves som det, men bare som en integrert del av hva Melody hvisker oss i øret. Et realistisk og samtidig surrealistisk drømmelydlandskap som sier mye om hvem vi er og hvor vi kommer fra.

Tankevekkende

Som nøkkel til det hele har du platas tolvte og siste spor – en liten lydreisebok hvor kirkeklokker, barnestemmer, bilmotorer, folkemasser og instrumenter smelter sammen til et stykke musikalsk verdenshistorie anno 2012. Det sensuelle plateomslaget er også tankevekkende når Melody Gardot viser vakre deler av sin ellers delvis invalidiserte kropp etter bilpåkjørselen som hun så vidt overlevde.

Konklusjon: Er det noe som ikke må være fraværende i din aktuelle platesamling av i dag, så er det Melody Gardots The Absence.

  • Melody Gardot - The Absence
    Melody Gardot - The Absence
  • Arr/gitar/vokal: Heitor Pereira
  • Decca 2792637

Kulturstrøm

  • «Victoria må dø» vant publikumspris

    Den norske filmen «Victoria må dø» vant publikumsprisen under årets Barnefilmfestival i Kristiansand.

    «Mounted Games» av Karen Houge vant årets pitchekonkurranse og «Smerteterskel» stakk av med prisen for beste kortfilm.

    Festivalsjef Cathrine Sordal forteller i en pressemelding at det har blitt vist 83 filmer fra 42 land under årets festival.

    Barnefilmfestivalen har i år delt ut 10 ulike filmpriser.

  • Aaron Sorkin skriv «The Social Network»-oppfølgar

    Aaron Sorkin held på med eit manus til det han kallar «ein slags The Social Network-oppfølgar», fordi han meiner Facebook har skulda for storminga av Kongressen i USA 6. januar 2021.

    Det sa Sorkin under ei direktesending av podkasten «The Town». Han vil derimot ikkje seia kvifor han meiner Facebook står bak storminga.

    Sorkin fekk ein Oscar for manuset til dramafilmen The Social Network frå 2010, regissert av David Fincher. Filmen tek for seg oppstarten av Facebook.

    Sorkin har tidlegare sagt at han ønsker å skriva ein oppfølgar som utforskar «den mørke sida» av Facebook, særleg dersom Fincher vil regissere.

    Aaron Sorkin
    Foto: GARY HERSHORN / Reuters