NRK Meny
Normal

Melody Gardot – The Absence

Musikalske erindringsbilder som flytter grenser og forteller historier som angår oss alle

Melody Gardot
Foto: presse

CD-anm Melody Gardot - The Absence

Det er sjelden å oppleve en artist i så intens kunstnerisk vekst som Melody Gardot. I en alder av 27 år framstår hun nå med sitt femte album som flytter grenser, viser sammenhenger og forteller historier som angår oss alle. The Absence heter plata - altså fraværet – det må i så fall være fravær av klisjeer og jåleri. Melody Gardot er i hvert fall intenst til stede både som lavmælt vokalist og ikke minst som intelligent låtskriver i særklasse.

Portugal og Brasil

Sangene er erindringsbilder etter hennes verdensturné ved forrige platelansering og Gardots etterfølgende besøk i Marokko, Portugal og ikke minst Brasil som er hjemlandet for hennes lykketreff av en samarbeidspartner – gitaristen og arrangøren Heitor Pereira. Vi kan faktisk snakke om et vår tids svar på suksessalliansen fra femti tilbake, Jobim /Astrud Gilberto, men nå med et mer globalt og historisk perspektiv. For visst er her samba og bossa nova så det groover i godfoten, men også et ekko av genrenes historiske bakgrunn – den portugisiske fadosangtradisjonen. Og når Melody Gardot tar oss til Lisboa er byens historiske lydkulisser med.

Heitor Pereira

Heitor Pereira

Foto: presse

Piaf og Dietrich

Det neste øyeblikk er vi kanskje i Paris, kanskje i Berlin - jeg hører uansett et ekko av europeisk mellomkrigstid, Edith Piaf og Marlene Dietrich. Og innimellom elegante jazz-fragmenter på klarinett og munnspill.

Iblant går Melody Gardot i duett med seg selv, iblant med Heitor Pereira som ellers foruten briljant gitarspill bidrar med spennende og velskrevne arrangementer for et stort orkester som aldri oppleves som det, men bare som en integrert del av hva Melody hvisker oss i øret. Et realistisk og samtidig surrealistisk drømmelydlandskap som sier mye om hvem vi er og hvor vi kommer fra.

Tankevekkende

Som nøkkel til det hele har du platas tolvte og siste spor – en liten lydreisebok hvor kirkeklokker, barnestemmer, bilmotorer, folkemasser og instrumenter smelter sammen til et stykke musikalsk verdenshistorie anno 2012. Det sensuelle plateomslaget er også tankevekkende når Melody Gardot viser vakre deler av sin ellers delvis invalidiserte kropp etter bilpåkjørselen som hun så vidt overlevde.

Konklusjon: Er det noe som ikke må være fraværende i din aktuelle platesamling av i dag, så er det Melody Gardots The Absence.

 • Melody Gardot - The Absence
  Melody Gardot - The Absence
 • Arr/gitar/vokal: Heitor Pereira
 • Decca 2792637

Kulturstrøm

 • Se NRKs dokumentar om Pushwagner

  I 2008 fikk Pushwagner mer enn ti henvendelser fra produsenter som ville lage dokumentar om kunstneren. Mannen som hadde mistet alt, og som ingen trodde ville kunne reise seg igjen. Men i 2008 skjer det ingen trodde var mulig, Pushwagner fikk sitt internasjonale gjennombrudd. NRK-regissør Kristin Rosenløw Eeg fulgte ham gjennom dette fantastiske året.

 • Maler for åpen scene

  I hele april har ni kunstnere fra ulike steder i verden bodd sammen og hatt Galleri Ramfjord i Oslo som sitt atelier. Anledningen for kunstmønstringa er galleriets 20-årsjubileum, forteller innehaver og daglig leder Elisabeth Ramfjord. I galleriets åpningstid kan besøkene kan se kunstnerne i arbeid, og resultatene kan sees i utstilling fra 5.–20. mai.(NTB)

  Laster Instagram-innhold