Maria Mena får massiv støtte: – Det er ikke greit å spørre kvinner om de er gravide

Maria Mena raser etter at hun ble spurt om hun var gravid, på den røde løperen utenfor Elle-festen. – Jeg blir sint og skuffa, sier artistkollega Tone Damli.

Maria Mena

SINT: Maria Mena har fått over 11.000 likes på en post der hun raser mot journalistene som spurte om hun var gravid på rød løper.

Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix

På Elle-festen denne uka fikk artisten Maria Mena spørsmål om hun var gravid, på den røde løperen.

Det vil artisten har seg frabedt, og hun reagerer sterkt på Instagram.

– Så private spørsmål kan gjøre veldig vondt

damli

FØLER MED MENA: Tone Damli har selv opplevd å få spørsmål om graviditet. Hun mener det er en uting.

Foto: Nesvold, Jon Olav / NTB scanpix

Den folkekjære artisten får massiv støtte på sin egen Instagram-side. I skrivende stund har over 11.000 likes, som blant annet har blitt gitt av andre kulturpersonligheter som Ina Wroldsen, Eva Weel Skram, Camilla Pihl og Marta Breen.

Artist Tone Damli har også liket posten, og utdyper til NRK.no på sms:

– Jeg kjente jeg ble sint og skuffa på Marias vegne da jeg leste posten hennes. Jeg er så enig i det hun skriver. Alle burde tenke seg om før de stiller så private spørsmål, de kan gjøre fryktelig vondt, skriver hun.

Damli har selv opplevd å få ubehagelige spørsmål knyttet til graviditet.

– Jeg har selv fått mange spørsmål om barn opp gjennom åra, og da har jeg tenkt samme tanke som Maria. Jeg ble irritert og brydd. Jeg er så heldig at jeg har fått en frisk, nydelig datter, men det er ingen selvfølge, skriver Damli.

Mener kvinner får flere intime spørsmål enn menn

Marta Breen

ENIG: Forfatter Marta Breen støtter Maria Mena på Twitter.

Foto: Marte Garmann Johnsen

Spørsmålet om det er greit å spørre kvinner om graviditet engasjerer også på Twitter, der Marta Breen har engasjert seg. Hun har skrevet flere bøker om kvinner i musikken, og reagerer sterkt på at Mena fikk spørsmål om hun var gravid.

– Jeg er helt enig med Maria Mena: Det er en uting å spørre folk om de er gravide. Som hun selv påpeker: Hva om man ikke kan få barn? Hva om dette er et sårt tema? Og hvorfor dukker slike spørsmål egentlig opp – mener journalisten å si at intervjuobjektet har lagt på seg? Det er i så fall svært uhøflig å påpeke, sier hun til NRK.no.

Hun sier kvinner i offentligheten får langt flere intime spørsmål enn menn.

– Det er et faktum at kvinner i offentligheten får langt flere spørsmål som går på det intime, som sivil status, barn eller eventuell barnløshet. Denne forskjellsbehandlingen bør pressen være mer bevisst på.

Breen sier hun synes det er trist at Mena fikk ødelagt kvelden på den måten, og at det er ikke er uvanlig – også utenfor pressesammenhenger.

– Også i private sammenhenger opplever kvinner å få kvelden ødelagt av dette spørsmålet. Kanskje har du pyntet deg og er i godt humør, og så blir alt plutselig ubehagelig. La kvinner fortelle om graviditet på eget initiativ.

VG: – Ikke en god setting

Nyhetssjef i Rampelys Atle Jørstad

FEIL SETTING: Nyhetssjef i VG Rampelys, Atle Jørstad, er enig i at rød løper ikke er et sted man kan spørre folk om de er gravide.

Foto: Frode Hansen / VG

Nyhetssjef i VG Rampelys, Atle Jørstad, som understreker at VG ikke stilte dette spørsmålet akkurat denne kvelden, er enig i at det blir feil å spørre om sånt på rød løper.

– På en rød løper må vi være veldig varsomme. Det er ikke en god arena for å ta opp graviditet. Jeg synes i en del tilfeller at det kan være greit å spørre om noen er gravide, men det må gjøres på en respektfull, fin og hyggelig måte. Rød løper er kaos, og det er vanskelig å få oversikt, så det er ikke en god arena for et så ømfintlig tema.

Jørstad har selv vært på et utall røde løpere, som journalister ofte bruker for å lage saker på mer utilgjengelige kjendiser.

– Men vi journalister må være så proffe at vi skjønner hva som er innafor og ikke. Rød løper er kaos, og graviditet er noe annet enn en nyhet om en ny kjæreste eller et brudd. Vi må være ekstremt fintfølende.

– Har du noen gang fått i oppgave om å sjekke om noen er gravide?

– Ja, har fått det i oppgave. Vi spør innimellom folk om de er gravide, ofte basert på tips. Men jeg synes ikke rød løper er en god setting for sånne spørsmål.

View this post on Instagram

Først og fremst vil jeg si tusen millioner takk til alle som har likt og delt og kommentert på min forrige post. Jeg blir rørt av å se hvor mange som kan kjenne seg igjen i det jeg skrev- og jeg ønsker derfor å være enda tydeligere om HVORFOR jeg skrev innlegget. Dette handler nemlig ikke om meg eller kjolen min eller det å forlate en «kjendisfest» tidlig (jeg hadde planlagt å gå litt tidlig pga middagsplaner med en venn uansett btw;) Nei, dette handler om et tema som jeg vet er sårt for veldig mange! Og som vi må prate mer om, nemlig dt å plompe ut med kommentarer og spørsmål om barnløshet og graviditet i tide og utide. Jeg kjenner mange som har vært igjennom prøverørsprosessen.. flere jeg kjenner er frivillig barnløse.. og noen er ufrivillig barnløse. Uansett grunn, det være seg vektoppgang, avhold eller alder.. sammen har vi til felles at det gjør vondt å bli spurt om «når skal du ha barn da?!» eller «er du gravid?!» av mennesker som overhodet ikke bør spørre. Og her mener jeg at norsk presse også har et ansvar om å sette en standard! Som dere alle vet er Jeg veldig glad åpenhet og ærlighet! Og Jeg ønsker meg at flere står frem med sin historie om sin kamp om å få barn eller ikke få barn, men det må være DERES valg å stå frem isåfall. Og «in their own time!» Jeg håper virkelig vi ALLE kan lære noe av dette . Vi har alle en historie. Jeg ønsker dere en nydelig helg! @vgnett ps. Takk for at dere brukte vidvinkel-linsa på det bildet!😂

A post shared by Maria Mena (@mariamena_official) on

Kulturstrøm

 • Fiolinist vil gi bort 700 tonn stål

  Den nederlandske fiolinisten og orkesterlederen André Rieu har noen stillas til overs etter en konsert, som han gjerne vil donere til restaureringsarbeidet med Notre Dame, skriver The Strad. 700 tonn stålstillas ble brukt da han gjenskapte Wiens slott Schönbrunn i nær naturlig størrelse som scenebakgrunn til en konsert i kjent overdådig stil.

  Laster Twitter-innhold
 • Liste over mest innflytelsesrike

  Årets liste fra Time Magazine over verdens mest innflytelsesrike personer er offentliggjort. Svenske Greta Thunberg som har fått unge i hele verden med på skolestreik for klimaet er blant lederne på listen. Ariana Grande og Glenn Close (bildet) er blant kunstnerne. I år er det også en arkitekt med på listen, Jeanne Gang, leder av Studio Gang i Chicago.

  Glenn Close
  Foto: CHRISTIAN HARTMANN / Reuters